Esitutkintamateriaali paljastaa: Näin Vihdin poliisimurha eteni – ”Sitten se ammuskelu alkoi” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Esitutkintamateriaali paljastaa: Näin Vihdin poliisimurha eteni – ”Sitten se ammuskelu alkoi”

Julkaistu: 31.1.2017 14:37

Keskusrikospoliisi sai viime perjantaina valmiiksi Vihdin poliisimurhaa koskevan esitutkinnan. Tänään tiistaina julkitulleesta esitutkintamateriaalista käyvät ilmi tapahtumien yksityiskohdat. Tapahtumat saivat alkunsa ritsalla ampumisesta.

Välikohtaus tapahtui Vihdissä 17.6.2016.

Tapahtumat saivat alkunsa, kun poliisi sai hälytyksen Vihtiin kello 20.53.

Poliisi sai tiedon, jonka mukaan 67-vuotias vihtiläinen Jorma Nyfors ampui aseella naapurikiinteistöllä ollutta traktoria, jota kuljetti Nyforsin 17-vuotias sukulaispoika. Pojalle ei käynyt mitenkään.

Ensimmäinen poliisipartio saapui paikalle 22 minuuttia myöhemmin. Poliisi perusti ilmoituksen alkutietojen perusteella vaativien tilanteiden organisaation. Siihen kuului kahdeksan poliisipartiota. Ampujan nimi oli poliisien tiedossa, ja Nyfors oli tarkoitus ottaa kiinni.

Kaikki alkoi ritsalla ampumisesta

Sukulaistyttö jutteli Nyforsin kanssa puhelimitse viitisen minuuttia kello 22.11 jälkeen. Nyfors kertoi sukulaistytölleen, että hän ampui ritsalla eli kivilingolla pienen kiven traktorin ikkunaan. Tätä tietoa poliisi ei saanut operaation aikana.

Sukulaistyttö kertoi Nyforsille, että poliisit olivat pysäyttäneet hänet. Tämän lisäksi Nyfors sai kuulla, että piikkimatot oli laitettu tielle, minkä lisäksi paikalla oli pari poliisipartiota, joilla oli luotiliivit. Nyfors oli ollut kuulemma täysin normaali.

Sukulaistytön mukaan Nyfors oli kertonut, ettei hänellä ole hätää.

– Hän sanoi, että ei tässä mitään hätää ole. Hän kertoi tulevansa aamulla käymään tai että me menisimme heille käymään.

Puhelun jälkeen Nyfors sulki puhelimen.

Tapahtumapaikkoja tutkittiin tarkkaan.

Paikalle saapuneet poliisipartiot havaitsivat, että Nyforsin omakotitalo oli pimeä, minkä lisäksi poliisin käskytyksiin ja puhelinsoittoihin ei vastattu. Poliisi piti jopa mahdollisena, ettei talossa ollut ketään.

”Jäin olohuoneeseen ihmettelemään”

Kello 23.29 poliiseja siirtyi talon pääovelle. Poliisien tarkoituksena oli tarkistaa talon sisätilat. Kun poliisit mursivat ovituksen lukitusta, Nyforsin vaimo tuli yhtäkkiä ulkoeteiseen, minkä jälkeen meni takaisin sisätiloihin. Poliisi keskeytti murtautumisen ja jatkoi käskytystä.

– Olen herännyt, kun ulko-ovelta kuului kova "jyskytys" ja sieltä huudettiin, että ovat poliisista. Kyllä siihen herää. Jäin vain siinä vaiheessa olohuoneeseen ihmettelemään. Keittiössä en muistaakseni ole käynyt, vaimo kertoi poliisikuulusteluissa.

Kello 23.32 poliisi jatkoi ulko-oven murtamista.

Heti kun ovi oli saatu auki, asunnossa sisällä ollut Jorma Nyfors ampui useita laukauksia kohti ovea. Nyfors sanoi vaimolleen, ettei ovea saa avata.

– Jorma ei puhunut minulle mitään, että alkaisi ampumaan tai sen suuntaista hän pyysi minua vain pysymään rauhallisena, vaimo sanoi poliisille.

– Sitten se ammuskelu alkoi. Näin siinä vaiheessa Jormalla ensimmäisen kerran sen aseen. Jorma seisoi silloin siellä tuulikaapin suunnassa tai enemmänkin tuulikaapissa. Minä en nähnyt Jorman ampuvan, mutta kova meteli kuitenkin oli.

