Kanttori kieltäytyi Peppi Pitkätossun laulun esittämisestä ja sai potkut – hallinto-oikeus kumosi päätöksen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kanttori kieltäytyi Peppi Pitkätossun laulun esittämisestä ja sai potkut – hallinto-oikeus kumosi päätöksen

Kanttori oli kieltäytynyt esittämästä Peppi Pitkätossusta tuttua On laiva valmiina lähtöön -kappaletta.

Kanttori oli kieltäytynyt esittämästä Peppi Pitkätossusta tuttua On laiva valmiina lähtöön -kappaletta.

Julkaistu: 27.1.2017 21:13

Kirkkoherra pitää kohukanttorin paluuta työhönsä ongelmallisena.

Peppi Pitkätossun jäähyväislaulun (On laiva valmiina lähtöön) ja Veteraanin iltahuudon esittämisestä kieltäytyneen Sodankylän seurakunnan kanttorin irtisanominen on kumottu.

Asiasta ensimmäisenä kertoi Yle.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeudesta vahvistetaan Ilta-Sanomille, että kanttorin irtisanominen on kumottu hallinto-oikeudessa 20.1.2017. Hallinto-oikeus kumosi samalla myös irtisanomista edeltäneet virasta pidättämiset sillä perusteella, että kanttori ei ole tullut kuulluksi asianmukaisesti.

Kanttori irtisanottiin lokakuussa 2015. Tätä ennen uutisotsikoihin oli päätynyt kaksi kanttorin tempausta. Ilta-Sanomat kirjoitti heinäkuussa 2015 erikoisesta episodista, jossa kanttori oli kieltäytynyt esittämästä Peppi Pitkätossusta tuttua kappaletta muistotilaisuudessa, ja tilaisuuteen oli jouduttu järjestämään toinen kanttori.

Ensimmäistä kertaa kanttori nousi otsikoihin vuonna 2013, jolloin hän vastusti Veteraanin iltahuudon esittämistä kirkossa, ja kärjistyneen tilanteen ratkaisemiseksi paikalle jouduttiin kutsumaan poliisi.

Sodankylän kirkkoherra Hanna Kuusela kertoo Ilta-Sanomille, että tieto päätöksestä saapui seurakunnalle tällä viikolla.

– Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on kumonnut Sodankylän kirkkovaltuuston tekemän päätöksen irtisanoa kanttori kanttorin virasta. Päätöksessä hallinto-oikeus toteaa, että kirkkovaltuusto ei ole ollut oikea toimielin tekemään päätöstä irtisanomisesta, vaan että se olisi kuulunut kirkkoneuvostolle. Eli tässä puhutaan toimivalta-asiasta, Kuusela selittää.

Kuusela ei osaa toistaiseksi sanoa, miten asian suhteen tullaan etenemään.

– Minulla ei ole kirkkoherrana tällä hetkellä mahdollista spekuloida sitä, miten tästä jatketaan. Mutta kirkkoneuvosto seuraavassa kokouksessaan helmikuun alussa käsittelee tätä asiaa ja päättää myös jatkotoimenpiteistä.

Kuusela näkee kuitenkin ongelmallisena sen, että kanttori palaisi työhönsä entiseen tapaan.

– Kun irtisanomispäätös on hallinto-oikeudessa kumottu, niin käytännössähän hänellä on oikeus palata seurakunnan kanttorin virkaan. Mutta näen sen vaihtoehdon, että hän palaisi tekemään työtä niin kuin mitään ei olisi tapahtunut, hyvin vaikeana ja ristiriitaisena seurakunnan ja työyhteisen kannalta.

Kuusela kertoo kanttorin reilun vuoden takaisen irtisanomisen taustalla olleen pitkään jatkuneet yhteistyöongelmat, jotka ilmenivät muun muassa käytöksessä seurakuntalaisia kohtaan.

– Ne (ongelmat) ovat saaneet erinäisiä ilmenemismuotoja, joista räikeimpinä nämä julkisuuteenkin nousseet tilanteet esimerkiksi hautaan siunaamisessa. Hän ei ole näissä noudattanut esimiehen ohjeita.

Ilta-Sanomat ei tavoittanut kanttoria kommentoimaan asiaa.

Tuoreimmat osastosta