Helsingin poliisi varoittaa netin valemajureista – ”Henkilöiden tarinoissa ja yksityiskohdissa aukkoja”

Romanssi internetissä voi tulla kalliiksi. Auervaarat vetoavat uhrin haluun auttaa.

Verkosta rakkautta etsivä on vaarassa törmätä huijareihin, joiden tavoitteena on kupata uhrilta mahdollisimman paljon rahaa.

7.2.2017 9:12

Helsingin poliisilaitos tiedotti tiistaiaamuna erikseen verkkohuijareista, jotka kertovat olevansa amerikkalaissotilaita. He ottavat yhteyttä lämpöä ja rakkautta kaipaaviin naisiin ja viettelevät hiljalleen uhrin pauloihinsa. Jossain vaiheessa tarinaan alkaa ilmestyä vaikeuksia, joista selviäisi rahalla.

Poliisin mukaan amerikkalaissotilas voi olla viesteissään vakuuttava. Hän saattaa todistella henkilöllisyyttään ja taustaansa asiakirjoilla. Näitä asiakirjoja kannattaa katsoa tarkoin. Yksi keino on käyttää Googlen käänteistä kuvahakua. Sen avulla voit katsoa, onko henkilön valokuva esimerkiksi napattu joltain toiselta verkkosivulta. Ohjeet löydät täältä.

Kun huijari alkaa pyytää rahaa, sävy muuttuu hiljalleen painostavaksi.

– Näitä tarinoita on taas tullut useita lyhyen ajan sisään. Karrikoiden voi sanoa, että näitä niin sanottuja amerikkalaissotilaita, jotka etsivät nettisivuilla rakkautta, ei todellisuudessa ole olemassa. Nämä ovat keksittyjä tarinoita ja keksittyjä henkilöllisyyksiä, toteaa tutkinnanjohtaja, rikosylikonstaapeli Mika Myöhänen kertoo poliisin tiedotteessa.

– Taustoja kannattaa pyrkiä selvittämään mahdollisimman tarkasti. Erilaiset todistukset, tittelit ja valokuvat kannattaa googlata ja suhtautua niihin varauksella. Yleensä näiden henkilöiden tarinoissa ja yksityiskohdissa on aukkoja, hän ohjeistaa.

Ilta-Sanomat on kirjoittanut tammi-helmikuun aikana useista tapauksista, joissa ihmisiltä on huijattu verkossa jopa yli 100000 euroa. 56-vuotias pohjalaisnainen taas ehti menettää valemajurille 56000 euroa ennen kuin havahtui huijaukseen.

Helsingin poliisi kertoo esimerkin huijauksesta: ”Lääkäri soittaa ja kertoo amerikkalaissotilaan joutuneen onnettomuuteen. Vakuudeksi hän lähettää kuvia verisestä miehestä. Operaatioon tarvitaan rahaa.”

Poliisin mukaan moni huijatuksi tullut kokee häpeää eikä välttämättä edes tee ilmoitusta poliisille. Helsingin poliisi haluaa muistuttaa, että tekojen taustalla on ammattilaisia ja usein järjestäytynyttä kansainvälistä rikollisuutta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?