Useita suomalaissivustoja hakkeroitu – joukossa Satakunnan Kansa, Warkauden Lehti, Iisalmen Sanomat...

Julkaistu:

Haktivismi
Kurdiksi esittäytyvä henkilö on hakkeroinut useita suomalaisia ja ulkomaisia sivustoja. Sivuilla hän solvaa terrorijärjestö Isisiä.
Useita suomalaissivustoja on joutunut hakkeroinnin kohteeksi. Uhreiksi ovat joutuneet ainakin Satakunnan Kansa, Warkauden Lehti ja Iisalmen sanomat.

Lisäksi joukossa on muun muassa helsinkiläinen jujutsuseura ja antropologien yhdistys.

Satakunnan Kansan sunnuntain vetovihjeartikkelin sisältö on muutettu kurdihakkeriksi esittäytyvän henkilön mieleiseksi. Sivulla liehuu Kurdistanin lippu, jonka lisäksi siellä solvataan terrorijärjestö Isistä.

Ilta-Sanomat tavoitti Satakunnan Kansan vastaavan päätoimittajan Tomi Lähdeniemen. Hakkerointi tuli hänelle täytenä yllätyksenä.

– Ei tällaista ole tapahtunut koskaan aiemmin, ei ainakaan minun aikanani, Lähdeniemi sanoo.

Lähdeniemi ei osannut sanoa, miksi juuri Satakunnan Kansa joutui hakkeroinnin kohteeksi. Hakkeri ei ole esittänyt minkäänlaisia vaatimuksia lehteä kohtaan.

Lehti aloitti välittömästi tietoturva-aukon korjaamisen.

Suomalaissivustojen lisäksi samanlaista hakkerointia on ilmestynyt myös useille ulkomaalaisille nettisivustoille.

Tyypillistä haktivismia

It-palvelutalo CGI:n kyberturvallisuusjohtaja Jan Mickos kertoo, että hakkeroinnissa näyttää olevan kyse hyvin perinteisestä haktivismista (yhdistelmä sanoista hakkerointi ja aktivismi).

– Siinä halutaan hakea näkyvyyttä omalle asialle. Viime aikoina tämä on ollut varsin yleistä, Mickos toteaa.


Koska monilla hakkerin kohteeksi joutuneilla sivustoilla, esimerkiksi Satakunnan Kansalla ja jujutsuseuralla, ei ole varsinaisesti mitään tekemistä keskenään, Mickos epäilee hakkerin valinneen kohteensa laajalla skaalalla yhteisten tietoturva-aukkojen vuoksi.

– Hän on varmaankin hyvin yksinkertaisella Google-haulla löytänyt joukon sivustoja, joilla on tämä hyväksi käytetty haavoittuvuus, asiantuntija sanoo.

Sitä Mickos sen sijaan pitää hieman harvinaisempana, ettei koko sivustoja ole hakkeroitu, vaan esimerkiksi ainoastaan yksi artikkeli.