Kommentti: Ahneelle Kiurulle tuli Lahdessa onneton loppu

Julkaistu:

Ahneella on paskainen loppu. Tämä pätee myös politiikkaan. Sen koki tällä kertaa, entinen ja tuleva ex-ministeri Krista Kiuru (sd) Lahdessa Sdp:n puoluekokouksessa, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.
Kun Antti Rinteen (sd) voitto Lahdessa oli selvä, video- ja tv-kameroille tallentui hämmentävän säälittävä näytelmä: kaiken hävinnyt, itsestään epähenkilön tehnyt ex-ministeri Krista Kiuru yritti epätoivon vimmalla heittäytyä Antti Rinteen kaulaan onnittelemaan vasta valittua puheenjohtajaa.

Neljä kertaa.

Ja neljä kertaa Rinne käänsi hänelle selkänsä.

Kuten koko puoluekokous.

  • Yllä olevalla videolla Antti Rinne julistetaan Sdp:n puheenjohtajaäänestyksen voittajaksi.
Kiuru antoi kasvot sille, mitä vauhtisokeus tekee politiikassa. Joulun alla hän kelpasi käsikassaraksi, kun Rinteen joukot näpäyttivät ryhmäjohtaja Antti Lindtmania (sd) vuotamalla julkisuuteen listat Lindtmanin puhemiesneuvostolle tekemistä luottopuhujatovereista. Sanottakoon muuten, että Sdp saa kiittää juuri Lindtmanin listoja siitä, että Sdp julkisuuskuva alkoi syksyllä parantua sitä mukaa, kun puhujatkin muuttuivat paremmiksi, eikä esimerkiksi mainittu Krista Kiuru noussut esille huutamaan entisellä tavalla.

Samaan syssyyn – siis joulun alla – Kiuru onnistui syrjäyttämään tamperelaisedustaja Pia Viitasen (sd) demarien valtiovarainvaliokuntavastaavan paikalta.

Ja siitä se vauhtisokeus alkoi kunnolla.

Eduskunnan kokoontuessa Kiuru yritti jo estää Lindtmanin jatkon ryhmän johdossa. Se oli kerta kaikkiaan liikaa ja se olisi tuhonnut Lahden puoluekokouksessa orastaneen yhteishengen siltä seisomalta.

Sen ymmärsi Rinnekin, joka epäilemättä katsoi Kiurun toilailuja vaivaantuneena.

– Kehtasikin tulla siihen keinohymyineen, puuskahti yksi Sdp:n vaikuttajista vielä illallakin.

Kiurun kohdalta kammottavinta on, ettei hän kelvannut varapuheenjohtajaehdokkaaksi edes omalle Satakunnan piirille. Haave puoluevaltuuston puheenjohtajuudesta oli tuhoon tuomittu. Sille paikalle Kiuru yritteli, jotta olisi päässyt puoluehallitukseen ja sitä kautta mahdollisiin hallitusneuvotteluihin ja ministeriksi.

Ne haaveet Kiuru voi unohtaa.

Toisin kuin puoluevaltuuston johtoon noussut edellishallituksen kehitysministeri Sirpa Paatero (sd). Tästä kotkalaispoliitikosta kuullaan jatkossakin.

Pääkaupunkiseudulla – varsinkin opetusministeriössä – Kiurun maine säheltäjänä ja sohlaajana oli tunnettu asia jo tämän ministeriaikoina edellishallituksessa. Nyt se tiedetään koko maassa – ja kuten sanottua, oma piirikin käänsi hänelle selkänsä.

Politiikka on joskus julmaa – syystä.

Vähän vastaavalla tavalla kävi puheenjohtajaksi pyrkineelle oululaiselle Tytti Tuppuraiselle (sd).

Tuppurainen johtaa demarinaisiakin, mutta omalle Oulun piirille hän ei kelvannut puoluehallitukseenkaan. Hän hävisi äänestyksessä ex-kansanedustaja Raimo Piiraiselle (sd). Kaiken lisäksi Piirainen on Kainuusta, eli tappio ottaa taatusti Tuppuraiselle todella lujille, kun ei löytynyt edes tappuraisia takuumiehiksi.

Varsinaiseksi sankariksi puoluekokouksessa itsensä puhui Antton Rönnholm.

Rönnholm korvasi Reijo Paanasen eli puoluesihteeriosastolla valta vaihtui NUS:sta TUS:lle.Paananen on nuorisosialidemokraatteja, mutta Rönnholm edustaa puolueessa ajoittain myös karsastettua Tölös Unga Socialister –joukkoa, joka näköjään on palaamassa taas muotiin.

- Johdon taso nousi kautta linjan, tiivisti muuan demarisatraappi.

Ja jos jotakin tulevasta pitäisi veikata, niin Hakaniemestä puhaltelee punamultatuulia.

Mutta vaalit ovat vielä kaukana – siis eduskuntavaalit.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt