Kotimaa

Tiesitkö: Tältä näyttää Suomen vanhin lippu – Merkuriuksen sauvat sinisellä pohjalla

Julkaistu:

Suomen juhlavuoden kunniaksi Tulli julkaisee kiinnostavia tietoja omasta historiastaan.
Vuosi 2017 on Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuosi, ja juhlavuoden kunniaksi Tulli muistelee omaa historiaansa vuodelta 1917.

Tällä kertaa Tullin muistelot ulottuvat vielä pidemmälle menneisyyteen, vuoteen 1813 saakka. Silloin Venäjän keisarikunnan meriministeriössä määrättiin Suomen vanhimman lipun mallista.

Tullilippu on vanhin vain Suomen aluetta koskeva lippu. Niitä käytettiin tullialuksissa tullikontrollin ja tullikamareilla aukiolon merkkinä.

Samana vuonna teetettiin valvonta-aluksille ensimmäiset tulliliput. Lipussa oli Venäjän lipun lisäksi Tullin tuttu merkki, kaupankäyntiin viittaavat Merkuriuksen sauvat, Tulli kertoo tiedotteessaan.


Vuonna 1917 tullilippu oli yksi harvoja vain Suomessa käytettäviä virallisia lippuja. Helmikuussa 1917 Suomi kuului vielä tiukasti Venäjän keisarikuntaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tullin valvonta-aluksissa tullilippu oli pysähtymismerkki: se voitiin nostaa salkoon vasta sitten, kun tarkastettava alus ei enää päässyt pakenemaan tarkastusta.

Tullikamareilla lippuja alettiin käyttää 1900-luvun alussa. Tuolloin määrättiin, että lippua oli pidettävä tangossa aukiolon merkkinä. Lippu oli nostettava aamuisin ja laskettava virka-ajan päättyessä.

Lisäksi tullirakennusten oli liputettava keisarillisina juhlapäivinä keisarikunnan kauppalipulla. Keisarikunnan kauppalippu tunnetaan nykyisinkin Venäjän federaation lippuna.

Helmikuussa 1917 tullilippuja tilattiin useita Ruotsin vastaista rajaa varten.


5. helmikuuta 1917 Tullihallitus lähetti Tornion tullikamariin kääreessä 40 kappaletta lippuja. Huhtikuussa 1917 tilattiin kaksi uutta perälippua ja viiriä tullihöyrylaiva Vestalle uudelle purjehduskaudelle.

Kesällä myös Viipurin ja Maarianhaminan tullikamareihin tilattiin vielä yksittäiset uudet tulliliput.

Näitä lippuja käytettiin kuitenkin enää varsin vähän aikaa, sillä itsenäisessä Suomessa tullilipun malli muuttui täysin toiseksi, tullilaitoksen merkillä varustetuksi Suomen lipuksi.

Tullilippua ei käytetty enää vuoden 1981 alusta. Syynä tähän oli eduskunnan tekemä lainsäädäntöuudistus. Sen mukaan tullilipun käytöstä oli luovuttava vuoden 1980 loppuun mennessä.

Samassa yhteydessä poistui useita muitakin erityislippuja.
Tuoreimmat