Pysäyttävät kuvat: Pitkään jatkuneen kutinan syy löytyi sängyn alta – tältä näyttää, kun luteet valtaavat kodin - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Pysäyttävät kuvat: Pitkään jatkuneen kutinan syy löytyi sängyn alta – tältä näyttää, kun luteet valtaavat kodin

Asunnon tekstiilit, verhot sekä matot joudutaan nyt heittämään pois.

Julkaistu: 27.1.2017 8:33

– Äitini oli käynyt kutinan takia lääkärillä ja saanut vain salvaa, Ilta-Sanomiin yhteyttä ottanut henkilö kertoo.

Ilta-Sanomiin yhteyttä ottanut henkilö kertoo ikävien tapahtumien alkaneen hieman ennen joulua. Tuolloin hänen Helsingin Malmilla asuva iäkäs äitinsä oli ottanut yhteyttä ja kertonut kummallisesta kutinasta.

Tytär kehotti äitiä hakeutumaan lääkäriin, ja niin tämä tekikin. Lääkäri määräsi kutinaan salvaa, mutta oireet jatkuivat vielä joulun yli.

Kutinan aiheuttaja selvisi naiselle ikävällä tavalla tiistaina, kun postiluukusta tipahti tiedote. Siinä kerrottiin taloyhtiöstä löydetyistä luteista.

– Äitini oli käynyt kutinan takia lääkärillä ja saanut vain salvaa. Hän vielä kummasteli kutinan jatkumista, mutta nyt saimme tiedon viimein siitä, mikä sen aiheutti, tytär kertoo.

Postiluukusta kolahtanut ilmoitus paljasti asunnon ludeongelman.

Taloyhtiössä aloitettiin ludemyrkytykset torstaina, mutta vahinko oli jo päässyt käymään. Paikalla käynyt tuholaistorjuja löysi luteiden jälkiä myös asunnon oven ulkopuolelta talon rappukäytävästä. Tyttären mukaan ongelma ei kuitenkaan ilmeisesti koske kaikkia asuntoja, sillä luteista kertova tiedote oli pudotettu vain tiettyihin asuntoihin.

– Tuholaistorjuja oli kertonut käyneensä paikalla ensi kerran jo lokakuussa yhdessä viereisistä asunnoista. Ihmettelen, ettei muita asukkaita silloin asiasta tiedotettu, nainen tuhahtaa.

Naisen sängyn pohjasta ja makuuhuoneesta löytyi runsaasti luteiden ulostejälkiä.

Kyseessä oleva asunto myrkytetään nyt viikon välein kolme kertaa.

Asunnosta jouduttiin tyttären mukaan poistamaan kaikki verhot, matot, tyynyt sekä peitteet. Makuuhuone, josta luteiden jätöksiä löytyi sängyn pohjasta, jouduttiin eristämään kokonaan.

– Nyt äitini joutuu asumaan verhottomassa ja tekstiilittömässä asunnossa kolme viikkoa ilman, että voi edes mennä sänkyyn, hän kertoo.

Vahinko on suuri, sillä tyttären mukaan asuntoon oli vasta vuosi sitten hankittu uusi sohva sekä verhoilut. Myös jouluna lahjaksi hankittu nojatuoli joutaa nyt kaatopaikalle. Samoin käy erikoissängylle, joka selkävaivoista kärsivälle äidille oli hankittu.

Asunnon tekstiilit, verhot sekä matot joudutaan nyt heittämään pois.

Ilmoittajan mukaan äitiä oli nyt kielletty käyttämästä taloyhtiön pesulaa, joka on myös muiden rappujen ja talojen käytössä. Pesulaa ei kuitenkaan hänen mukaansa olla myrkyttämässä. Koska luteiden alkuperästä ei ole tietoa, se voi hyvinkin olla myös pesula.

– Äiti itkee koko ajan. On huolissaan rahasta, nukkumisesta ja asumisesta. Pelkää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Voiko enää koskaan nukkua omassa kodissa omassa sängyssä?

Yllättäen ilmestynyt ludeongelma on aiheuttanut nyt niin paljon ongelmia ja ikävää, että ilmoittaja haluaa varoittaa muita samoista asioista. Mahdollisiin luteisiin kannattaa kiinnittää taloyhtiössä heti huomioita, jotta isommilta ongelmilta vältytään.

Luteet eivät itsessään levitä tauteja, mutta ovat varsin kuvottavia vieraita.

Huoli painaa myös äidin luona jouluna vierailleen sukulaisen puolesta. Jos ludeongelmasta olisi tiedetty, ei sukulainen tietenkään olisi tullut vierailulle, mutta nyt luteet ovat luultavasti matkanneet myös vieraan mukana hänen kotiinsa.

– Äidin mielenterveys ja sydän järkkyivät nyt niin pahasti, että teen mitä vain voin, ettei tämmöinen kohtalo ikinä osu kehenkään muuhun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?