Auervaaroja netissä jahtaava Tuula, 74, täräytti valemajurille: ”Minä en maksa penniäkään” – huijarin vastaus oli paljon puhuva

Tuula Visa, 74, käyttää kaiken vapaa-aikansa netissä valeprofiileilla esiintyvien huijareiden jahtaamiseen.

Poliisi kertoi Ilta-Sanomille aiemmin tammikuussa, että lukuisat verkossa rakastuneet suomalaiset ovat langenneet nettihuijareiden juoneen ja menettäneet suuria summia rahaa. Rahat päätyvät kansainvälisille rikollisliigoille ja jopa terroristiseen tarkoitukseen, yleensä Afrikkaan.

Tuula Visa, 74, on käräyttänyt netin auervaaroja jo neljän vuoden ajan. Aamuvarhaisesta iltamyöhään Visa seuraa ja ilmiantaa epäilyttäviltä näyttäviä profiileja Facebookissa, varoittelee huijareista etukäteen ja tarjoaa uhreille tukeaan.

– En minä voi uhreja millään tavalla syyllistää. Mutta valistus ja varoitus olisi paikallaan. Ne ihmiset ovat menettäneet aivan kaiken: rahansa, sen suuren rakkauden, suhteet lapsiinsa ja omaan perheeseensä, Visa kuvailee.

Tuula Visa on kirjoitellut itse satojen huijareiden kanssa vain heitä hämätäkseen. Yleensä rahaa aletaan pyytää neljän viikon keskustelun jälkeen.

Sen lisäksi uhreja painaa valtava häpeä. Visa tietää yhdenkin tapauksen, jossa netissä rakastunut oli ilmoittanut maaseudulla naapureilleen, että lentäjänä Kabulissa työskentelevä sulhanen tulee kohta Suomeen. Todellisuudessa kukaan ei koskaan ilmestynyt oven taakse, mutta nainen päätyi lähettämään hurjan summan rahaa oletetulle sulhaselleen.

– Tämäkin autokolarissa halvaantunut nainen oli myynyt erikoisvarusteisen auton ja lähettänyt ne rahat. Sen jälkeen hän laittoi talonsa myyntiin, koska kaveri sanoi, että tarvitsee rahaa, kun hän lähettää muuttokuormansa Yhdysvalloista Suomeen. Siinä vaiheessa soitin poliisille.

Visa kertoo ilmiantaneensa vuosien varrella jo yli 6 000 valeprofiilia Facebookissa. Hän on kirjoitellut itse yli 300 huijarin kanssa vain näitä hämätäkseen.

– Aluksi minua ei uskonut kukaan, niin ryhdyin itse keskusteluun ja menin juoneen mukaan. Näin sain paperille, että rahaa pyydetään.

Tyypillisesti jossain vaiheessa huijarit haluavat lähettää rahaa ja arvotavaroita Suomeen.

Vuosien varrella Visa on kaksi kertaa lähettänyt huijareiksi tietämilleen ihmisille oman osoitteensa ja yhteystietonsa ihan vain testatakseen, miten käy, vaikka tietääkin, ettei niin pitäisi koskaan toimia.

– Sitten kävi niin, että eräskin charmantti majuri lähetti pakettikortin sähköpostilla ja ilmoitti, että paketti lähtee nyt ja kuriiri tuo sen kotiovelle asti. Kysyin monta kertaa, täytyykö minun maksaa mitään. Hän vakuutti, ettei missään nimessä tarvitse.

Kun oli kulunut kaksi päivää, mies kirjoitti, että Kabulissa on pankit kiinni, eikä hän voi maksaa Lontoon lentokentän vaatimia 8 000 euron tullimaksuja. Mies väitti, että paketissa on 1,2 miljoonaa euroa ja 8,5 kiloa kultakoruja.

