Koulutusta parhaimmillaan vain yksi päivä, ansiot silti lähes 3000 €/kk – näihin 10 ammattiin valmistut nopeasti

Uuteen ammattiin voi kouluttautua nopeasti. Oikotietä onneen ei kuitenkaan työelämässäkään ole, muistuttaa Palkansaajien tutkimuslaitoksen vanhempi tutkija Terhi Maczulskij.

6.2.2017 7:09 | Päivitetty 6.2.2017 21:04

Tuntuuko siltä, että nykyinen uraputki on koluttu loppuun? Vai paistaako lompakon pohja ja töille olisi tarvetta, mutta pätevyyttä mihinkään ammattiin ei ole eikä kouluttautumiseen olisi irrottaa useita vuosia?

Jos tunnistit itsesi, Palkansaajien tutkimuslaitoksen vanhemmalla tutkijalla Terhi Maczulskijilla on sinulle sekä hyviä että huonoja uutisia.

Hyvät uutiset ensin: lyhimmillään uuteen tehtävään voi kouluttautua jopa yhdessä päivässä ja päästä silti kohtuullisille ansioille.

Sitten ne ikävämmät uutiset. Moniin urapolkuihin, joiden opintotie on lyhyt, liittyy varsin haastavia tekijöitä. Ammatin kelpoisuusvaatimukset voivat olla ankarat, tienestit tiukassa tai alan työllisyystilanne niin huono, ettei usein kallis kouluttautuminen lyö leiville kuin siinä tapauksessa, että ammatista ottaa itselleen sivutyön ja pääelinkeino on muualla.

– Ammattitutkintoja, jotka saadaan suoritettua nopeasti, ovat lentoemännät ja stuertit, meikkaaja-maskeeraajat, kynsiteknikot, personal trainerit ynnä muut vastaavanlaiset, Maczulskij luettelee.

– Esimerkiksi personal trainereille, meikkaaja-maskeeraajille tai kynsiteknikoille kyseinen työ on usein sivutoimi tai he toimivat freelancereina.

Kelpoisuusvaatimukset vaihtelevat villisti

Maczulskij kertoo, ettei tällaisia ammatteja ole tilastoitu koulutuksen keston mukaan eikä niistä ole saatavilla samalla tavalla tilastotietoa kuin keskiasteen koulutusta tai korkeakoulutusta edellyttävistä töistä. Koulutusten kestot ja pääsyvaatimukset vaihtelevat villisti.

– Koulutukset tai kurssit voivat kestää esimerkiksi kymmenen päivää, kaksi kuukautta tai vajaan vuoden. Joissakin vaaditaan lähtötasoksi peruskoulu ja 15 vuoden ikä, toisaalta esimerkiksi lentokoulutukseen täytyy olla usein pohjalla vähintään ylioppilastutkinto ja siihen lisäksi tietyt terveys- ja pituuskriteerit. Lisäksi monet kurssit on järjestetty yksityisten tahojen toimesta, joten ne voivat olla hintavia.

Jos elämäntilanne sallii keskiasteen kouluttautumisen, kannattaa miettiä, lähtisikö vaikkapa ammattikouluun tämänhetkisen työn ohessa. Toisen asteen opinahjosta valmistunut pääsee helpommin lähelle suomalaisten keskimäärin suurinta palkkaryhmää.

– Keskiasteen koulutuksen saaneen keskimääräinen palkka on noin 2 800 euroa kuussa, joskin alle 30-vuotiailla keskipalkka on alempi, noin 2 480 euroa kuussa. Ylipäätään keskiasteen koulutuksen saaneilla on kuitenkin suurin työttömyys ja heikoin työllisyys verrattuna korkeakoulututkinnon suorittaneisiin, Maczulskij huomauttaa.

Tulisiko näyttötutkinto kyseeseen?

Tutkija Maczulskij muistuttaa näyttötutkinnon mahdollisuudesta. Jos esimerkiksi toimenkuvan vaihtaminen omalla alla riittää tyydyttämään vaihtelunhalun, on hyvä puntaroida, millaiset mahdollisuudet nykyisen työnantajan leivissä olisi suorittaa ammatillinen tutkinto näytöllä eli työkokemuksella saavutetun osaamisen ja mahdollisen täydennyskoulutuksen pohjalta.

