Kymmeniätuhansia patruunoita varastanut luutnantti avautui poliisille – ”varauduin eläkepäiviin” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kymmeniätuhansia patruunoita varastanut luutnantti avautui poliisille – ”varauduin eläkepäiviin”

Julkaistu: 28.1.2017 16:11

Kymmeniätuhansia patruunoita työnantajaltaan varastanut kajaanilainen luutnantti on aktiivinen ammunnan harrastaja.

Miehen oli tarkoitus muokata harjoituspatruunoista uudelleen lataamalla ampumatarvikkeita eläkepäivien tarpeisiin. Pitkän palvelusuransa aikana mies oli kuulunut Kainuun prikaatin ampumavalmennettaviin ja toiminut myöhemmin myös ampumavalmentaja.

Valtaosa vääriin käsiin joutuneista patruunoista oli harjoituspatruunoita eli niin sanottuja räkäpäitä. Näitä oli muovisäkeissä peräti 160 kiloa. Miehen tarkoitus oli ollut hyödyntää patruunat myöhemmin ammuntaharrastuksessaan.

– Kuten kerroin, olen intohimoinen ampumaharrastaja. Minulla on sille kaliiperille kaksikin asetta ja niistä on helppo jälleen ladata omia latauksia. Käytännössä olin varautunut eläkepäiviä varten, kertoi mies poliisin esitutkinnassa.

Tuhottavaksi menossa

Miehen hallusta tavatut paukkupatruunat olivat jääneet harjoituksissa käyttämättä ja olivat menossa tuhottavaksi. Lupaa panosten omaan käyttöön ottamiseen ei kuitenkaan miehellä ollut. Miehen hallusta löytyi myös täysiä panospakkauksia, joita ei ollut tuhottavaksi lähetetty. Ainakin osan patruunoista oli miehelle luovuttanut asevarastolla työskennellyt työntekijä.

Poliisin esitutkintamateriaalin perusteella vuonna 1964 syntyneen epäillyn matkaan oli lähtenyt työpaikalta pieni määrä myös panssariluoteja ja valojuovapatruunoita, joilla ei kilpa-ammunnan tai metsästyksen kanssa ole mitään tekemistä. Kaikkiaan miehen luona tehdyssä kotietsinnässä löytyi harjoituspatruunoiden lisäksi yli 23 000 patruunaa, joista 4 000 oli ilman luoteja.

Kestänyt vuosikausia

Laiton patruunavarasto oli kertynyt vuosien, jopa vuosikymmenten saatossa. Mies oli työskennellyt vastuunalaisissa tehtävissä, joissa hänellä oli ollut mahdollisuus päästä käsiksi Puolustusvoimien materiaaliin. Hän oli työskennellyt viimeisinä palvelusvuosinaan taisteluvälinevarastolla.

Kymmenien tuhansien patruunoiden ja useamman kilon ruutivarasto paljastui, kun miehen omistama omakotitalo syttyi tuleen syksyllä 2015. Mies on sittemmin jäänyt eläkkeelle Puolustusvoimien palveluksesta.

Syyttäjää vaatii eläkkeellä olevalle entiselle toimiupseerille ehdonalaista vankeustuomiota törkeästä palvelusrikoksesta, törkeästä kätkemisrikoksesta ja räjähderikoksesta. Tuomio jutussa annetaan 2. helmikuuta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?