Mihaililla, 27, on Suomen ja Venäjän passi: sai kuulla armeijassa naljailua – ”Faktahan se on, että vihollinen tulee idästä” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Mihaililla, 27, on Suomen ja Venäjän passi: sai kuulla armeijassa naljailua – ”Faktahan se on, että vihollinen tulee idästä”

Suomen armeijan käynyt Mihail Ionin ymmärtää hyvin, ettei kaksoiskansalaisia päästetä huippusalaisiin tehtäviin.

Suomen ja Venäjän kaksoiskansalainen Mihail Ionin kävi Suomen armeijan.

1.2.2017 15:35

Suomen ja Venäjän passin omistava Mihail Ionin, 27, on elävä esimerkki kansalaisesta, josta puolustusministeri ja Yle käyvät sanasotaa.

Kysymys kuuluu, onko Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisilla erityiskohtelu armeijassa.

Ylen tietojen mukaan armeija on vienyt kaksoiskansalaisilta mahdollisuuden päästä käsiksi turvallisuuden kannalta merkittävään tietoon. Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps) mukaan Yle on joutunut informaatio-operaation kohteeksi. Armeijassa ei ole Ylen kuvaamaa rajoitusta.

  Armeijassa ei syrjintää

Mihail Ionin on syntynyt Petroskoissa. Hän muutti 11-vuotiaana Turkuun. Mihailin isoisä oli kotoisin Kajaanista ja perhe pääsi paluumuuttajina Suomeen.

Hän meni Suomen armeijaan 22-vuotiaana. Asevelvollisuutensa hän suoritti Säkylässä, Porin prikaatissa.

Mihail Ionilla on venäläinen nimi ja varusmieskaverit tiesivät, että hänellä kaksoiskansalaisuus. Hän ei kuitenkaan huomannut armeijassa mitään suurempaa syrjintää.

– Jotain pientä leuanheittoa oli joskus. Sai kuulla välillä siitä, että potentiaalinen vihollinen tulee idästä.

Mihail Ionin sanoo, ettei hän sanailusta nokkiinsa ottanut.

– Faktahan se on, että vihollinen tulee idästä. Ei se varmaan lännestäkään tule.

Mihail Ionin ei armeijassa huomannut, että häntä olisi kaksoiskansalaisena estetty pääsemästä joihinkin armeijan tietoihin.

– Oltiin varusmiehiä, ei meillä mitään salaista tietoa vielä ollutkaan siinä vaiheessa. Olin kirjurina eikä minulla ollut mitään rajoitteita. Samoja asiakirjoja käsittelin kuin kaikki muutkin.

Mihail Ionin kävi armeijaa puoli vuotta. Terveydellisistä syistä hän oli B-mies.

Kaksi kertaa mietitään, jos on Venäjän passi

Mihail Ionin ymmärtää hyvin, jos kaksoiskansalaisia tarkkaillaan ylimmissä armeijan viroissa.

– Jos menisi upseeriksi ja ylenisi hyvin korkealle, kyllä varmasti voisi tulla rajoitteita vastaan. Jos olisi pääsy valtion salaisuuksiin, kyllähän siinä varmasti ihmetellään, miksi tuolla on kaksoiskansalaisuus. Hän mahdollisesti vuotaa jotain tietoa.

Mihail Ionin ei usko, että armeijalla on ylhäällä annettu määräys kaksoiskansalaisiin liittyvistä rajoituksista. Sen sijaan yksittäinen upseeri voi nähdä uhkana sen, että venäläinen on hänen yksikössään.

– Näen realistiseksi, että jos on pääsy valtion salaisuuksiin, siinä mietitään kaksi kertaa, jos on samalla toisen maan kansalainen ja varsinkin Venäjän kansalainen.

Mihail Ionin tietää, että Venäjä on tarkka kaksoiskansalaisuuksissa esimerkiksi valtion virkatehtävissä. Parlamentin avustajaksi ei esimerkiksi pääse helposti, jos on Venäjän lisäksi jonkun toisen maan kansalaisuus.

 Venäjän laki on niin pimeä. Jos olisin rekisteröitynyt Venäjälle, olisin joutunut käymään Venäjän armeijan.

Mihail Ionin ei ole käynyt Venäjän armeijaa, vaikka periaatteessa hän olisi voinut joutua myös sinne.

– Venäjän laki on niin pimeä. Jos olisin rekisteröitynyt Venäjälle, olisin joutunut käymään Venäjän armeijan.

Venäjällä on hänen mukaansa käsite ”asuinpaikkakunta”.

– Minun asuinpaikkakuntani on Turku. Turussa ei ole Venäjän armeijan yksikköä enkä sen vuoksi voi joutua Venäjän armeijaan.

Venäjällä harvoin lomalle

Mihail Ionilla on serkkuja, jotka ovat käyneet Venäjän armeijaa. Serkukset ovat verranneet armeijakokemuksiaan.

Vaikuttaa siltä, että Suomen armeija on varusmiehen kannalta miellyttävämpi paikka.

– Venäjällä varusmiesaika on pidempi. Se on vähintään yksi vuosi. Siellä ei pääse lomille niin kuin täällä, lomalle pääsee kerran vuodessa.

– Koulutustaso on täällä ymmärtääkseni kovempi ja tehokkaampi. Serkku oli kaksi vuotta Venäjän armeijassa, eikä hän ole käynyt metsäleirissä kertaakaan.

Toisaalta Venäjällä on myöd armeijan eliittiyksiköitä, jotka saavat hyvän koulutuksen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?