Kommentti: Sdp:n tulevaisuus riippuu yhdestä asiasta – onko Antti Rinteestä pääministeriksi?

Nyt vasta puheenjohtaja Antti Rinteen kiirastuli alkaakin, arvioi toimituspäällikkö Timo Paunonen

4.2.2017 10:12

Sdp:n puheenjohtajakisan voitti odotetusti Antti Rinne, vanha työmarkkinakettu piti joukkonsa koossa. Jos tyytymättömyyttä puoluejohtoon esiintyi, se ei tullut esille lauantaina aamupäivällä Lahdessa. Rinne hyötyi puolueen orastavasta gallupnoususta ja haastajien, Tytti Tuppuraisen ja Timo Harakan, löysyydestä. Rinne tuli kolme vuotta sitten puheenjohtajaksi pimeydestä. Nyt hän säilytti asemansa. Iso kysymys on se, viekö Rinne puolueen menestykseen vai – takaisin pimeyteen.

Nykyisessä järjestelmässä eduskuntavaalien ykköspaikka ratkaisee. Se tuo automaattisesti hallituksen muodostajan ja pääministerin paikan. Muuta tavoitetta Rinteellä ei voi ollakaan vaaleissa 2019. Kuntavaalit on hyvä paikka harjoitella, mutta päämaali on kahden vuoden päässä.

Sitten iso mutta ja valtava kysymysmerkki.

Onko Rinteestä pääministeriksi?

Rinteen tapauksessa Sdp:n vaalivoitto ja pääministerin paikka ovat todella pitkän matkan päässä. Rinteen ongelma on uskottavuus. Puheissaan ja tv-esiintymisissään Rinteellä on edelleen petrattavaa. Rinnettä on vaikea nähdä eduskuntavaalien kansanvillitsijänä, demarijytkyn henkisenä isänä.

Rinne pitää varmasti perusduunarit, lähiökuppiloissa viihtyvät ukot demareiden äänestäjinä, mutta ei juuri muuta. Naisäänestäjiä ja nuoria tarvitaan, ja suurta ahaa-elämystä Rinne ei heille tarjoa. Ketä varten Sdp on yleensä olemassa? Sekin on relevantti kysymys.

Jos Rinne ei saa piiskattua puoluettaan vaalivoittoon, puheenjohtaja vaihtuu. Siinä yhteydessä kannattaisi miettiä muutakin. Vaikkapa sitä, löytyisikö Sdp:n ja vasemmistoliiton kesken jotain yhteistä pohjaa. Yhdistyminen voi olla elinehto.

Molemmille puolueille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?