Näyttötutkintojärjestelmä on ollut Suomessa käytössä vuodesta 1994, ja sen tavoitteena on tarjota tavanomaista oppilaitospohjaista järjestelmää joustavampi tapa parantaa ja ylläpitää ammatillista osaamista.

– Tämä tarkoittaa usein sitä, että henkilö on jo toiminut jossakin työtehtävässä pidemmän aikaa, ja näyttötutkinnolla varmistetaan henkilön muodollinen pätevyys hoitaa ammattia.

Oikotietä onneen ei siis työmarkkinoilla ole, mutta jos on valmis hyväksymään realiteetit, uuteen ammattiin voi kouluttautua varsin matalalla kynnyksellä. Alla on esitelty muutamia ammatteja, joihin kouluttautuminen käy käden käänteessä.

Trukinkuljettaja: koulutus yksi päivä, ansiot jopa 3 000 e / kk

Trukkikuskien työt saattavat vähentyä digitalisaation seurauksena.

Trukinkuljettajan lain vaatima koulutus kestää kahdeksan tuntia eli yhden työpäivän ja maksaa 120 euroa. Sen päätteeksi järjestetään koe, jonka läpäisevä saa viisi vuotta voimassa olevan trukkikortin, kertoo Kuljettajakoulutus.

Jos varastotöitä haluaa opiskella pidemmälle, kyseeseen voi tulla logistiikan perustutkinto.

Myös tienestit on kohdallaan. Vuonna 2012 teknologiateollisuudessa säännöllisellä kuukausipalkalla työskentelevän trukinkuljettajan ansiot olivat Taloussanomien mukaan keskimäärin 2 879 euroa kuukaudessa ja vuonna 2015 Tilastokeskuksen mukaan jo 3 113 euroa kuukaudessa.

Parhaimpia keskipalkkoja löytyykin prosessi-, kuljetus-, varastointi-, rakennus- ja tekniikan aloilta, Maczulskij sanoo, mutta huomauttaa, että työllisyysnäkymät ovat yhä karummat:

– Nämä alat ovat vähenemässä digitalisaation seurauksena.

Aivan kuka tahansa ei myöskään voi marssia kurssille ja olettaa heti pääsevänsä hyville tienesteille, vaan trukkikortin voi yleensä ajaa täydennyskoulutuksena logistiikka-alalla jo valmiiksi toimiva työntekijä. Usein hänellä on taustallaan pidempi koulutus.

Järjestyksenvalvoja: peruskurssi noin viikko, ansiot jopa 2 000 e / kk

Järjestyksenvalvojan ansiot muodostuvat peruspalkasta ja lisistä.

Sisäministeriön velvoittama järjestyksenvalvojan peruskurssi on ollut 1. tammikuuta eteenpäin viikon pituinen, 40 tuntia. Kurssin hinta liikkuu tarjoajasta riippuen noin 200 euron molemmilla puolilla. Sen läpäissyt saa koulutustodistuksen, jolla hän voi anoa poliisilta järjestyksenvalvojakortin, kertoo Securitas. Kelpoisuusvaatimuksina ovat täysi-ikäisyys ja nuhteeton tausta.

Järjestyksenvalvojan ansiot muodostuvat peruspalkasta ja lisistä. Peruspalkka vaihtelee tehtävästä ja paikkakunnasta riippuen noin 1 500:sta noin 2 000:een euroon kuukaudessa – jos työsuhde on kokoaikainen, mikä ei vartiointialalla ole itsestäänselvyys. Vartijoiden palkat liikkuvat samoissa lukemissa.

Järjestyksenvalvonnasta kiinnostuneen kannattaakin harkita toisen asteen koulutusta, kuten turvallisuusvalvojan perustutkintoa ja turvallisuusvalvojan tutkintoa.

– Suojelu- ja vartointityöntekijöillä on kohtuullisen hyvät työllistymismahdollisuudet valmistumisen jälkeen, ja keskimääräinen palkka on noin 3 000 euroa kuussa, toteaa Terhi Maczulskij.

Lain mukaan vartijan koulutuksen tulee olla pituudeltaan vähintään sata opetustuntia. Väliaikaiseksi vartijaksi pääsee käymällä peruskurssin, joka kestää yleensä 40–80 tuntia ja maksaa noin 200–400 euroa.

Siivooja: lyhyt perehdytys, lähtöpalkka 1 500 / kk

Siivoojaksi voi ryhtyä matalalla kynnyksellä, mutta ansioissa ei ole hurraamista.

Siivoojalta ei edellytetä muodollista koulutusta, vaan usein riittää työnantajan tarjoama perehdytys, kertoo Työ- ja elinkeinoministeriön ammattisivusto Ammattinetti. Erityisiä kelpoisuusehtoja ei myöskään ole.

Vaikka kynnys esimerkiksi kerrossiivoojaksi voi siten olla matala, kummoisille ansioille alalla ei yleensä pääse – vaikka olisi hankkinut toisen asteen koulutuksen eli puhdistuspalvelujen perustutkinnon.

– Siivousalalta valmistuneet työllistyvät hyvin, mutta se ei näy heidän palkassaan, joka on noin 2000 euroa kuukaudessa, sanoo Terhi Maczulskij.

Taloussanomien selvityksen mukaan siivooja tienasi joitakin vuosia sitten palvelualoilla 1 615 euroa, kunnissa 1 893 euroa, valtiolla 2 149 euroa ja teknologiateollisuudessa 2 400 euroa kuussa. Siivousalan työehtosopimuksen mukainen lähtökuukausipalkka on 1 489 euroa kuussa.

Valoisana puolena ovat hyvät työllistymismahdollisuudet. Ammattinetin mukaan siivoojille riittää vakaasti töitä yleisten taloussuhdanteiden suunnasta riippumatta.

Uinninvalvoja: koulutus 50 h, peruspalkka 1 700 e / kk

Uinninvalvoja on yksi monista urheilullisista tehtävistä, joihin johtava koulutus ei ole loputtoman pitkä.

Urheilulliselle ihmiselle on tarjolla lukuisia lyhyehköllä koulutuksella hankittavia ammatteja, kuten vaikka uinninvalvoja.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH) järjestää uinninvalvojakurssia, joka kestää 50 tuntia ja maksaa 350 euroa. Kurssin suorittanut täyttää Kuluttajaviraston uimahallien ja kylpylöiden uinninvalvojalle asettamat minimivaatimukset.

Kunnallisella puolella uinnivalvojan palkkauksen määrää kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelujen henkilöstön työehtosopimus, jonka mukainen peruspalkka on 1716 euroa kuussa. Tilastokeskuksen vuonna 2015 julkaiseman tilaston mukaan uinninvalvoja tienaa lisineen keskimäärin 2 245 euroa kuukaudessa.

Ammattinetin mukaan liikunta-alan työpaikkoja on yleisesti ottaen suhdanteesta riippumatta tarjolla hyvin, ja tulevaisuudessa niille odotetaan yhä valoisampia näkymiä.

Taksikuski: koulutus vähintään 30 h + kokeet, palkka 1 500–3 500 e / kk

Taksikuskin tulot saattavat olla epävarmat.

B-ajokortilliselta taksikuskiksi ryhtyminen käy periaatteessa helposti: kunhan on terve, taustaltaan nuhteeton ja suomen kielen taitoinen. Taksinkuljettajakurssi maksaa esimerkiksi Helsingin Taksikoulussa paikallistuntemuskokeineen 560 euroa. Peruskurssin pituus on vähintään 30 tuntia.

Ammattiin sisältyy kuitenkin epävarmuustekijöitä. Taksikuskeilla ei ole yleissitovaa työehtosopimusta, vaan tavallisesti ansiot perustuvat provisioon. Taksinkuljettajien palkka lasketaan auton arvonlisäverottomasta ajotulosta ja se on tavallisesti noin 32–36 prosenttia. Usein taksin kuljettaminen onkin otollisinta sivutulonlähteenä.

Taksiliitto ei ole koonnut kuljettajien tuloista tilastoa, mutta esimerkiksi Helsingin Taksipalvelu Oy ilmoittaa kuljettajiensa keskipalkaksi 12–13 euroa tunnissa ja päätoimisen taksinkuljettajan bruttopalkaksi 1 500–3 500 euroa kuukaudessa.

