Bernerin ministeriöltä erikoinen tiedote illan kähmässä: mikä oli VM:n rooli liikenne­verkko­selvityksessä?

Anne Bernerin (kesk) luotsaama liikenne- ja viestintäministeriö ja Petteri Orpon (kok) valtiovarainministeriö eivät ole samaa mieltä yhteistyöstään liikenneverkkoselvityksessä.

Petteri Orpo ja Anne Berner.

27.1.2017 7:34

Liikenne- ja viestintäministeriö lähetti iltamyöhällä erikoisen tiedotteen. Valtiovarainministeriön (VM) ja liikenne- ja viestintäministeriön (LVM) välille on puhjennut poikkeuksellinen sanasota liikenneverkkoselvityksestä.

Liikenne- ja viestintäministeriö lähetti torstai-iltana erikoisen tiedotteen, jossa kerrotaan VM:n virkamiesten osallistuneen LVM:ssä tehdyn liikenneverkkoyhtiön selvitystyöhön alusta alkaen.

LVM:n mukaan VM:stä osallistui eri tavoin yhteensä kahdeksan virkamiestä liikenneverkkoyhtiön selvityksen valmisteluun. Heidän asiantuntemustaan hyödynnettiin muun muassa verolaskelmissa.

LVM:n tiedotteeseen on liitetty yksityiskohtainen selvitys liikenneverkon kehittämistä selvittävän hankkeen organisoinnista.

Erikoinen tiedote oli mitä ilmeisimmin reaktio Lännen Median aiemmin torstaina julkistamaan juttuun VM:n viime perjantaina lähettämästä sähköpostista.

Lännen Median mukaan VM lähetti viime perjantaina hallituspuolueiden ministeriryhmien sihteereille ja ministereiden erityisavustajille sähköpostiviestin, jossa kritisoitiin liikenneverkkoyhtiön selvitystyötä.

Sähköpostiviestin mukaan VM:ään ei missään vaiheessa saapunut tavanomaista pyyntöä osallistua valmisteluun eikä VM tällaisia henkilöitä asettanut. VM ei toistuvista pyynnöistä huolimatta saanut valmistelumateriaalia kommentoitavaksi tai perehdyttäväksi.

– VM ei ole toimittanut myöskään kirjallista lausuntoa selvitykseen, koska sellaista ei ole pyydetty eikä selvitysluonnosta saatu. Lukuisia VM:n useaan otteeseen esittämiä vastalauseita, huolia tai varoituksia ei selvityksessä ole otettu huomioon, VM:stä lähetetyssä sähköpostissa kirjoitetaan.

”Halusimme oikaista julkisuudessa ollutta väärää tietoa”

Liikenne- ja viestintäministeriön viestintäjohtaja Taina Pieski sanoo STT:lle, että julkisuudessa on ollut väärää tietoa liikenneverkkoyhtiön selvitystyöstä.

Tämän takia ministeriö päätti julkaista yksityiskohtaisen yhteenvedon hankkeen organisoinnista ja siihen osallistuneista valtiovarainministeriön virkamiehistä.

Pieski ei kommentoi, missä tarkalleen vääriä tietoja on ministeriön mukaan ollut eikä sitä tarkoittaako hän ”väärillä tiedoilla” Lännen Median uutista sähköpostista.

– En yksilöi yksittäistä juttua. Julkisuudessa on ollut muitakin juttuja, joissa on ollut muitakin vastaavanlaisia virheellisiä tietoja, joten katsoimme, että on aika kertoa, miten tätä hanketta on valmisteltu.

Pieski ei ota kantaa, tuliko aloite tietojen julkistamiseen liikenne- ja viestintäministeri Anne Berneriltä (kesk).

– En ota kantaa, miten asioita valmistellaan.

– Jokainen tiedote, joka meiltä ministeriöstä lähtee, on ministerin kanssa läpi katsottu. Ei mistään asiasta virkamiehet itsekseen viesti.

STT ei torstai-iltana tavoittanut Berneriä eikä valtiovarainministeri Petteri Orpoa (kok) kommentoimaan ministeriöiden viestienvaihtoa.

Videolla käydään läpi ”Bernerin mallin” viiden päivän mahalasku.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?