Olli ja Merja Rehn hävisivät asuntokiistan oikeudessa – joutuvat maksamaan ostajalle yli 20 000 euron korvaukset - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Olli ja Merja Rehn hävisivät asuntokiistan oikeudessa – joutuvat maksamaan ostajalle yli 20 000 euron korvaukset

Olli Rehn ja hänen vaimonsa Merja hävisivät oikeudessa asuntokiistaa koskevan riidan.

Olli Rehniä kuultiin Helsingin käräjäoikeudessa aiemmin tässä kuussa. Kuvassa vasemmalla Rehnin asianajaja Veikko Siitonen.

30.1.2017 14:23

Riita koski Helsingin Kruununhaassa, Maneesikatu 2:ssa sijaitsevaa 139,3 neliön kokoista asuntoa.

Suomen Pankin johtokunnan jäsenenä helmikuussa aloittava Olli Rehn (kesk) ja hänen vaimonsa Merja myivät asunnon 823 000 euron hintaan vuoden 2015 huhtikuussa.

Asunnon ostaneen naisen mukaan kauppahinta oli velaton, ja siinä oli mukana vajaan 6 500 euron suuruinen lainaosuus taloyhtiön lainasta. Ostaja oli siinä käsityksessä, ettei hänen vastattavakseen tullut muita taloyhtiön lainaosuuksia. Hän oli varmistanut asian myös asunnon myyneeltä myyntineuvottelijalta.

Riita koski Helsingin Kruununhaassa, Maneesikatu 2:ssa sijaitsevaa 139,3 neliön kokoista asuntoa.

Taloyhtiöön oli tehty edeltävänä vuonna ikkunaremontti, mistä ostaja oli kylläkin tietoinen. Ostaja sai tietää heti kauppojen jälkeen, että huoneistoon kohdistuu lähes 12 000 euron suuruinen ikkunaremonttivelka. Ostajan yllätykseksi hänen olisi pitänyt maksaa se.

Nainen ei suostunut maksamaan ikkunaremonttia. Asiaa yriteltiin sovitella, mutta sopuun ei päästy. Riita eteni oikeuteen.

Helsingin käräjäoikeus antoi asiassa ratkaisun maanantaina, ja se ratkaisi asian asunnon ostaneen naisen eduksi.

Oikeuden mukaan myyntineuvottelija ei kertonut ostajalle riittäviä tietoja ikkunaremontin rahoituksesta. Taloyhtiön hallitus oli nimittäin ennen asuntokauppaa ehdottanut yhtiökokoukselle, että remontti rahoitettaisiin rahoitusvastikkeella, joka tulisi osakkaiden vastattavaksi. Tästä myyntineuvottelija ei ollut tietoinen.

Oikeuden mukaan Rehnit vastaavat myyntineuvottelijan tekemästä virheestä.

– Välittäjän olisi (...) pitänyt tietää hallituksen lainan rahoittamisesta koskevasta esityksestä ja välittää tuo tieto (ostajalle) ennen kaupan tekemistä. Tuolloin kaupan osapuolet olisivat voineet ottaa sen huomioon kaupan ehdoista päättäessään.

– Myyjät vastaavat ostajalle myös siitä, mikäli heidän käyttämänsä välittäjä syyllistyy tiedonantovelvollisuuden laiminlyöntiin. Kun myyjän tiedonantovelvollisuus on laiminlyöty, kaupassa on asuntokauppalain (...) kohdassa tarkoitettu taloudellinen virhe. Laiminlyönnin voidaan lainaosuuden suuruus huomioon ottaen olettaa vaikuttaneen kauppaan, oikeus kirjoittaa.

Oikeus velvoittaa Rehnit maksamaan ostajalle vajaan 12 000 euron ikkunaremontin osuuden. Tämän lisäksi Rehnit joutuvat maksamaan naisen reilun 9 200 euron oikeudenkäyntikulut.

Näin ollen Rehnien on maksettava ostajalle yli 21 000 euron korvaukset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?