Poliitikko teki tutkintapyynnön: rääkätäänkö pilkkikisoissa kaloja? ”Kala tuntee kipua” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Poliitikko teki tutkintapyynnön: rääkätäänkö pilkkikisoissa kaloja? ”Kala tuntee kipua”

Poliitikko teki poliisille tutkinta­pyynnön SM-pilkin saaliskalojen kohtelusta.

Hämeenlinnalainen Marja Järvinen harjoitteli SM-pilkkiin Rantasalmen Kolkonjärvellä. Hänen mielestään pilkkikalojen tappopakkoa on hankala valvoa.

3.2.2017 5:57

Teemu Torssonen, Keski-Suomen Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja teki Itä-Suomen poliisille tutkintapyynnön, jossa hän vaati, ettei Rantasalmella Etelä-Savossa maaliskuussa pidettäväksi ilmoitettua SM-pilkkiä järjestettäisi, ellei kilpailun sääntöjä muuteta.

Torssosen mielestä pilkkikilpailujen säännöt rikkovat eläinsuojelulakia. Säännöissä ei suoraan vaadita, että saaliskalat on tapettava välittömästi ennen talteenottoa. Se on säännöissä vain suosituksena.

Eläinsuojelulaki on Torssosen mielestä yksiselitteinen: eläimille ei saa aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä.

– SM-pilkin säännöt ovat ristiriidassa lain kanssa. Mikäli saaliskaloja ei lopeteta välittömästi, vaan annetaan kuolla tukehtumalla, se on eläinsuojelurikos. Kala on selkärankainen ja tuntee kipua siinä missä muutkin selkärankaiset. Siitä on tutkittua tietoa.

Poliisi lopetti kalantappotutkinnan kuitenkin lyhyeen. Rikoskomisario Jouni Väisäsen mukaan jokainen SM-pilkin osanottaja vastaa henkilökohtaisesti eläinsuojelulain noudattamisesta. Kilpailun järjestäjä suosittelee kalojen välitöntä tappamista, eikä ketään yllytetä rikokseen. Poliisi ei epäillyt asiassa rikosta, eikä aloittanut siitä esitutkintaa.

Pilkkikansan keskuudessa Torssosen tutkintapyyntö on yhdistetty hänen poliittisiin tavoitteisiinsa Perussuomalaisten puheenjohtajakilvassa. Torssonen aikoo haastaa Timo Soinin kesäkuisessa puheenjohtajavaalissa.

Mies itse kiistää tämän. Hän arvelee sen jopa haittaavan hänen kampanjointiaan.

– En kertonut siitä (tutkintapyynnöstä) etukäteen edes tukiryhmälleni. Olisivat varmaankin katkaisseet minulta netin ja sulkeneet lukkojen taakse, hän naurahtaa.

 Olen Jyväskylän yliopiston kalastusseuran jäsen. Meidän kilpailuissamme on saaliskalojen tappopakko.

Torssonen sanoo olevansa isänmaallinen ihminen, ja isänmaallisuuteen kuuluu luonnosta ja luontokappaleista huolehtiminen. Torssosen harrastuksetkin ovat hyvin suomalaisia. Hän kalastaa ja metsästää, ja on muun muassa koulutettu kalastuksenvalvoja.

– Olen Jyväskylän yliopiston kalastusseuran jäsen. Meidän kilpailuissamme on saaliskalojen tappopakko. Jos kala elää punnituksessa, kilpailusuoritus voidaan hylätä.

Rantasalmen SM-pilkissä noudatetaan Suomen Vapaa-ajankalastajien keskusjärjestön sääntöjä. Niissä tappopakkoa ei ole säädetty.

Keskusjärjestö on toiminnanjohtaja Markku Marttisen mukaan suositellut saaliskalojen välitöntä tappamista jo vuosia, mutta sääntöihin saakka kieltoa ei ole saatu. Tappopakko jakaa pilkkikansan kahtia.

– Kyse on vanhasta traditiosta, ja etenkin vanhemman polven kalastajien on sitä vaikea hyväksyä.

 Vanhemman polven kalastajien on sitä vaikea hyväksyä.

Keskusjärjestöllä on parhaillaan käynnissä jäsenkysely, jolla kartoitetaan kentän mielipiteitä mahdollista sääntömuutosta varten. Marttisen mukaan kyse on isosta järjestöstä ja sääntömuutokset ottavat aikansa. Tämän vuoden SM-pilkkiin mahdollinen sääntömuutos ei ehdi, mutta ehkä jo ensi vuoden kilpaan.

– Keskusjärjestönä kuitenkin painotamme vastuullisuutta ja eettisyyttä. Tarkoitus on noudattaa eläinsuojelulakia, joka on varsin tiukka. Ei saaliskalojen niskojen taittaminen kilpailijoilta paljon aikaa vie.

Torssosen tutkintapyynnöstä kertoi ensimmäisenä Itä-Savo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?