Presidentti Niinistö kaksoiskansalaisuuskohusta: ”Luulen keskivertovenäläisen ihmettelevän, onko venäläisiä Suomen armeijassa” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Presidentti Niinistö kaksois­kansalaisuuskohusta: ”Luulen keskivertovenäläisen ihmettelevän, onko venäläisiä Suomen armeijassa”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan niin kaksoiskansalaisuuden myöntämistä kuin ”virkakieltoa” on syytä pohtia.

2.2.2017 17:17

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti kantaa kaksoiskansalaisuuteen valtiopäiväpuheensa jälkeen.

Viime päivinä on keskusteltu niin sanotusta kaksoiskansalaisuudesta. Niinistö ei puuttunut asiaan puheessaan valtiopäivien avajaisissa.

Puheensa jälkeen Niinistö vastasi toimittajien kysymyksiin kaksoiskansalaisuuteen.

  • Yllä olevalla videolla presidentti Niinistön puhe on katsottavissa kokonaisuudessaan.

Niinistö pohdiskeli niin kaksoiskansalaisuuden yleistä myöntämistä kuin kaksoiskansalaisten kelpoisuutta turvallisuuspoliittisesti arkoihin virkoihin.

Niinistö näytti omaan tapaansa vihreää valoa kaksoiskansalaisuuslain kiristämiselle ja "virkakiellolle".

”Lain tavoite ei ole kadonnut, mutta on toiminut huonosti”

Niinistö kertasi, miten eri maat myöntävät kaksoiskansalaisuuden.

– Suomi myöntää kaikille kaksoiskansalaisuuden. Meidän naapureista Norja ja Venäjä eivät myönnä kaksoiskansalaisuuksia kuin ainoastaan poikkeustapauksissa. Sitten on välimallin maita, esimerkiksi Saksa, joka myöntää nimettyjen maiden kansalaisille, Niinistö totesi.

Niinistö kyseli, olisiko Suomen tarpeen harkita kaksoiskansalaisuuden myöntämisen muuttamista.

– Kun laki aikoinaan säädettiin, lain tausta liittyi siihen, että Suomeen saataisiin houkuteltua korkean luokan osaajia ja myös paluumuuttajien asemaa haluttiin helpottaa. Nyt tämä lain järkiperäinen tavoite – ei ole nyt kadonnut – mutta toiminut huonosti. Olosuhde on toinen.

– Tämä on päällimmäinen asia, josta toivoisin, että keskusteltaisiin ainakin, Niinistö sanoi.

Niinistö näytti kaarrellen kannattavan myös sitä, että kaksoiskansalaisilla ei olisi automaattisesti virkaväylää Suomen turvallisuuden kannalta keskeisiin virkoihin.

– Kutsutaan sitä nyt "virkakielloksi". Se oli esillä viime hallituksessa esillä ja tämä hallitus nyt arvioi. Virkakielto on liian voimakas sana, Kyse on harkinnasta, kuinka paljon kaksoiskansalaisia voidaan nähdä viroissa, joissa on Suomen turvallisuus on keskeinen virkatehtävä, Niinistö aprikoi.

”Venäjä suojelee kaikkia venäläisiä, riippumatta missä he ovat”

Niinistö viittasi Suojelupoliisin päällikön Antti Pelttarin lausuntoon Helsingin Sanomissa.

Supo vastusti kaksoiskansalaisuutta jo lain säätämisen aikana 2003, ja Pelttari on varoittanut eduskunnan hallintovaliokuntaa kaksoiskansalaisuuden riskeistä.

– En osaa sitä kovin toisin nähdä. Jos alkuperäisen kansalaisuuden myöntänyt maa ei halua tunnistaa instituutiota, kuten kaksoiskansalaisuus, siellä pidetään oman maan kansalaisena loppuun asti.

– Menen nyt suoraan Venäjään. Pääministeri Dmitri Medvedev antoi haastattelun, jossa hän korosti sitä, että Venäjä suojelee kaikkia venäläisiä, riippumatta missä he ovat, ja tulee valvomaan, että heitä kohdellaan oikein, missä he ovat, Niinistö muistutti.

Presidentti Niinistö puhui kuuliaisvelvollisuudesta.

– Tässä herää kysymys kuuliaisuusvelvollisuudesta. Jos meillä on kansalainen, jolla on velvollisuuksia kahtaalle, se on kysymys, joka askarruttaa. Ymmärrän hyvin, jos turvallisuuspuolen ihmisiä askarruttaa. Tässäkin on syytä mennä eteenpäin, Niinistö opasti.

Niinistön mukaan Suomi ei ole ollut sinisilmäinen kaksoiskansalaisuuden myöntämisessä, koska lain tarkoitus oli selkeä mutta tilanne on nyt toinen.

Niinistön mukaan Venäjällä ei naureskella Suomelle.

– Luulen, että keskiverovenäläinen ihmettelee enemmän nyt, että onko venäläisiä Suomen armeijassa, Niinistö sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?