Vesa katosi lähes 16 vuotta sitten – jäljet loppuivat ryöstön jälkeen Puolaan - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Vesa katosi lähes 16 vuotta sitten – jäljet loppuivat ryöstön jälkeen Puolaan

Poliisi kertoo IS:lle, että vuonna 2001 kadonneen Vesa Frantsilan etsintä jatkuu. Frantsila joutui ennen katoamistaan ryöstetyksi Puolassa. Tämän jälkeen jäljet katosivat.

Lounais-Suomen poliisin Ilta-Sanomille toimittama kuva kadonneesta Vesa Frantsilasta.

6.2.2017 12:53

Poliisi jatkaa yhä vuonna 2001 kadonneen porilaisen Vesa Frantsilan etsintää. Frantsila oli katoamishetkellä 57-vuotias.

Poliisi on toiveikas, että erikoiselle tapaukselle saadaan selvitys. Jos Porissa syntynyt Frantsila on elossa, on hän nyt 73-vuotias.

Hänet tiedettiin innokkaaksi matkailun harrastajaksi ja häntä on kuvattu myös erakkoluonteeksi, mikä saattoi hidastaa katoamisen havaitsemista.

– Meillä on tieto siitä, Vesa Frantsila on nähty varmasti vuonna 2001, jutun tutkinnanjohtaja rikosylikonstaapeli Tapio Rantanen Porista, Lounais-Suomen poliisilaitokselta kertoo Ilta-Sanomille.

Frantsilan katoamisesta ovat kertoneet aiemmin MTV ja Satakunnan Kansa verkkosivuillaan.

Katoamisilmoituksessa Vesa Frantsilan katoamispaikaksi on ilmoitettu Pori ja katoamispäiväksi 6. heinäkuuta 2001.

Ryöstettiin Varsovassa 2001

MTV kertoi, että Frantsila meni syyskuussa Varsovassa Suomen suurlähetystöön ja kertoi siellä, että häneltä on ryöstetty passi, rahat ja matkalippu. Puolaan hän oli matkustanut Kreetalta. Hänet oli nähty aiemmin elokuussa Kreikalle kuuluvalla Kreetan saarella.

Frantsila olisi saanut suurlähetystä apua, mutta Frantsila ei halunnut ottaa apua vastaan.

Mistä toivo tapauksen ratkeamisesta kumpuaa?

Rikosylikonstaapeli Tapio Rantanen korostaa IS:lle, että tapauksen tutkintaa jatketaan.

Mikä on jutun tutkintalinja?

– Poliisilla on ensinnäkin toimimisvelvollisuus. Frantsilasta on ilmoitettu ulkomaalaisille poliiseille ja kansainväliselle rikospoliisijärjestölle, Interpolille. Meillä on käytössä myöhemmän tunnistamisen varalta kerätty Frantsilan dna-näyte. Sen ja esimerkiksi hammaskarttojen avulla meillä on mahdollisuus selvittää asia. Jos hänet esimerkiksi löydetään kuolleena, henkilöllisyys voidaan todentaa näiden tietojen avulla. Olemmekin lähettäneet tästä asiasta pyynnön siitä, että Puolan poliisi selvittää, löytyykö tuntemattomana haudattujen vainajien joukosta Frantsilan dna:ta, Rantanen painottaa.

Hän korostaa, että kaikkialla sivistyneessä maailmassa toimitaan näin ja vanhojakin tapauksia pystyään selvittämään.

– Täyttä varmuutta ei tietysti ole siitä, miten Puolassa on toimittu tuntemattomana haudattujen dna-näytteiden otossa, hän pohtii.

– Henkilö voi myös kadota omasta halustaan, Rantanen muistuttaa.

Isännöitsijä löysi yli 15 vuoden postit

Frantsilan katoaminen huomattiin MTV:n mukaan vasta viime vuoden maaliskuussa, kun taloyhtiössä nuohottiin ilmanvaihtokanavia. Isännöitsijä oli mennyt lukkosepän avustamana Frantsilan asuntoon.

Isännöitsijä löysi postiluukun takaa yli 15 vuoden postit. Isännöitsijä ilmoitti asiasta poliisille. Katoaminen huomattiin siis vasta 2015, mutta Frantsilan katsotaan kadonneen jo vuonna 2001, sillä sen jälkeen miehestä ei ole tehty mitään havaintoja.

Koki kovia Tansaniassa

Vesa Frantsila oli ryöstetty myös aikaisemmalla matkalla Tansanian Arushassa. Ilta-Sanomat kertoi tapauksesta printtilehdessä 20.2.1997. Ryöstö oli tapahtunut edellisellä viikolla.

Poliisin kadonneesta Vesa Frantsilasta Ilta-Sanomille lähettämä kuva.

IS kertoi tuolloin, että aseilla, viidakkoveitsillä ja nuijilla varustautuneet ryöstäjät tunkeutuivat seitsemän suomalaisen hotellihuoneisiin keskellä yötä, pahoinpitelivät nukkumassa olleita matkalaisia ja varastivat kymmenien tuhansien markkojen arvosta rahaa ja tavaroita.

Porilaista Vesa Frantsilaa ryöstäjät potkivat kasvoihin ja veivät häneltä noin 2500 markkaa rahaa sekä hänen isänsä Lapista huuhtoman 15 gramman kultahipun.

Frantsila heräsi kohtalokkaana yönä omassa mökissään koputukseen, jota hän luuli aamuherätykseksi. Frantsilan avattua oven kolme miestä ryntäsi sisään ja kaatoi suomalaisen lattialle. Miehet uhkailivat Frantsilaa katkaistulla kiväärillä.

– He hokivat ”money and passport”. Ilmeisesti näytin yhä liian tarmokkaalta, koska he potkaisivat naamaani. Minun luotani ryöstäjät siirtyivät toiseen suomalaisten asuttamaan mökkiin, jossa he ampuivat pistoolilla kattoon.

Frantsila lähti hakemaan apua hotellin vastaanotosta, mutta löysi lattialta vain kolme pahasti hakattua henkilökunnan jäsentä nelinkontin. Joka paikassa oli tavaroita hujan hajan.

– Rosvot olivat yrittäneet ensin ryöstää hotellin kassakaapin, mutta se ei onnistunut, Frantsila kertoi vuonna 1997 Ilta-Sanomille.

Ryöstetyt suomalaiset tapasivat vastaanotossa, josta he lähtivät ulos mökkien eteen huutelemaan Aurinkomatkojen suomalaisoppaiden nimiä. Oppaat heräsivät huutoihin ja toimittivat pahoinpidellyt sairaalaan tarkastusta varten.

– Yhtä Eskoa ryöstäjät viilsivät viidakkoveitsellä käteen. Naapurihuoneen pariskunnalta he ryöväsivät tuhansien markkojen arvosta rahaa, repivät käsistä korut ja jaloista lenkkarit. Rosvoille kelpasivat myös matkalaukuissa olleet vaatteet. Loppumatkan ajan suomalaiset sitten lainasivat toisilleen kenkiä, Frantsila kuvaili tuolloin.

Aurinkomatkat korvasi varastetut rahat heti seuraavana päivänä.

Jutusta selviää, että Frantsila oli tehnyt aiemmin myös maailmanympärysmatkan kommelluksitta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?