PAM-lehti: Gigantin työntekijä selätti elektroniikkajätin korkeimmassa oikeudessa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

PAM-lehti: Gigantin työntekijä selätti elektroniikkajätin korkeimmassa oikeudessa

PAMin ratkaisupäällikkö pitää päätöstä palvelualan työntekijöiden kannalta merkittävänä.

Gigantti hävisi työntekijälleen korkeimmassa oikeudessa.­

3.2.2017 20:17

Palvelualojen ammattiliiton PAM-lehti kertoo Gigantin työntekijän voittaneen elektroniikkajätin korkeimmassa oikeudessa. Korkein oikeus kumosi samalla hovioikeuden aiemman päätöksen.

PAMin mukaan korkein oikeus linjasi, että perhevapaa tai oppisopimusopiskelijan palkkaaminen eivät poista työnantajalta velvoitetta tarjota osa-aikaiselle työntekijälle lisätunteja.

Kyseisessä tapauksessa naispuolinen työntekijä oli työskennellyt Turussa Gigantissa kokoaikaisena kodinkonemyyjänä aina vuoteen 2009 asti. Tuolloin hänen työsuhteensa irtisanottiin tuotannollisista ja taloudellisista syistä. Kolme kuukautta myöhemmin työntekijän kanssa sovlmittiin kuitenkin uusi osa-aikainen työsopimus, jossa työajaksi oli määritelty kymmenen tuntia viikossa.

Kun vuonna 2010 äitiysvapaalle jäänyt nainen palasi noin kaksi vuotta myöhemmin töihin perhevapaalta, myymälään oli palkattu uusi kokopäiväinen kodinkonemyyjä. Pian myös toinen uusi myyjä vakinaistettiin, ja myymälään palkattiin lisäksi työntekijä oppisopimuksella.

PAMin ratkaisupäällikkö Arja Pohjolan mukaan korkein oikeus näki, että tapauksessa loukattiin työsopimuslaissa määriteltyä lisätyön tarjoamisvelvollisuutta.

Työsopimuslaki velvoittaa työnantajan tarjoamaan lisätyötä jo palveluksessa olevalle osa-aikaiselle työntekijälle ennen uusien työntekijöiden palkkaamista, mikäli henkilö on sopiva ja halukas tehtävään.

Pohjolan mukaan ongelmallista oli myös uuden työntekijän vakinaistaminen naisen ollessa äitiyslomalla.

– Jos on äitiyslomalla ja sitä aikana ilmenee työtä, josta osa-aikatyöntekijän olisi mahdollista saada kokoaikainen työ tai enemmän tunteja, niin äitiysloma ei voi olla esteenä lisätyön saamiselle. Työntekijän voi toki ottaa äitiysloman ajaksi, mutta silloin pitäisi olla määräaikainen sopimus tai muu järjestely, Pohjola kommentoi Ilta-Sanomille.

Pohjolan mukaan korkeimman oikeuden päätös on tärkeä palvelualan työntekijöiden kannalta.

– Alemmissa oikeusasteissa on tullut näistä viime aikoina työntekijöiden kannalta vähän huonoja tuomioita. Siinä mielessä tuo päätös on tärkeä, että se toivottavasti oikaisee sitä linjaa, mikä alemman asteen tuomioistuimissa on ollut. Lisätyön saantioikeus on palvelualan työntekijöiden kannalta hirveän tärkeä asia, koska siellä tehdään paljon osa-aikatöitä, Pohjola kommentoi.

PAM kirjoittaa Gigantin perustelleen lisätyön tarjoamatta jättämistä sillä, ettei oppisopimuksessa ollut kyse työtehtävistä, vaan koulutuksesta. Työntekijän äitiysloman aikana palkattua kodinkonemyyjää Gigantti perusteli sillä, ettei työntekijä olisi voinut ottaa työtä vastaan silloin, kun lisätyövoimaa tarvittiin. KKO:n mukaan toinen työntekijä olisi tässä tapauksessa pitänyt palkata määräaikaisesti vain perhevapaan ajaksi.

Ilta-Sanomat ei tavoittanut perjantai-iltana Gigantin edustajaa kommentoimaan päätöstä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?