– Sitä en osaa sanoa, miksi Jorma on alkanut poliisia kohti ampumaan. Kyseisestä aseesta Jorma ei ole minulle mitään puhunut eikä minulla ole yhtään mitään tietoa, mistä ase oli hankittu, vaimo tähdensi.

Poliisi vastasi tulitukseen

Ulko-ovella ollut toimintaryhmän johtaja, vanhempi konstaapelimies vastasi Nyforsin tuleen, ja hän ampui kolme laukausta. Laukaukset eivät osuneet Nyforsiin. Vanhempi konstaapeli sai sen sijaan osuman asekätensä kyynärpäähän.

Vihtiläinen poliisimurhaaja Jorma Nyfors kuvattuna 19.3.2014.

Poliisit menivät suojaan Nyforsin rynnäkkökiväärin tulitukselta. Nyfors jatkoi ampumistaan ja poliisi vastasi tuleen.

Kello 23.35 osuman saanut vanhempi konstaapeli ilmoitti verenvuodostaan Virve-radioon, ja ettei hän pystyisi jatkamaan tehtävässään. Hän piiloutui kaivinkoneen taakse. Miehen apuun oli menossa hätäensiapukoulutuksen saanut vanhempi konstaapeli Tomi Keskinen.

Vanhempi konstaapeli Tomi Keskinen kuoli vammoihinsa.

Talon ulko-ovelle tullut Nyfors ampui kuitenkin Keskistä selkään kolmenkymmenenviiden metrin etäisyydeltä.

Keskinen kaatui maahan, mutta pystyi ilmoittamaan poliisiradioon saaneensa osuman. Hän kuoli nopeasti vammoihinsa.

Tilanne jatkui yhä. Nyfors ampui useita laukauksia niittyä sekä poliiseja kohti. Poliisi vastasi tuleen, ja yksi poliisin ampuma luoti osui Nyforsiin.

Ampui itsensä

Kello 23.42 kuului laukauksia. Nyforsia ei kuitenkaan enää havaittu. Kolme minuuttia myöhemmin hän ampui itsensä. Tapahtumapaikalla olleet poliisit eivät kuitenkaan tienneet Nyforsin kuolemasta.

Poliisi toimi operaatiossa sillä tiedolla, että alueella on vaarallinen, rynnäkkökiväärillä varustautunut mieshenkilö, joka käyttää asetta kohti poliisia.

Muut poliisit ryhtyivät auttamaan vakavia vammoja saanutta vanhempaa konstaapelia kello 00.05. Hänet vietiin myöhemmin sairaalahoitoon. Eloton Keskinen löydettiin kello 00.18. Hänen pelastamisekseen ei ollut enää mitään tehtävissä.

Lopulta valmiusyksikkö käskytti Nyforsin vaimon talosta. Hänen asemansa selvisi nopeasti, eikä häntä epäilty rikoksesta. Jorma Nyfors löydettiin kotitalonsa pihalta autotallin oven edustalta elottomana 18.6.2016 klo 01:32. Samaan aikaan tapauksen tutkintavastuu siirtyi keskusrikospoliisille.

40 laukausta

Keskusrikospoliisi tutki tapausta murhana, seitsemänä murhan yrityksenä, törkeänä ampuma-aserikoksena, vahingontekona ja pahoinpitelyn yrityksenä. Koska Nyfors menehtyi, asia ei etene syyttäjälle syyteharkintaan.

Esitutkinnassa kävi ilmi, että Nyfors ampui tilanteessa yhteensä 40 laukausta. Mies käytti rynnäkkökivääriä, joka oli anastettu Kaakkois-Suomen rajavartiolaitoksen sissikomppanian ampumaleiriltä Jukajärveltä 23.-24.5.1990. Esitutkinnassa ei selvinnyt, miten ase päätyi nimenomaisesti Nyforsille.

Miehen kiinteistön sisältä löytyi kahden ampumiseen käytetyn lippaan lisäksi 11 täyteen lipastettua rynnäkkökiväärin lipasta, muita luvattomia ampuma-aseita, dynamiittia, kolme kivilinkoa (ritsaa) sekä lähes 1 700 patruunaa.

Poliisi löysi miehen asunnolta runsaasti rynnäkkökiväärin lippaita ja patruunoita.

Esitutkinnassa ei selvinnyt yksiselitteistä motiivia Nyforsin teolle. Hän ei ollut alkoholin, lääkkeiden eikä huumausaineiden vaikutuksen alainen. Nyforsilla ei ollut myöskään itsetuhoisia aikeita.

Mies oli tapahtumaa ennen epäiltynä kuitenkin useista lähestymiskiellon rikkomisista, laittomista uhkauksista ja vainoamisesta.