Vantaalainen opettaja Riku, 29, antoi röyhkeiden nettihuijareiden maistaa omaa lääkettään – ”Hauskaa”

Erityisopettajana Vantaalla työskentelevä Riku Salmivuori, 29, ei ole ihan tavallinen maikka.

2.2.2017 9:29 | Päivitetty 2.2.2017 10:10

Vapaa-ajallaan Salmivuori nimittäin huijaa nettihuijareita.

Salmivuori on toiminut jo kymmenisen vuotta verkkohuijareita vastaan taistelevan, vuosituhannen vaihteessa perustetun 419eater-sivuston vapaaehtoisena huijarinmetsästäjänä.

Mies on kirjoittanut verkkohuijauksista myös viime syksynä julkaistun Miljoonaperintö tarjolla – kuinka verkkopetos toimii -kirjan.

Salmivuoren erikoisesta vapaaehtoistoiminnasta ensimmäisenä kertoi Helsingin Sanomat.

Salmivuori kertoo Ilta-Sanomille, että toiminnan taustalla on halu auttaa verkkohuijausten uhreja ja hidastaa huijareiden työtä niin paljon kuin suinkin mahdollista.

Salmivuori uskoo huijanneensa useaa sataa, ellei jopa yli tuhatta verkkohuijaria.

Miehen mukaan Suomessakin törmätään vuosittain tapauksiin, joissa uhri on menettänyt jopa 100 000 tai 200 000 euroa.

 Suomalaishuijarit viihtyvät paremmin esimerkiksi huuto.netissä tai tori.fissä ja myyvät siellä jotain olematonta.

– Tavoite on viedä huijareilta kaikki resurssit, mitä heillä on. Eli onkia väärennettyjä verkkosivuja ja mahdollisia uhrien tietoja. Mutta on meidän toiminnan seurauksena ja tietojemme avulla poliisiviranomainen myös saanut huijareita pidätettyä. Toisaalta työn taustalla on myös hauskanpito. On hauskaa vedättää huijareita, Salmivuori kuvailee.

Salmivuori ja ”metsästäjäkumppanit” pääsevät huijareiden jäljille esittämällä itse potentiaalista uhria. Uhrin roolissa huijarit pyritään sitomaan tuottamattomaan toimintaan huijareiden ajan ja resurssien tuhlaamiseksi.

Seuraavassa vaiheessa hommasta tulee Salmivuoren mukaan tavoitehakuisempaa, ja huijareilta pyritään onkimaan pankkitilitietoja, jotka johdattavat metsästäjät muulien luo. Salmivuori kertoo muulien olevan usein niin ikään uhreja, joita huijarit käyttävät rahasummien siirtelyyn.

– Rahamuuli on myös usein huijauksen uhri, vaikka hän ei itse menetäkään rahaa. Häneen vain on käytetty erilaista huijauskaavaa. Muulin tiliä käytetään usein hänen tietämättään tämmöisessä petoksessa. Hän luulee tekevänsä esimerkiksi etätyötä kotoaan vastaanottamalla rahaa, jonka uskoo kuuluvan todelliselle firmalle ja lähettää sitä vaikka Western Unionin kautta eteenpäin.

Riku Salmivuorta haastateltiin kirjansa johdosta Radio Rockilla viime joulukuussa. Haastattelupätkät näet tämän jutun videoina.

  Huijari löytää uhrin tarpeet

Salmivuori haluaa myös valistaa ihmisiä siitä, kuinka monenlaisia huijareita ja huijauskaavoja verkossa liikkuu.

Kenties tyypillisimpien ja yleisimpien huijaustapojen joukossa ovat Salmivuoren mukaan tällä hetkellä romanssihuijaukset.

– Huijarit on perinteisesti nähty hyvin yksiulotteisesti, eli että ne olisivat vain miljoonaperintöviestien lähettäjiä. Mutta nykyään erilaisia huijauskaavoja liikkuu lukemattomia, mies muistuttaa.

