Kotimaa

Syyte: hampurilaisketjun toimitusjohtaja kahmi 1,8 miljoonaa – veti jopa päiväkassat liiveihinsä ja suunnitteli muuttoa Australiaan

Julkaistu:

Snacky-ketjun entistä toimitusjohtajaa syytetään useista törkeistä talousrikoksista.
Vantaan käräjäoikeus aloitti maanantaiaamuna laajan talousrikosvyyhdin käsittelyn. Asia koskee joulukuussa 2015 konkurssin tehnyttä Snacky-hampurilaisketjua ja sen entistä toimitusjohtajaa Jukka Niemistä.

Snacky-ketjua pyörittäneen Effect Investment Oy:n konkurssipesästä puuttui tuolloin huomattava määrä omaisuutta, jonka kohtaloa käräjäoikeus nyt selvittää. Konkurssissa yrityksen velat olivat yli neljä miljoonaa euroa varoja suuremmat.

Ex-toimitusjohtajaa syytetään useista rikoksista: törkeästä velallisen epärehellisyydestä, törkeästä kirjanpitorikoksesta, törkeistä petoksista ja rekisterimerkintärikoksesta.

Lisäksi kahdelle toimitusjohtajan lähipiiriin kuuluvalle henkilölle luettiin syytteet, toiselle avunannosta törkeään velallisen epärehellisyyteen ja toiselle rekisterimerkintärikoksesta ja tuottamuksellisesta rahanpesusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kihlakunnansyyttäjä Nina Sipilän mukaan toimitusjohtaja Nieminen nosti syksyn 2015 aikana yrityksen tililtä rahaa useina, suuruudeltaan 100 000–250 000 euron nostoina. Yhteensä nostettu summa kohosi 1,1 miljoonaan euroon.


Tämän lisäksi Nieminen määräsi ravintoloihinsa uuden käytännön: heinäkuusta 2015 alkaen ravintolan työntekijät eivät enää saaneet toimittaa ravintoloiden päiväkassarahoja pankkiin, vaan Nieminen nouti ne itse, tai lähetti toisen syytteessä olevan henkilön noutamaan niitä. Suurin osa rahoista jäi Niemisen haltuun.

Osa näistä rahoista, yli 120 000 euroa, on löytynyt Niemisen ja toisen syytetyn yhteisessä asunnossa sijainneesta kotitoimistosta.

Lisäksi Nieminen on syyttäjän mukaan myynyt yrityksen omaisuutta ja pitänyt nekin rahat itsellään.

Yhtiön varoja jäi toimitusjohtajan haltuun kaikkiaan hieman yli 1,8 miljoonaa euroa. Rahojen viemisen lisäksi toimitusjohtaja Nieminen jätti maksamatta noin 600 000 euron suuruiset laskut, syyttäjän mukaan tarkoituksella.

Käräjäoikeuden istunnossa toimitusjohtaja ja muut syytetyt kiistivät jokaisen syytekohdan.


Syyttäjä Sipilä vaatii myös Niemiselle määrättyä matkustuskieltoa pidettäväksi voimassa, sillä rikosten tekoaikana Nieminen on suunnitellut ja valmistellut muuttoa Australiaan vuoden 2016 helmikuussa. Australiaan muutosta oli tarkoitus tulla pysyvä.

Sipilä huomautti oikeudessa, että Niemisen toiminta on ollut hänen näkökulmastaan suunnitelmallista. Suunnitelmallisuuden puolesta puhuu muun muassa se, että heinäkuusta alkaen yhtiön kirjanpitoaineistoa ei ole enää toimitettu kirjanpitäjälle.

Elokuun lopussa Nieminen on myös ilmoittanut, että ravintoloiden ei tarvitse enää tehdä mitään kuukausi-inventaarioita.

Rikosvyyhti käsitellään käräjäoikeudessa tammikuun aikana ja sille on varattu neljä päivää.

Syyttäjä Sipilä vaatii Niemiselle kuuden vuoden vankeustuomiota ja seitsemän vuoden liiketoimintakieltoa.

Toiselle syytetylle hän vaatii 1 vuoden ja kuuden kuukauden vankeustuomiota, kolmannelle taas 4–6 kuukauden tuomiota, joka voidaan tuomita myös ehdollisena.