Demarit nylkevät karhua, joka on vielä kaatamatta

Julkaistu:

Eduskunta aloitti kevätistuntokautensa keskiviikkona. Yleisen tavan mukaan kauhistellaan politiikan kovaa kevättä, vaikkei siihen olisi syytäkään – nyt se on oikeasti dynamiittia täynnä, kirjoittaa Ilta-Sanomien politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.
Moni pani jo syksyllä merkille, miten useiden demarikansanedustajien silmät alkoivat kiilua.

Nyt ne loistavat entistä kuumeisemmin: kyseessä on tyypillinen politiikan kevätilmiö, ministerikiima, jolle Sdp:n eduskuntaryhmässä on antanut kasvot erityisesti porilaiskansanedustaja, ex-ministeri Krista Kiuru.

Sdp:n puoluekokous valitsee Antti Rinteen puheenjohtajaksi Lahdessa ensi viikonloppuna. Rinnettä ovat haastavinaan kansanedustajat Timo Harakka (sd) ja Tytti Tuppurainen (sd).


Täysin vetämätön puheenjohtajakiertue on herättänyt lähinnä sääliä, sillä haastajista ei ole haastajia tullut ja syy on selvä. Sekä Harakka että Tuppurainen yrittävät olla suututtamatta Rinnettä, kun tämä tulevana pääministerinä kasaa seuraavaa hallitusta ja valitsee puolueensa ministerit.

Kasaa, jos kasaa.


Sdp on kiilannut gallupien kärkeen ja perinteinen odotus oppositiopuolueen noususta automaattisesti ykköseksi on täyttänyt demariedustajien mielen. Poliittinen hurmoshenki on niin kova, että karhua paloitellaan jo, vaikka se on vielä kaatamatta. Itse asiassa Sdp, keskusta ja kokoomus ovat kaikki gallupeissa virhemarginaalin sisällä, joten leppoisa odotus automaattisesta vaalivoitosta voi olla Sdp:lle tuhon tie. Siis nyt puhutaan eduskunta-, ei kuntavaaleista.

Antti Lindtmanin (sd) jatkovalinta Sdp:n eduskuntaryhmän johtoon näyttäytyy ulkopuoliselle, että tovereilla on joulunalusriitojen jälkeen kaikki hyvin ja kulissit kunnossa.

Paitsi että ei ole.

Kiuru on Sdp:n Väyrynen

Lindtman ryvetettiin joulun alla ulos Sdp:n puheenjohtajapelistä vuotamalla julkisuuteen, miten hän on toimittanut puhemiesneuvostolle listan suosikkipuhujistaan. Samassa, myös Eero Heinäluomaa (sd) vastaan tähdätyssä operaatiossa Krista Kiuru syrjäytti Pia Viitasen (sd) Sdp:n valtiovarainvaliokuntavastaavan paikalta.

Joulun aikana Kiuru ei ole rauhoittunut, päinvastoin.

Hänen kerrottiin yrittäneen kaataa Lindtmanin ryhmäpuheenjohtavalinnan, mikä olisi ollut jo SDP:n kentällekin kerta kaikkiaan liikaa. Touhuillaan Kiuru on saanut aikaan sen, että hänen maineensa on levinnyt pääkaupunkiseudun poliittisista piireistä maakuntiinkin.

Se ei ole Kiurun kannalta hyvä asia.

Nyt kautta Suomen tiedetään, millainen hösääjä ja touhottaja hän on.

Mutta ministeriksi Kiuru haluaa. Siksi hän pyrkii ensi viikonloppuna Sdp:n puoluevaltuuston johtoon.

Puoluevaltuuston puheenjohtajalla on automaattinen pääsy hallitusneuvotteluihin, kuten varapuheenjohtajilla ja eduskuntaryhmän johdolla. Sieltä on helpompi pujahtaa ministerivitjaan kuin riviedustajan paikalta.

Kiurun kannalta tilanne on vain sikäli onneton, että häntä ei puoluevaltuuston puheenjohtajaksi valita. Paikka mennee joko Sirpa Paaterolle (sd) tai Tarja Filatoville (sd).

Kiurun kaltaista intoa puoluevaltuuston johtoon nähtiin viime vaalien alla kepussa. Asialla oli vanha maestro Paavo Väyrynen – ja motiivikin oli sama.

Perussuomalaisten kokous on pommi

Politiikan kevät on joka tapauksessa täynnä dynamiittia. Sdp:n Lahden kokous on uutismielessä pienimmästä päästä.

Todellinen pommi odottaa kesäkuussa Jyväskylässä, kun Perussuomalaiset pitävät puoluekokoustaan. Aikuisten oikeasti siihen saattaa kaatua koko Juha Sipilän (kesk) hallitus. Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) yrittää saada jopa sote-mietinnöt valmiiksi ennen perussuomalaisten puoluekokousta hallituksen kaatumisen varalta.

Jos europarlamentaarikko Jussi Halla-aho (ps) voittaa puheenjohtajapelin, hallitus on nurin. Puolueen johto yrittänee kasata voimia eduskuntaryhmän puheenjohtajan Sampo Terhon (ps) taakse, mutta valinnasta ei voi kukaan olla etukäteen selvä, sillä äänestämään pääsee, kunhan maksaa jäsenmaksun ja marssii paikalle. Varsinainen katudemokratian kukkanen.

Timo Soini tuskin jatkokautta hakee.

Siitä kertoo se, että kun valtiopäivien virallisia avajaisia torstaina vietetään, Soini ei kuuntele presidentti Sauli Niinistön puhetta, vaan hän on Donald Trumpin rukousaamiaisilla Washingtonissa.

Ennen muuta siitä kertoo se, että Soini otti matkaan – valtion rahoilla – myös vaimonsa.

Sellaisia temppuja ei tee PS:n puheenjohtaja, vaan mustan auton kyytiin tottunut, kansasta vieraantunut säätyläispoliitikko, jonka silmissä kimaltalee suurlähettilään paikka.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt