Erikoinen yksityiskohta Bernerin 331 000 euron kohuselvityksen kustannuksissa: ministeriö ei halunnut kilpailuttaa konsultteja

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Bernerin liikennehankkeeseen tilatut monet konsulttiselvitykset eivät maksaneet sattumalta reilut 29 000 euroa, kertoo liikenne- ja viestintäministeriön ylijohtaja.
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk) kohuun törmänneeseen selvitykseen liikenneverkkoyhtiöstä hankittiin konsulttiselvityksiä yli 300 000 eurolla.

Selvityksiä tilattiin 9 yhtiöltä ja Demos-yhdistykseltä. Yhdestäkään selvityksestä ei maksettu yli 30 000 euroa, joka oli viime vuonna raja tavara- ja palveluhankintojen kilpailutukselle. Useiden hankkeen konsulttiselvitysten hinta oli kuitenkin varsin lähellä rajaa: Vision Alliance Partnersille maksettiin selvityksestä 29 700 euroa, NAG Oy:lle 29 000 euroa, Demos ry:lle 29 000 euroa, Gaia Consultingille 29 700 euroa, Straficalle 29 735 euroa ja Asianajotoimisto Bird & Birdille 29 990 euroa.

Liikenne- ja viestintäministeriön ylijohtajan Juhapekka Ristolan mukaan syy siihen, että moni summista on noin 29 000 euroa, oli kilpailutuksen välttäminen.

– Silloin pystytään nopeammin toteuttamaan. Rajoitteena on, että selvityksen pitää olla riittävän suppea, jotta se mahtuu noihin raameihin. Sillä ei ole meidän näkökulmasta tarkoitus kiertää mitään tai hakea selvitystä miltään yksittäiseltä taholta. Se mahdollistaa nopean reagoinnin tietotarpeisiin, joita valmisteluprosessissa syntyy, Ristola sanoo Ilta-Sanomille.

Onko oikein, että hinta määritellään sillä perusteella, ettei tarvitse kilpailuttaa?

– Meillä on monivuotinen kokemus siitä, mitä mikin maksaa. Kilpailutamme aina, kun se on ajallisesti mahdollista tai jos on tieto, että on useampia tahoja, jotka pystyvät toteuttamaan.

Ristolan mukaan joissain tapauksissa on tieto, että ”Suomenniemellä on käytettävissä vain yksi taitaja”.

– Silloin on selvää, että tarve suunnataan vain siihen suuntaan.

Ristolan mukaan liikennesuoritteiden mallintamisen alueella osaamista Suomessa on hyvin rajallisesti.

– Sinänsä kiiretilanteet pyrimme välttämään etukäteissuunnittelulla, mutta joskus maailmanmeno tai uudet tiedot sotkevat suunnitelmat.

Joiltain konsulttiyhtiöiltä tilattiin Bernerin liikenneselvitykseen myös toinen selvitys. Esimerkiksi PricewaterhouseCoopersilta tilattiin 24 000 euron ja 12 000 euron selvitykset, Transport Systems Catapult Servicesiltä 22 496 euron ja 7 499 euron selvitykset ja NAG Oy:ltä 29 000 euron ja 3 600 euron selvitykset.

Ristolan muistikuvien mukaan kaikkien kolmen yhtiön kohdalla päätös toisen selvityksen tilaamisesta tehtiin vasta kuin ensimmäinen selvitys oli valmistunut.

Ristolan mukaan ministeriössä haetaan koko ajan tasapainoa siihen, millaista asiantuntemusta tarvitaan virkakunnassa ja millaista on mielekästä hankkia ulkopuolelta.

– Suorahankintoihin menemme silloin, jos kiire tai erityisasiantuntemuksen tarve sitä edellyttää. Kiiretilanteissa pyrimme käyttämään sellaista entuudestaan tuntemaamme tahoa, jolta tiedämme saavamme laadukkaan tuloksen lyhyessä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt