Ministeri Niinistö: Laki upseerien kaksoiskansalaisuudesta otetaan syyniin – ”Voi aiheuttaa pyrkimystä vaikuttaa Suomen asioihin” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ministeri Niinistö: Laki upseerien kaksoiskansalaisuudesta otetaan syyniin – ”Voi aiheuttaa pyrkimystä vaikuttaa Suomen asioihin”

–Lähiaikoina on tarkoitus käynnistää työryhmä, joka valmistelisi muutoksia Puolustusvoimien lainsäädäntöön liittyen kaksoiskansalaisuuteen: siihen, kun henkilö nimitetään Puolustusvoimien sotilasvirkaan tai hakee opintoihin, jotka johtavat upseerin virkaan, puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) sanoo IS:lle.

Julkaistu: 31.1.2017 17:47

Yle julkaisi uutisen, jonka mukaan Puolustusvoimat asettaisi Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaiset erityistarkkailuun. Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) tyrmää väitteen ja epäilee, että Yle on voinut joutua informaatio-operaation kohteeksi. Samalla Niinistö kuitenkin sanoo, että työryhmä alkaa valmistella kaksoiskansalaisuutta koskevaa lakimuutosta.

Puolustusvoimilla ei ole käytäntöä, jonka mukaan Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia ei palkattaisi virkoihin tai heitä asetettaisiin erityistarkkailuun, puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) sanoo Ilta-Sanomille.

Taustalla on Ylen aiemmin tänään tiistaina julkaisema uutinen, jonka mukaan Puolustusvoimat olisi jo jonkin aikaa suorittanut töihin tuleville turvallisuusselvityksen, ja evännyt työpaikan ihmisiltä, jotka ovat osoittautuneet Suomi–Venäjä-kaksoiskansalaisiksi.

– Ylellä on uutisankka siellä kellumassa tai sitten Yle on joutunut informaatio-operaation kohteeksi, Niinistö aprikoi.

Ylen artikkelissa kirjoitettiin myös, että Yle on saanut nähtäväksi Puolustusvoimien salaisen ohjeistuksen Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisten varusmieskoulutuksesta. Ohjeistuksen mukaan heidän koulutustaan muutettaisiin.

Niinistön mukaan tällaista ohjeistusta ei ole olemassa. Hän uskoo, että Yle on saattanut saada käsiinsä väärennetyn ohjeistuksen tai sitten joku on tehnyt vääriä tulkintoja.

”Puolustusvoimat noudattaa lakia”

Valtioneuvostolla on valmistelussa lakihanke, joka koskee kaksoiskansalaisten nimittämistä tiettyihin valtion tehtäviin. Ylen uutisen mukaan Puolustusvoimat olisi lähtenyt soveltamaan omaa käytäntöään, kun lakihanke ei ole edennyt. Puolustusministeri tyrmää väitteen.

– Puolustusvoimat noudattaa lakia.

 Kaksoiskansalaisuus aiheuttaa pahimmillaan lojaliteettiristiriitoja ja se voi aiheuttaa myös ulkopuolisen valtion pyrkimystä vaikuttaa Suomen asioihin.

Puolustusvoimien osastoilla käynnistettiin ministerin mukaan heti uutisen ilmestyttyä selvitys, onko Ylen mainitsemaa ohjeistusta olemassa.

Ylen mukaan Puolustusvoimat on myös evännyt yhdeltä työntekijältä pääsyn henkilökuntaa koskevia tietoja sisältävään tietojärjestelmään sen jälkeen, kun tämä paljastui turvallisuusselvityksessä Suomi–Venäjä-kaksoiskansalaiseksi. Niinistö sanoo, ettei myöskään tällaisesta selvityksestä ole löytynyt jälkeäkään.

– Teoriassa voi tietenkin olla, että jossakin yksittäisessä joukko-osastossa olisi voinut olla tällainen tapaus, mutta sellaista ei ole tunnistettu, vaikka on kissojen ja koirien kanssa etsitty.

Kaksoiskansalaisuusasia on silti pöydällä

Puolustusministeri painottaa, ettei kaksoiskansalaisuus tule esimerkiksi varusmieskoulutuksessa ilmi, ellei henkilö itse tuo sitä esille. Hän sanoo kuitenkin pitävänsä kaksoiskansalaisuutta Puolustusvoimissa monin tavoin ongelmallisena.

– Lähiaikoina on tarkoitus käynnistää työryhmä, joka valmistelisi muutoksia Puolustusvoimien lainsäädäntöön liittyen kaksoiskansalaisuuteen: siihen, kun henkilö nimitetään Puolustusvoimien sotilasvirkaan tai hakee opintoihin, jotka johtavat upseerin virkaan, hän sanoo.

– Kaksoiskansalaisuus on selvästi ongelma puolustushallinnon henkilöstölle, joka on sijoitettu poikkeusolojen edellyttämiin tehtäviin ja joutuu käsittelemään laajalti salassa pidettävää tietoa. Kaksoiskansalaisuus aiheuttaa pahimmillaan lojaliteettiristiriitoja ja se voi aiheuttaa myös ulkopuolisen valtion pyrkimystä vaikuttaa Suomen asioihin.

Niinistö ei pidä hanketta syrjivänä. Hänen mukaansa on myös kaksoiskansalaisen etu, ettei häntä aseteta missään tehtävässä asemaan, jossa voi seurata intressiristiriitoja tai esimerkiksi painostusta. Hän haluaa lakihankkeen etenevän mahdollisimman pian.

Ministeri tarkentaa puhuvansa kaikista kaksoiskansalaisista, ei pelkästään venäläisistä.

– Erivapauksien myöntämismahdollisuus pitää toki olla, hän tarkentaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?