Helsinkiläinen Jorma kommentoi Trumpin muuria: ”Se on ryhdikäs ote!” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Helsinkiläinen Jorma kommentoi Trumpin muuria: ”Se on ryhdikäs ote!”

Julkaistu: 27.1.2017 9:38

Yhdysvaltain 45. presidentti Donald Trump on jatkanut kautensa alussa vaalikampanjansa räväkkää linjaa. Helsingin Itäkeskuksessa Trumpia sekä vihataan että kannatetaan.

Donald Trump allekirjoitti heti kautensa aluksi asetuksen Yhdysvaltojen ja Meksikon etelärajalle kaavailtuun muuriin liittyen. Työt muurin rakentamiseksi alkavat Trumpin mukaan välittömästi.

Tieto jopa 1 600 kilometrin mittaisesta rakennusurakasta on helsinkiläisen Jorma Heinäahon tiedossa.

– Mua ei haittaa. Se Yhdysvaltojen eteläosa on jatkuvasti ongelmissa. Ehkä tämä on lääke siihen. Ja se on ryhdikäs ote! Suomessa pitäisi olla samaa tyyliä.

Helsinkiläisellä Jorma Heinäaholla ei ole muuria vastaan mitään.

Suomeen vasta muuttanut Nicholas Shahid on kasvanut Albuquerquessa, New Mexicon osavaltion suurimmassa kaupungissa. Osavaltio sijaitsee Yhdysvaltojen etelärajalla ja väestöstä lähes puolet on latinoja. Hän ei jaa Heinämäen optimismia.

– Meillä on paljon sekä meksikolaisia että muita maahanmuuttajia. Näkisin, että tässä pelataan vain yleisölle. Hän näyttää, että pitää lupauksensa. Muuri ei pysäytä paperitonta maahanmuuttoa, ja amerikkalaiset tulevat maksamaan.

Amerikkalainen Nicholas Shahid uskoo, että Trumpin määräykset ovat kannatuspeliä.

Shahid uskoo, että Trumpin päätökset tulevat nostamaan jatkossakin vastarintaa.

Tuore presidentti on myös allekirjoittanut määräyksen, joka kieltää yhdysvaltalaisrahoitteisia kansalaisjärjestöjä tekemästä abortteja tai antamasta aborttineuvontaa ulkomailla.

– Tulen taustasta, jossa suurin osa ihmisistä kannattaa tällaista liikettä. Käytännössä se johtaa kuitenkin aborttien lisääntymiseen. En sano, olenko asiassa puolesta tai vastaan. Minusta se on vain typerä idea. Ymmärrän kuitenkin, miksi hän tekee sen, Shahid toteaa.

Helsinkiläinen Nona Tillaeus puhuu aborttimääräyksestä suoremmin.

– Tuohan on ihan järkyttävää! Pelkästään tuon mielipiteen takia hänet pitäisi potkia pois.

Trumpin määräykset ovat Nona Tillaeuksen mielestä liian radikaaleja.

Tillaeus näkee aborttipäätöksen yksilöllisenä ratkaisuna. Muuriin liittyy puolestaan paljon epäselviä yksityiskohtia.

– Juuri eilen illalla luin, että arvio on 11,4 miljardia. Yksi betoniyhtiö laittoi kuitenkin hinnaksi 26 miljardia. Trump on väittänyt, että se ei tule amerikkalaisten maksettavaksi. Kyllä se tulee. Ja kun katsotaan aluetta, niin siellä on jokia ja rajalla liikkuvia eläimiä. Ei mitään järkeä.

Helsinkiläinen Ritva Kupiainen on valmis ennustamaan Trumpin valtakauden tulevaisuuden. Hän ei odota näkevänsä täyspitkää kautta.

– Olen sitä mieltä, että viimeistään nyt amerikkalaiset heräävät. Mitä tuli valittua?

Ritva Kupiainen uskoo, että Trump ei pysy vallassa neljää vuotta.

Amerikkalainen Nicholas Shahid toivoo, että tulevina vuosina Yhdysvalloissa opitaan joustamaan.

– Demokratiassa on se hyvä puoli, että osavaltiot ja kaupungit voivat taistella vastaan. Trump ei ole Yhdysvaltain diktaattori, eikä hän voi tehdä mitä haluaa.

Donald Trumpin valtakauden on määrä kestää vielä lähes neljä vuotta. Istuva presidentti on jo jättänyt hakemuksen varatakseen kampanjasloganin seuraaviin vaaleihin.

Se on ”Keep America Great”.