– Hän kirjoitti, että voisinko minä maksaa sen, että menisimme naimisiin, kun hän tulee Suomeen. Sitten paketti oli mukamas lentokentällä ja hän kirjoitti, että minun täytyy se maksaa, koska nimeni on pakettikortissa, tai muuten joudumme molemmat vankilaan. Minä sanoin, että mennään vaan, mutta minä en maksa penniäkään.

Sen jälkeen rahankalastelu hiljeni muutamaksi päiväksi, kunnes valemajuri kysyi jälleen, eikö Visa aio maksaa tullimaksua. Kun vastaus oli jälleen kielteinen, huijarin vastaus oli paljon puhuva.

– Hän kirjoitti sitten, että miksi sinä sitten keskustelit minun kanssani näin monta viikkoa. Hän oli ilmeisesti närkästynyt siitä, että oli käyttänyt kallista työaikaansa huijatakseen naista, jolta ei saa mitään, Visa naurahtaa.

Viime vuonna Visaan otti yhteyttä eronnut suurperheen äiti. Väkivaltaisessa liitossa ollut nainen leijaili pilvissä, kun yllättäen ulkomaalainen, univormupukuinen mies alkoi pitää häneen yhteyttä. Mies lupasi tulla juhannukseksi Suomeen ja vakuutti, ettei häntä haitannut, että naisella oli valmiiksi niin monta lasta. Perheenäiti lähetti komealla kuvalla Facebookissa esiintyneelle valemajurille neljä kertaa rahaa, kunnes ymmärsi lehtijutun luettuaan, että oli tullut huijatuksi.

Suomalaisten lähettämä rahat päätyvät useimmiten afrikkalaisille rikollisliigoille.

– Pyysin häntä sitten lähettämään kaikki heidän viestinsä. Ja ne ovat sanasta sanaan samanlaisia kuin kaikilla muillakin naisilla.

Toinen yksinäinen nainen tunnusti Visalle lähettäneensä samaiselle charmantille majurille 30 000 euroa. Naisella ei ole perhettä, mutta hän pyysi veljeltään lainaksi 20 000 euroa. Jutun paljastumisen jälkeen veli ei ole halunnut enää pitää mitään yhteyttä siskoonsa.

Visan tietojen mukaan moni lähettää intiimejä kuvia itsestään verkossa tapaamilleen hurmureille, jotka myöhemmin paljastuvat huijareiksi. Hän varoittaa toimimasta näin, sillä huijarit voivat tämän jälkeen helposti kiristää uhkaamalla levittää kuvia verkossa.

 Kun komeannäköinen mies pyytää Facebookissa kaveriksi ja alkaa tunnustaa rakkauttaan, niin en minä ihmettele, että eläkeläisrouvilla alkaa sukat pyöriä jaloissa.

Myös suomalaismiehiä sumutetaan surutta Facebookissa. Visan havaintojen mukaan seksikkäiden naisten kuvia kaappaavat valeprofiilit houkuttelevat miehiä kavereikseen ja alkavat sitten pyytää rahaa.

– Se alkaa niin, että ensiksi pyydetään jonkun pienen tekosyyn varjolla pientä summaa ja sitten summat suurenevat.

Visa uskoo, että ihmiset haluavat uskoa valheellisiin rakkaustarinoihin yksinäisyyttään.

– Yksinäisyys on Suomen tappavin sairaus. Kun komeannäköinen mies pyytää Facebookissa kaveriksi ja alkaa tunnustaa rakkauttaan, niin en minä ihmettele, että eläkeläisrouvilla alkaa sukat pyöriä jaloissa.

Visa varoittaa, ettei tuntemattomia ihmisiä kannata ottaa kaveriksi sosiaalisessa mediassa. Hän aikoo jatkaa nettirikollisten jahtaamista niin pitkään kuin hänessä ”henki pihisee”.

– Kai sitä eläkeläisellä joku harrastus pitää olla, Visa naurahtaa.

Katso alla olevalta videolta, millaisia temppuja huijarit käyttävät somessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?