Vankisairaalan ylilääkäri: Psykopaatti manipuloi charmillaan – ”Tehokas huijari on luottamusta herättävä”

Psykiatri Hannu Lauerma tietää, miksi niin moni meistä lankeaa verkon hunaja-ansaan.

7.2.2017 13:41

Huijarit lähestyvät netissä kerrallaan tuhansia ihmisiä. Joukossa on aina joku, joka on kohdannut häntä syvästi järkyttäneitä asioita. Eläkeiän kynnyksellä moni on pettynyt siihen, miten vähän elämä on lopulta antanut: edessä ei ole rikastumista, rakastumista, ei menestystä uralla. Moni on salaa mielessään unelmoinut elämää suuremmasta kokemuksesta ja tarrautuu pienimpäänkin mahdollisuuteen kokea vielä jotain veret seisauttavaa.

  • Yllä olevalla ISTV:n videolla esitellään verkkohuijauksen tunnusmerkkejä.

Tästä syystä ihminen lankeaa valemajurin tai sijoitushuijarin pauloihin, selittää huijauksen psykologiaan perehtynyt Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma. Ilta-Sanomat uutisoi aiemmin, että poliisi on huolissaan kasvavasta nettipetosrikollisuudesta, jonka uhrit lähettävät vuosittain yhteensä miljoonia euroja kansainvälisille rikosliigoille. Tavallisessa tarinassa huijari lähestyy naista sosiaalisessa mediassa ja väittää olevansa esimerkiksi amerikkalainen kenraalimajuri Afganistanissa tai Syyriassa.

– Ihmispolon tien varrella on monennäköisiä kompastuskiviä, jotka voivat johtaa siihen, että on tilapäisesti helpompi uhri, vaikkei pysyvästi sitä olisikaan, Lauerma kuvailee.

Ylilääkäri Hannu Lauerman mukaan huijari pyrkii houkuttelemaan ihmistä sillä, mitä ihmiseltä puuttuu.

Taustalla on monia syitä. Esimerkiksi hypomaniassa ihminen on ylitouhukas, ärtyisä, harkitsematon ja impulsiivinen. Päihdehäiriöt, alkava dementia ja tilapäiset psykoottiset tilat heikentävät harkintakykyä. Myös raskas keski-iän kriisi yhdistettynä vakavaan somaattiseen sairauteen, työttömyys tai avioero voivat suistaa ihmisen hetkellisesti radaltaan.

– Kun tällaiselle ihmiselle tarjotaan kuuta taivaalta, hän ei tohdi olla kokeilematta, voisiko tämä olla totta.

Lauerman mukaan ihminen haluaa uskoa sadunomaisiin tarinoihin Lähi-idästä löytyneestä prinssistä tai odottamattomasta rikastumisesta. Jos en käytä tätä ainutlaatuista tilaisuutta hyväkseni, olen tavattoman tyhmä, moni ajattelee.

– Petetyistä merkittävä osa saattaa olla sellaisia, joilta puuttuu kokemus siitä, että lähimmäiset voivat olla aivan silmittömän petollisia.

 Jos asianomainen ei vaikuta penaalin terävimmiltä kynältä, huijari alkaa nauraa kaikille hänen vitseilleen, pitää tätä tavattoman nokkelana ja ihailee hänen suurenmoista älykkyyttään.

Yksi huijarin perinteisistä keinoista on teeskennellä heittäytyvänsä toisen armoille paljastamalla henkilökohtaisen ahdinkonsa. Se saattaa antaa tavattoman suuren mahdin tunteen auttajalle.

– Muita peruskeinoja on antaa kohteelle juuri sitä, mitä häneltä puuttuu. Jos asianomainen ei vaikuta penaalin terävimmiltä kynältä, huijari alkaa nauraa kaikille hänen vitseilleen, pitää tätä tavattoman nokkelana ja ihailee hänen suurenmoista älykkyyttään. Jos taas kohde ei ole fyysisesti puoleensavetävä, niin silloin ihaillaan hänen komeuttaan tai kauneuttaan.

Auervaarat tekevät uhriinsa vaikutuksen hienoilla titteleillä tai koskettavilla elämäntarinoilla. Ilmiön laajuutta selittää sekin, että verkko on vielä monelle uusi toimintaympäristö.

– Kun ymmärretään, että toisessa päässä voi olla kuka tai mikä tahansa, joka ei lainkaan muistuta sitä, minä hän esiintyy, buumi luultavasti heikkenee.

Naiset ovat alttiita rakkauspetokselle, miehet joutuvat helpommin valtavia voittoja lupailevien pyramidihuijausten pauloihin. Kummankin huijauksen idea on sama: tarjota jotain, mistä jokaisen pitäisi ymmärtää, että se on liian hyvää ollakseen totta.

Moni havahtuu todellisuuteen, kun on menettänyt huijarille koko omaisuutensa. Lauerma selittää ilmiötä sillä, että kun ihminen on luonut tietynlaisen mielikuvan ja kertonut siitä läheisilleen, siitä on vaikea luopua.

– Tavallisuudesta poikkeavien ratkaisujen jälkeen on tyypillistä, että omat havainnot värittyvät sen mukaan, mihin on alkanut uskoa. Tätä kutsutaan kognitiiviseksi dissonanssiksi. Kun ihmiselle on syntynyt joku vahva mielikuva, miten joku asia on, niin havainnot ohjautuvat ennakko-odotusten mukaisesti.

Psykopaatin hillitty charmi

Ihmisiltä rahaa salakavalasti manipuloivat rikolliset ovat eläytymiskykyisiä ja täysin vailla omaatuntoa. Heistä ei aisti minkäänlaista hermostuneisuutta. He ovat rakastettavan ja mukavan tuntuisia tyyppejä, Lauerma kuvailee.

– Pinnallinen charmi on keskeinen osa psykopaatin toimintakykyä ja hänen erityisluonnettaan, jonka avulla hän menestyy maailmassa.

– Meistä yksi sadasta on sellaisia ihmisiä, joille tällainen toiminta on luontevaa ja tavattoman helppoa. Sitä ei osata tavoittaa, koska niin monella on sellainen ajatus, että roistot ovat jo päältä päin poikkeavia ja näyttävät pelottavilta. Eräät Suomen vaarallisimmat tyypit ovat olemukseltaan kaikkien anoppien unelmavävyjä. Tehokas huijari on luottamusta herättävä ja miellyttävä.

Uutisen otsikkoa muokattu kello 14.00.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?