 Huijaus toimii uhreihin, kun se löytää uhrien tarpeen ja pystyy täyttämään sen.

Salmivuori uskoo, että melkeinpä kuka tahansa voi tulla tietyssä tilanteessa ja oikeanlaisen huijauksen edessä vedätetyksi. Miehen mukaan esimerkiksi akateeminen koulutus ei takaa huijaukselta välttymistä, vaan uhreista löytyy niin yliopistoprofessoria kuin siivoojaa.

– Huijaus toimii uhreihin, kun se löytää uhrien tarpeen ja pystyy täyttämään sen. Ja koska huijauskaavoja on niin monta, ne iskevät hyvin monenlaisiin tarpeisiin ja ihmisiin. Sellaista ihmistä ei tässä maailmassa olekaan, jolla ei olisi tarpeita tai jota ei voitaisi ikinä missään tilanteessa huijata. Eri asia sitten on se, osuuko huijaus juuri oikealla tavalla ja oikeaan aikaan.

Röyhkein uusi keksintö: palautushuijaus

Salmivuoren mukaan kenties röyhkein tällä hetkellä toimiva huijauskaava on niin sanottu palautushuijaus.

Siinä huijarit ottavat jo menestyksekkäästi vedättämäänsä uhriin huijauksen jälkeen yhteyttä toisesta sähköpostiosoitteesta ja esiintyvät poliiseina. ”Poliisit” puhuttelevat uhria nimellä ja kertovat saaneensa tapauksen selvitettäväkseen. Tästä alkaa uusi huijauskierre.

– He tietävät tarkalleen kuinka paljon uhri on menettänyt, koska he ovat itse häntä huijanneet. Sitten luvataan, että voimme hankkia nämä rahat takaisin. Kun uhri tarttuu tähän syöttiin, siitä alkaa tulla yllättäviä kustannuksia, Salmivuori kertoo.

 Sitten luvataan, että voimme hankkia nämä rahat takaisin. Kun uhri tarttuu tähän syöttiin, siitä alkaa tulla yllättäviä kustannuksia.

Mies sanoo, että huijauksia tehtaillaan kaikkialla, mutta suurin osa niistä paikallistuu Länsi-Afrikkaan. Suomalaiset huijarit ovat Salmivuoren mukaan yleensä pikkutekijöitä, jotka esimerkiksi myyvät verkossa olematonta tavaraa.

– Suomalaishuijarit viihtyvät paremmin esimerkiksi huuto.netissä tai tori.fissä ja myyvät siellä jotain olematonta. Yleensä ne kuitenkin jäävät herkästi kiinni, koska eivät ole hirveän hyvin perillä siitä, miten tällaisissa tilanteissa pysytään nimettöminä.

Hälytyskellojen pitäisi soida aina, kun pyydetään rahaa

Salmivuori kehottaa ihmisiä varovaisuuteen ja terveeseen epäluuloon kanssakäymisessä tuntemattomien nettituttavuuksien kanssa. Hälytyskellojen pitäisi alkaa soida viimeistään siinä vaiheessa, jos tuntematon henkilö pyytää lähettämään rahaa mihin tahansa tarkoitukseen.

– Silloin pitäisi kysyä, että miksi teen näin. Mutta paras tapa välttää huijaukset on tietysti tutustua niihin (huijaustyyppeihin) huolella. Kun niitä tuntee, oppii tunnistamaan huijauksia sekä netissä että kasvokkain.

Suuri osa nettihuijauksista jää Salmivuoren mukaan ilmoittamatta viranomaisille, koska huijatuiksi tulleet uhrit tuntevat tapahtuneesta häpeää.

– Uhrit häpeävät sen takia, että uhreja kutsutaan helposti idiooteiksi. Kun jotakuta huijataan ja hän joutuu rikoksen uhriksi, ja sitten joku tuntematon tulee sanomaan, että oletpa pässi, niin kyllä sitä helposti alkaa hävetä, vaikka ei ole mitään syytä, Salmivuori lopettaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?