Töitä ratin takana riittää: alaa uhkaa paheneva työvoimapula.

Kiinteistönvälittäjä: koulutus 0–12 kk, keskipalkka 3 400 e / kk

Kiinteistövälittäjien koulutuksen kesto vaihtelee.

Kiinteistöalalle voi periaatteessa heittäytyä kylmiltään ja ilman koulutusta, sillä virallisia pääsyvaatimuksia ei ole. Tuloista ja töistä ei kuitenkaan ole mitään takeita.

Alalla aiemmin kokematon onkin turvallisimmilla vesillä, jos hän hankkii noin kolme kuukautta kestävän Kiinteistöedustajan koulutuksen ja tutkinnon (KED), joka valmistaa kiinteistöedustajaksi kiinteistönvälitysliikkeeseen. Varsinaisen virallisen pätevyyden antaa LKV-tutkinto, jota tarjoaa Keskuskauppakamari.

Kiinteistönvälitysalan ammattitutkinto (KiAT) taas suoritetaan näyttötutkintona ja se soveltuu alalla jo oleville.

Aivan ilmaiseksi kiinteistöalan koulutus ei irtoa. Koulutusta järjestävä Kiinteistöalan koulutuskeskus Kiinko laskuttaa KED-tutkinnosta 1 095 euroa (ilman valtion tukea 2190 euroa). Markkinointi-instituutin Kiinteistönvälittäjän koulutusohjelma, joka valmentaa osallistumaan Keskuskauppakamarin LKV-kokeeseen, maksaa 4216 euroa.

Ilman hanakkaa myyntihenkisyyttä kiinteistönvälitystä kannattaa harkita kaksi kertaa: suurin osa palkasta muodostuu provisioista. Kiinkon 2014 julkaisemien tilastojen mukaan mediaanitulot provisiot mukaan luettuina olivat 41 670 euroa vuodessa eli hieman yli 3 400 euroa kuussa niillä kiinteistönvälittäjillä, jotka eivät olleet itse yrittäjiä.

Lentoemäntä tai stuertti: koulutus alle 10 vk, ansiot jopa 4 000 e / kk

Lentoyhtiöt kouluttavat henkilökuntaa itse.

Finnair ja muut lentoyhtiöt järjestävät matkustamohenkilökunnan eli lentoemäntien ja stuerttien ammattiin valmistavia koulutuksia. Peruskurssi kestää kahdeksan viikkoa ja päälle tulevat työhönopastuslennot.

Ansiot vaihtelevat rajusti. Matkustamohenkilökunnan pienin taulukkopalkka ennen mitään lisiä on 1232,65 euroa kuussa, mutta kokopäiväisen matkustamohenkilökunnan jäsenen mediaaniansiot ovat 4 015 euroa kuussa (Finnairin tilasto vuodelta 2015).

Kynnykseksi saattavat muodostua kelpoisuuskriteerit. Ammattinetin mukaan koulutukseen huolitaan vain uimataitoisia, englantia ja usein myös ruotsia taitavia, vähintään ylioppilastutkinnon tai vastaavan suorittaneita, kokeneita asiakaspalvelijoita, jotka ovat vähintään 20-vuotiaita ja 160–188 senttimetriä pitkiä. Myös hyvä terveydentila ja hyvä näkö kuuluvat pääsyvaatimuksiin.

Koulutukseen pääseminen ei kriteerit täyttävälläkään ole itsestään selvää. Koulutuksiin on otettu viime vuosina entistä vähemmän väkeä, ja matkustamohenkilökuntaa on lomautettu.

Personal trainer: koulutus 0–9 kk, palkka 1 700 e / kk

Moni personal trainer tekee päätyönään jotain muuta.

Periaatteessa personal trainerille ei ole virallisia pätevyysvaatimuksia: urheilu- ja asiakaspalveluhenkisyys saattavat riittää. Koulutusta on silti tarjolla.

Ammattikoulussa voi sisällyttää personal trainerin pätevyyden liikunnanohjauksen perustutkintoon, joka kestää kahdesta kolmeen vuotta. Nopeammin ammattiin voi kouluttautua yksityisellä puolella, mutta hintalappu voi olla melkoinen. Trainer4You tarjoaa lisenssitodistukseen oikeuttavaa yhdeksän kuukauden koulutusta 3 645 eurolla.

