Psykiatriyhdistys tyrmää Claes Anderssonin puheet Trumpista: ”Diagnoosia ei tulisi käyttää lyömäaseena” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Psykiatriyhdistys tyrmää Claes Anderssonin puheet Trumpista: ”Diagnoosia ei tulisi käyttää lyömäaseena”

Psykiatriayhdistyksen puheenjohtaja muistuttaa, ettei pätevää lääketieteellistä diagnoosia ihmisen persoonallisuudesta ole mahdollista tehdä tapaamatta tätä henkilöä.

Claes Andersson sanoi radiossa maanantaina, että Trump käyttäytyy kuin narsistinen psykopaatti.­

31.1.2017 19:28

Suomen Psykiatriyhdistyksen puheenjohtaja, sosiaalipsykiatrian professori Sami Pirkola kertoo ymmärtävänsä psykiatri Claes Anderssonia tämän väitettyä, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kärsisi persoonallisuushäiriöstä.

Pirkola kuitenkin pitää Anderssonin purkausta tarpeettomana.

Claes Andersson kertoi Ylen Radio Vegan eli Yleisradion ruotsinkielinen radiokanavan De äldres råd -ohjelmassa maanantaina, että Trump käyttäytyy kuin narsistinen psykopaatti.

Ilta-Sanomat kysyi maanantai-iltana Anderssonilta, onko hän todella tätä mieltä.

– Kyllä olen tätä mieltä, että Donald Trump käyttäytyy narsistisesti eikä hän välitä toimintansa seurauksista, Andersson kertoi myöhään maanantai-iltana puhelimessa Ilta-Sanomille.

Diagnoosi ei synny käden käänteessä

Psykiatriyhdistyksen puheenjohtaja Pirkola toteaa, että lääketieteellisten diagnoosien käyttö tässä yhteydessä on sopimatonta.

– Ymmärrän tässä kohdassa tarpeen. Ihmiset ovat aika huolissaan ja ahdistuneita tästä maailmantilanteesta, mutta psykiatrista diagnooseja ei tulisi käyttää tällä tavalla lyömäaseena tai oman ahdistuneisuuden helpottamiseen, Pirkola sanoo.

– En ole ketään kieltämässä, mutta yhdistyksen puheenjohtajana en suosittele tällaista. Käyttäisin muita määreitä kuin diagnostiikkaa, hän lisää.

Pirkola kertoo, ettei psykiatrin ole yleisellä tasolla mahdollista tehdä diagnoosia tapaamatta henkilöä. Persoonallisuushäiriön lääketieteellinen diagnosointi vaatii paljon esitietoja ja muun muassa haastattelun. Se ei käy käden käänteessä.

– Ei voi tehdä, eikä tulisi tehdä. Psykiatrit saattavat toki vapaa-aikanaan tällaista harrastaa, samalla tavalla kuin automiehet puhuvat autoista, Pirkola sanoo.

– Se, mitä kuulemme kieltämättä hyvin erikoisesta Yhdysvaltain johtajasta, ei ole sellaista tietoa jonka pohjalta diagnoosin voisi tehdä, hän kiteyttää.

Ei lääketieteellistä toimintaa

Pirkola selittää, että yksinkertaistettuna persoonallisuushäiriö tarkoittaa pysyvästi jumiutunutta tapaa toimia. Ihminen toimii tavalla, joka ei reagoi ympäristöön normaalisti, vaan toistaa haitallisia tapoja.

Hänellä on hyvin voimakkaita luonteenpiirteitä, ja hän voi olla esimerkiksi hyvin estynyt, hyvin riippuvainen tai hyvin epävakaa tunne-elämältään.

– Toki toissijaisista asioista voidaan päätellä jotain. Esimerkiksi jos ihminen on toiminut jatkuvasti antisosiaalisella tavalla, voidaan päätellä, että hän on antisosiaalinen persoonallisuus. Kuitenkin, psykologisten piirtein kuvailu tai omien vaikutelmien jakaminen on eri asia, kuin diagnosointi.

– Ymmärrän, että tekee mieli nostaa lappuja esiin, koska moni on varmaan hämmentynyt Trumpin touhuilusta. Voidaan se sallia ihmisen viihdykkeenä, mutta ei missään nimessä lääketieteellisenä toimintana.

Tuttua myös Yhdysvalloista

Viime perjantaina tunnettu psykoterapeutti John D. Gartner rikkoi tietoisesti Yhdysvaltain psykiatrisen yhdistyksen eettistä Goldwater-sääntöä, jonka mukaan on väärin antaa ammatillista mielipidettä julkisen henkilön mielenterveydestä tutkimatta häntä.

Johns Hopkinsin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa opettaneen ja ex-presidentti Bill Clintonista kirjan kirjoittaneen Gartnerin mukaan poikkeuksellinen tilanne kuitenkin suorastaan vaatii sitä.

– Olemme nähneet tarpeeksi Donald Trumpin julkista käytöstä, jotta voimme tehdä kiistattoman diagnoosin, Gartner totesi US News & World Report -lehden haastattelussa.

Gartnerin mukaan Trump kärsii pahanlaatuisesta narsismista, jonka oireita ovat muun muassa mahtipontisuus, aggressiivisuus, vainoharhaisuus sekä antisosiaalinen käytös. Gartner arvioi Trumpin olevan vaarallinen sekä temperamentiltaan kykenemätön presidentiksi.

EDIT: Juttua muokattu kello 19.50. Lisätty loppuun taustoittava osio, jossa kerrotaan, kuinka Donald Trumpin mielenterveyttä on kommentoitu Yhdysvalloissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?