Terrorismirikoksista epäilty mies tuomittiin ex-vaimonsa uhkailusta – ”Hakkaan sut vielä oikein kunnolla” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Terrorismirikoksista epäilty mies tuomittiin ex-vaimonsa uhkailusta – ”Hakkaan sut vielä oikein kunnolla”

Mies esiintyi oikeudessa ilman avustajaa.

Julkaistu: 7.2.2017 17:30

Miehen terrorismirikosepäilyt ovat edelleen syyteharkinnassa.

Helsingin käräjäoikeus käsitteli tänään 32-vuotiaalle suomalaismiehelle luettua syytettä laittomasta uhkauksesta, joka kohdistui miehen entiseen vaimoon.

Syytetty on yksi viidestä miehestä, joita epäillään myös terrorismirikoksista: hän oli päättänyt lähteä Syyriaan vuodenvaihteessa 2012–13 ja he olivat suorittaneet erilaisia matkaan liittyviä valmistelutoimia, muun muassa autojen ja varusteiden hankintaa, kevään aikana. Miehiä oli ryhmässä alun perin viisi, mutta lähdön hetkellä yksi henkilöistä päätti olla lähtemättä Syyriaan ja irtaantui ryhmästä.

Muut miehet lähtivät Suomesta eri päivinä kesäkuussa kahtena ryhmänä Baltian maiden ja Romanian kautta kohti Turkkia.

Turkissa ryhmä hajosi jälleen ja yksi ryhmän jäsenistä palasi Suomeen käymättä Syyriassa.

Ryhmän muut jäsenet saapuivat Syyriaan kesäkuun alussa 2013 ja heidän epäillään osallistuneen terroristisiksi luokiteltujen ryhmien toimintaan.

Tapaus on vielä toistaiseksi syyteharkinnassa.

Syyttäjä Eija Velitski vaati Helsingissä käräjillä olleelle miehelle rangaistusta laittomasta uhkauksesta, joka tapahtui helmikuussa 2015.

Syytetty uhkasi pahoinpidellä entisen vaimonsa ja lastensa äidin, ja lähetti tälle useita solvaavia ja uhkaavia tekstiviestejä. Lisäksi mies kävi lyömässä tämän oveen puukon lasten ollessa kotona.

”Hakkaan sut, hakkaan sut vielä oikein kunnolla, saatanan rumilus”, syytetty viestitti naiselle.

”Voi kuinka mä vihaan sua. Mä kirjoitan näitä sen takia, että voit näyttää nää jollekin. Mä olen tavallaan ylpeä mun huonosta maineesta”, syytetty kirjoitti.

Heti oikeuskäsittelyn alussa tuohtuneelta kuulostanut ja ilman oikeusavustajaa esiintynyt mies ilmoitti lyhytsanaisesti kiistävänsä kaiken. Lisäksi hän kertoi, ettei halua tulla kuulluksi yhtään enempää.

Syytetyn entinen vaimo kertoi näkemyksensä asiasta puhelimen välityksessä. Heti alkuun hän ilmoitti, että tapahtuneesta on jo pitkä aika, eikä hänellä ole sen suhteen vaatimuksia.

Hän kertoo uhkailun edenneen niin, että syytetty oli käynyt koputtelemassa naisen asunnon oveen. Hän avasi oven lapsensa kanssa, ja sen takaa löytyi hiljaa seisonut syytetty, joka katsoi oudosti sanomatta mitään.

– Se oli iskenyt oveen puukon. Sitten se lähti pois ja jäi lähimaastoon parkkipaikalle. Sain pari tuntia tappouhkauksia, entinen vaimo kertoo.

– Kyllä mä vähän pelkäsin, hän lisäsi.

Nainen kertoi tuohon aikaan hakeneensa entiselle miehelleen lähestymiskieltoa, mutta asia ei edennyt. Toisaalta hän kertoi saaneensa olla tapauksen jälkeen rauhassa.

– On meillä ollut riitoja, mutta ei mitään tällaista. Olemme puheväleissä.

Syyttäjä tenttasi syytetyltä ja naiselta, että eivätkö nämä ole puhuneet tapauksesta. Syyttäjä ihmetteli ääneen, että puhuvatko osapuolet kaikesta muusta, paitsi siitä, että syytetty uhkaa tappaa naisen.

Tämä sai syytetyn naurahtamaan kuivasti.

Lyhyen tuumaustauon jälkeen käräjäoikeus antoi päätöksensä. Pelkkä sakkorangaistus ei riitä, joten mies tuomittiin 30 päivän ehdolliseen vankeuteen.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä tuomitulla on mahdollisuus valittaa siitä hovioikeuteen. Salissa tuomittu kuitenkin ilmoitti, ettei halua tuomarin tarjoamaan valitusohjetta.

EDIT: Juttua muokattu 9.2. kello 13.30. Täsmennetty terrorismirikosepäilyn taustoja artikkelin alkupuolelle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?