Yhdysvaltalainen instituutti: Suomi on maailman vapain maa – pisteluku tasan 100 - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Yhdysvaltalainen instituutti: Suomi on maailman vapain maa – pisteluku tasan 100

Pohjois-Euroopan maat pärjäsivät hyvin Yhdysvaltalaisessa vapauden luokittelussa.

2.2.2017 21:22

Kotimaan politiikka tuntuu välillä melkoiselta kaaokselta. Suhteellisuudentajun kannalta on tärkeää huomata, että suomalaista demokratiaa arvostetaan vielä korkealle.

Yhdysvaltalainen Freedom House -instituutti julkaisee vuosittain luettelon, jossa arvioidaan maailman maita. Maat luokitellaan vapaiksi, osittain vapaiksi ja ei-vapaiksi. Freedom House pisteyttää maita pistein 1–7 erilaisten kysymysten perusteella.

Luokittelussa otetaan laitoksen mukaan huomioon poliittinen vapaus ja yksittäisten ihmisten vapaus.

Tuorein eli juuri ilmestynyt vuoden 2017 selvitys kattaa 195 maata. Niiden tilannetta on seurattu viime vuoden tammikuun alusta vuoden loppuun.

Eduskuntatalo yövalaistuksessa vuonna 2014. Juuri tällä hetkellä Eduskuntatalo on remontissa ja pressujen peitossa.

Suomi on uuden listauksen paras maa. Suomen pisteluku oli 100 eli paras mahdollinen.

Samalla sijalle ja samoilla pisteillä tulivat myös Ruotsi ja Norja. Kanada ja Hollanti saivat 99. Australia, Uruguay ja Uusi-Seelanti saivat 98 pistettä. Sen jälkeen monille alemmille pisteluvuille tuli useita maita. Tanska, San Marino, Portugali, Islanti, Barbados ja Portugali saivat 97 pistettä.

Huonoiten sijoittui Syyria, joka sai -1 pistettä. Miinuspisteet selittyvät Freedom Housen omalla menetelmällä. Maita pisteytetään erilaisten kysymysten perusteella. Syyria sijoittuu kaikissa luokituksissa kohtaan ”ei-vapaa”.

Muita huonoimpia olivat Eritrea ja Pohjois-Korea. Ne saivat 3 pistettä.

Koko loppuraportti on luettavissa pdf-tiedostona täältä.

Freedom Housen menetelmiä on joskus myös arvosteltu. Huomiota ovat saaneet järjestön rahoittajat. Freedom Housea rahoittavat monet säätiöt.

Niistä tunnetuimpia ovat Lynde and Harry Bradley Foundation, Sarah Scaife Foundation ja Soros Foundation. Se saa 2/3 tuloistaan Yhdysvaltain hallitukselta, National Endowment for Democracyn, USAID:n ja sisäministeriön kautta.

Suomi pärjää myös taistelussa korruptiota vastaan

Suomessa on kolmanneksi vähiten korruptiota maailmassa, ilmenee korruptionvastaisen Transparency Internationalin vuosiraportista.

Korruptioindeksi kertoo, että maailman vähiten korruptoitunut maa on nyt Tanska. Kakkoseksi rankattiin Uusi-Seelanti, ja kolmanneksi Suomi. Suomen sijoitus heikentyi edellisvuotisesta yhdellä sijalla.

Alhaisen korruption maille on tyypillistä hallinnon avoimuus, laaja lehdistönvapaus sekä riippumattomat tuomioistuimet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?