Tapani, 78, halusi ostaa metsää lainarahalla – nettihuijarit lypsivät tarjouksillaan 130 000 euroa

Eläkkeellä oleva virkamies kiinnostui, kun hänelle tarjottiin lainaa pienellä korolla ja pitkällä laina-ajalla. Sen jälkeen lainantarjoaja alkoi kuitenkin vaatia aina uusia lainanhoitomaksuja.

1.2.2017 6:52

Reilu kaksi vuotta sitten eläkkeellä oleva virkamies Tapani* törmäsi verkossa suomenkieliseen ilmoitukseen, jossa tarjottiin lainaa kohtuullisilla ehdoilla. Ilmoituksen mukaan lainasta piti maksaa korkoa vain prosentti. Takaisinmaksuaika oli 30 vuotta. Tapani oli haaveillut suvun metsien ostamisesta perheensä haltuun ja ajatteli, että edullisella lainarahalla hän voisi viimein toteuttaa haaveensa. Ilmoituksessa pyydettiin lainasta kiinnostuneita ottamaan yhteyttä sähköpostitse.

– Sieltä tuli vastaus ja vastauksessa edelleen sanottiin, että lainan korko on yksi prosentti ja laina-aika 30 vuotta, Tapani kertaa.

Kun eläkkeellä oleva virkamies kysyi lainan kustannuksia, hänelle kerrottiin, että niitä vielä selvitellään. Sen jälkeen hän alkoi saada laskuja laskujen perään.

– Aina oli niin, että kun tämän maksat, niin asia on loppuun käsitelty, eikä muita maksuja enää tule. Ei mennyt kuin vähän aikaa, kun taas ilmeni joku uusi, odottamaton kulu. Tällaista lypsämistä se oli. Lopulta summa meinasi aika isoksi tulla, mutta aina siinä oli se houkutin, että kun sen maksun hoidat, niin homma hoituu. Niin hölmö tuli oltua, että tuli uskottua siihen, mies muistelee.

”Se oli hirveän ovelasti hoidettu”

Tapanille tarjottiin ensin 500 000 euron lainaa. Sen jälkeen kaksi eri tahoa tarjosi hänelle kumpikin 350 000 euron lainaa. Toinen 350 000 euron lainatarjouksista tuli sähköpostitse, toisen hän sai Facebookissa. Hän tarttui kaikkiin tarjouksiin, muttei lopulta saanut euroakaan lainaa, vaan päätyi maksamaan erilaisia lainanhoitokuluja yhteensä 130 000 euroa.

– Yksi lainantarjoajista oli olevinaan suomalainen mies, joka työskenteli Istanbulissa Turkissa. Hän chattaili Facebookissa ihan loppuun asti. Toinen tarjoaja oli olevinaan ranskalainen pankki, jolla oli suomalainen asianhoitaja. Kolmas lainantarjoaja kertoi olevansa Yhdysvalloissa syntynyt nainen, jolla oli oma rahasto Nigerian Abujassa.

Yksittäiset laskut olivat suurimmillaan noin 5000 euroa. Viimeisen laskun Tapani maksoi marraskuussa 2016. Sen jälkeen laskuja tuli edelleen uusia, mutta hän ei enää niitä maksanut.

– Niissä oli aina keksitty joku hirveän painava syy, että lainan saaminen on enää siitä kiinni, kun vain tämän maksat. Se oli hirveän ovelasti hoidettu. Mukana oli virallisen näköisiä dokumentteja ja ihan niin kuin pankki olisi myöntänyt lainan, mutta nämä oli vain rakennettuja juttuja, eikä niillä ollut mitään todellisuuspohjaa.

Lapset uhkasivat katkaista välit isäänsä

Tapani alkoi ymmärtää tulleensa huijatuksi alettuaan seurata Facebookissa huijareita käräyttelevää Tuula Visaa. Ilta-Sanomat haastatteli netin auervaaroja jahtaavaa Visaa viime viikolla.

– Kun keskustelimme asiasta puhelimessa, asia kirkastui lopullisesti. Silloin nukuin pätkissä ja harmittelin erittäin kovasti, että olin ollut niin hölmö. Mutta kyllä ne naiset osaavat niin hienosti lirkutella, että saavat tällaiset yksinkertaiset maalaispojat kierrettyä sormensa ympärille.

Vaikka Tapani ei saanut lainaa, vaan menetti yli 100 000 euroa, hän ei ole pahassa taloudellisessa ahdingossa. Eläkeläisellä on nyt noin 50 000 euroa lainaa ja hän uskoo, että pystyy maksamaan ne takaisin.

– Tietysti harmittaa, että rahat ovat menneet. Mutta sille ei voi mitään. Se on vain omaa tyhmyyttä.

Tilanteen selvittyä Tapanin vaimolle ja lapsille, välit olivat aluksi hyvin kireät. Vaimo otti asian raskaasti ja lapset sanoivat pistävänsä välit poikki isäänsä.

– Nyt suhteet ovat jo kohtuullisesti palautuneet ennalleen. Olen kertonut, että maailma on tällainen ja minä olen tehnyt tyhmästi, mutta silti pyrin asiani hoitamaan.

– Vaimokin sanoi, kun asiasta vakavasti keskusteltiin, että tämä on vain yksi asia, joka on sattunut. Kuitenkin hän on sitä mieltä, että olen hyvin paikkani täyttänyt miehenä.

Hän uskoo pystyvänsä vielä toteuttamaan haaveensa ja ostamaan suvun metsämaat poikansa kanssa.

– Ne ovat erittäin hyvät, arvokkaat ja hyvillä paikoilla sijaitsevat säästömetsät.

Katso alla olevalta videolta, millaisia kikkoja huijarit käyttävät sosiaalisessa mediassa.

Poliisi ei jatkanut tutkintaa

Tapani on päättänyt ottaa huijauksen vain opetuksen kannalta ja aikoo nyt vain katsoa eteenpäin. Hän haluaa vain saada asiansa järjestykseen, lainansa maksettua ja elää normaalia elämää.

– Tällaiset miinusasiat pitää laittaa taka-alalle, ei siinä auta mikään muu.

Alla olevalla videolla puhuu Riku Salmivuori. Hän on ollut verkkohuijausten kanssa tekemisissä jo kymmenen vuotta ja kirjoittanut aiheesta kirjan.

Poliisi vahvisti Ilta-Sanomille saaneensa asiaan liittyen kaksi tutkintapyyntöä. Toista niistä tutkittiin vielä viime kesänä törkeänä petoksena, kunnes poliisi esitti syyttäjälle, että esitutkinta asiassa lopetettaisiin. Poliisin mukaan perusteena tutkinnan päättämiselle oli se, että tapauksen tutkinta pitäisi ulottaa ulkomaille, eikä rikoksen tekijöiden henkilöllisyys siitä huolimatta todennäköisesti selviäisi.

Tapani on pettynyt poliisin toimintaan. Kun kumpikaan rikosilmoitus ei johtanut mihinkään, se sai hänet luottamaan huijareihin, että rikosta ei ollut tapahtunut.

– Siinä olisi poliisijohtaja Kolehmaiselle evästystä, että pitäisi saada sellainen yksikkö, joka näitä asioita selvittelisi ja tutkisi. Se palvelisi koko Suomen kansaa, koska takuulla höynäytettyjä tulee olemaan vastaisuudessakin. Ei se tähän lopu.

*Tapanin nimi on muutettu haastateltavan yksityisyyden suojelemiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?