Syyttäjä vaatii 54-vuotiaalle rehtorille kolmea vuotta vankeutta – epäillään kavaltaneen stipendirahastosta 446000 euroa

Syyttäjän mukaan oululaisrehtori kavalsi noin 446 000 euroa stipendirahastosta. Hänelle vaaditaan vankeustuomion lisäksi viraltapanoa törkeästä kavalluksesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Suomalaisen yhteiskoulun rehtoria syytetään kavalluksesta.

26.1.2017 10:11

Syyttäjä vaatii oululaiselle rehtorille yhteensä kolmea vuotta vankeutta törkeästä kavalluksesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Oulun suomalaisen yhteiskoulun lukion rehtori Juha Valtakorven, 54, epäillään kavaltaneen hallinnassaan olleita, koulun entisten ja nykyisten oppilaiden käyttöön tarkoitettuja stipendirahastojen varoja 2004–2014 välisenä aikana yhteensä noin 446 000 euroa.

Syyttäjän mukaan rehtori on vienyt rahoja useista eri rahastosta sekä tilisiirroin että käteisnostoin. Epäilyn mukaan suurin osa kavalletuista varoista on rahastosta, jonka varat ovat peräisin koulun perustajalta.

Rehtorin virkavelvollisuuksiin on kuulunut hoitaa ja hallinnoida rahastoja. Hänellä on myös ollut rahastojen pankkitilien käyttöoikeus. Stipendirahastojen rahavarat ovat olleet poikkeuksellisen suuret, koska niiden alkupääoma on muodostunut huomattavista testamenttilahjoituksista.

Johtavan kihlakunnansyyttäjän Ilpo Virtasen mukaan rehtorin menettely osoittaa tekijässään poikkeuksellisen suurta syyllisyyttä, minkä vuoksi rangaistus on mitattava huomattavasti rikoksen normirangaistusta ankarammin. Kyseisistä rikoksista minimirangaistus on neljä kuukautta ja maksimirangaistus neljä vuotta vankeutta.

– Tekoaika on erittäin pitkä ja kavallettujen varojen määrä on poikkeuksellisen suuri. Lisäksi on ilmeistä, että kavallettuja varoja on käytetty pääasiassa oman varallisuusaseman ja palkkatilinä käytetyn käyttötilin tiliaseman parantamiseen, syyttäjä vaatii haastehakemuksessa.

Lisäksi syyttäjä vaatii, että rehtorin tulee korvata todistelukustannukset ja hänet on tuomittava menettämään sotilasarvonsa.

Rehtori tunnustaa anastaneensa yhden rahaston varoja noin 215 000 euron edestä 2009-2013 välisenä aikana ja syyllistyneensä törkeään kavallukseen siltä osin. Muilta osin hän kiistää syytteen. Rehtori kiistää törkeän virka-aseman väärinkäytön ja vaatii syytteen hylkäämistä. Rehtori on esitutkinnassa kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

Tapauksessa asianomistajana oleva Oulun kaupunki vaatii vastaajaa korvaamaan 377 000 euroa. Vaatimus on syyttäjän vaatimusta pienempi, sillä tietyt rehtorin anastamat erät on katsottu tulleen käytetyksi koulun hyväksi. Lisäksi kaupunki vaatii vastaajaa korvaamaan sijoitustuottojen menetykset, summa tarkentuu oikeudenkäynnin edetessä.

Vastaaja kyseenalaistaa sen, että Oulun kaupunki voisi toimia asiassa asianomistajana.

Oulun sivistys- ja kulttuurilautakunta pidätti rehtorin virantoimituksesta huhtikuussa 2014 esitutkinnan ja oikeudenkäynnin ajaksi. Vastaaja nimitettiin Kuusiluodon lukion rehtorin virkaan 1.8.2000 alkaen.

Tapauksen valmisteluistunto alkoi torstaina. Jutun pääkäsittely alkaa 13. maaliskuuta.

Muokattu kello 10.24: Lisätty syytetyn rehtorin nimi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?