Naiset marssivat Trumpia vastaan myös Helsingissä: ”Nämä asiat eivät kosketa pelkästään amerikkalaisia” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Naiset marssivat Trumpia vastaan myös Helsingissä: ”Nämä asiat eivät kosketa pelkästään amerikkalaisia”

Helsinki järjestää yhtenä maailman kaupungeista Naisten marssin.

Women's March Helsinki -mielenosoituksessa näkyi Donald Trumpia ja Adolf Hitleriä esittävä juliste.

21.1.2017 13:59

Ympäri maailmaa järjestetään tänään lauantaina Women’s March -nimellä kulkevia naisten marsseja, jotka puolustavat muun muassa naisten oikeuksia ja ympäristönsuojelua. Ajoittuminen Yhdysvaltojen uuden presidentin Donald Trumpin virkaanastujaisten jälkeiseen päivään ei ole sattumaa.

Aivan viime hetkillä marssi järjestyi myös Suomeen. Women’s March Helsinki -tapahtuman organisoiminen juolahti maanantaina helsinkiläisen Lissu Moultonin mieleen. Hän pyysi mukaan muutaman ystävänsä, ja muutamassa päivässä järjestelyt oli tehty ja mielenilmaisun puhujat ja esiintyjät varattu.

– Luulen, että jaamme monen kanssa tietyn toivottomuuden maailman tilanteesta, Moulton totesi ennen tilaisuuden alkamista.

– Nämä asiat eivät koske pelkästään amerikkalaisia. Esimerkiksi ilmastonmuutos koskettaa meitäkin suoraan.

Hän kiteytti tapahtuman olemuksen keksimäänsä sloganiin ”When there’s nothing you can do, you can’t just do nothing” – Kun et voi tehdä mitään, et voi vain olla tekemättä mitään.

– Yhdessäolo, tuki, sisaruus, joka ei sulje miehiä pois... Tämä ei ole naisten juttu, vaikka virallinen nimi onkin naisten marssi, täsmensi toinen järjestäjä Heta Kuchka.

Lissu Moulton (vas.) ja Heta Kuchka ystävineen järjestivät Naisten marssin muutamassa päivässä.

Kansalaistorille saapuikin sankoin joukoin myös miehiä. Naisten marssi alkoi Kampissa Kansalaistorilla kello 13 lauantaiaamupäivällä. Kansaa ilmestyi paikalle heti alkuun arviolta joitakin satoja. Juontaja Laura Haimila käynnisti tapahtuman kiittämällä monilukuisen yleisön kokoontumista tärkeän asian äärelle. Osallistujien kantamissa banderolleissa luki muun muassa ”Amerikkalaiset Suomessa ei vaikene” ja ”Olen paperiton, en laiton”.

Tapahtumassa esiintyvät muun muassa Rauhatäti ja MC Pyhä Lehmä ja puhuvat kansanedustajat Paavo Arhinmäki (vas), Eva Biaudet (r), Ville Niinistö (vihr) ja Ozan Yanar (vihr).

Washington DC:ssä Naisten marssiin odotetaan 250 000 osallistujaa. Siitä odotetaan suurinta virkaanastujaisiin liittyvää mielenilmaisua, ja arvioiden mukaan osallistujia voi olla enemmän kuin itse virkaanastujaisissa.

Kuchka totesi, ettei osallistujamäärä ole kaikki kaikessa, vaan tärkeintä on yhteisyyden henki.

– Teimme työtä yötä päivää. Tykitimme parhaamme, ja loppu on ihmisten aktiivisuudesta kiinni.

Lissu Moulton (vas.) ja Heta Kuchka ystävineen järjestivät Naisten marssin muutamassa päivässä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?