– Myös esimerkiksi Fitness Academy of Finlandin järjestämä personal trainer -koulutus maksaa muutaman tonnin, Terhi Maczulskij toteaa.

Moni personal trainer toimii yrittäjänä tai sivutoimisena. Tulot vaihtelevat rajusti, mutta Oikotie-sivuston mukaan keskimääräinen palkka on 1 758 euroa kuussa.

Linja-autonkuljettaja: koulutus 4–12 kk, palkka yli 2 000 e / kk

Täysiaikaisen bussikuskin palkka on jo lähtökuopissa kohtuullinen.

Bussikuskiksi voi kouluttautua suorittamalla linja-autonkuljettajan perustutkinnon. Vaatimuksina ovat vähintään 21 vuoden ikä, B- tai BC-luokan ajokortti ja ajokorttiasetuksen mukainen terveys.

Esimerkiksi Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksessa koulutus kestää noin 4–5 kuukautta, Tampereen seudun ammattiopistossa taas 7–12 kuukautta, hintaan 358 euroa.

Aloittavan linja-autonkuljettajan työehtosopimuksen mukainen peruspalkka ilman mitään lisiä on pääkaupunkiseudun ulkopuolella 13,40 euroa tunnissa eli täysipäiväisesti ajavalla kuskilla noin 2 300 euroa kuussa. Kuljetustyöntekijöiden keskimääräiset kuukausiansiot olivat Tilastokeskuksen mukaan 2 997 euroa kuukaudessa vuonna 2014.

Kuljetusalan horisontissa siintää työvoimapula, joten työllistymismahdollisuudet näyttävät lupaavilta.

Maskeeraaja tai kampaaja: koulutus 2 kk–3 v, palkka korkeintaan 2 000 e / kk

Kauneusalalle voi kouluttautua monella tavalla.

Kauneusalan tehtäviin piisaa koulutusvaihtoehtoja. Jos ammattiopiston kauneudenhoitoalan perustutkinnolle ei ole kolmea vuotta aikaa, yksityinen puoli tarjoaa lyhyempiä opetusohjelmia – mutta usein melkoisen suolaiseen hintaan.

Esimerkiksi Koulutus-Center järjestää meikkaajakoulutuksia, jotka vaihtelevat kahden kuukauden kauneusmeikkauksen peruskurssista (2 350 euroa) yhden vuoden ja kahdeksan kuukauden maskeeraaja-parturikampaajan kaksoistutkintoon (14 250 euroa).

Kun työelämä sitten kutsuu, ovat sinnikkyys ja yrityshenkisyys kultaa kalliimpia. Jos kuukausiansioille pääsee, perustutkinnon suorittaneen parturi-kampaajan alkupalkka ensimmäisessä työsuhteessa on hiusalan työehtosopimuksen mukaan enintään kuuden kuukauden ajan 1 506 euroa kuussa (pääkaupunkiseudulla hieman enemmän), ja viidennen työvuoden kohdalla kuukausipalkka ylittää 2 000 euron rajapyykin.

Teatterialan työehtosopimus taas määrittää maskeeraajan palkaksi 1 859,78–2 076,43 euroa.

– Useat parturi-kampaajan tutkinnon suorittaneet suorittavat lisäksi muita kauneusalan tutkintoja tai kursseja ja tekevät näitä toimia esimerkiksi päätoimen ohella salongissa. Harva varmaankaan työllistyy muuten kuin omalla yrityksellä tai toiminimellä. Tämä on tosin valistunut arvaus, tutkija Terhi Maczulskij sanoo.

Juttua korjattu 6.2.2017 klo 9.12: otsikon sana palkka muutettu ansioiksi. Juttua täydennetty 6.2. klo 16: trukinkuljettajakoulutukseen liittyviä tietoja tarkennettu. Trukkikortin suorittava toimii usein jo valmiiksi logistiikka-alalla.

Juttua korjattu 6.2. klo 21.03: Markkinointi-instituutin Kiinteistönvälittäjän koulutusohjelma, joka valmentaa osallistumaan Keskuskauppakamarin LKV-kokeeseen, maksaa 4216 euroa. Alun perin jutussa mainittiin kurssin veroton hinta 3400 euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?