”Elämme pimeitä aikoja” – Suomalaiset päättäjät huolestuivat Trumpin puheesta sosiaalisessa mediassa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

”Elämme pimeitä aikoja” – Suomalaiset päättäjät huolestuivat Trumpin puheesta sosiaalisessa mediassa

Suomalaispoliitikot ovat kommentoineet Trumpin virkaanastumista sosiaalisessa mediassa.

Julkaistu: 21.1.2017 12:03

Yhdysvaltojen uuden presidentin Donald Trumpin virkaanastujaispuhe aiheutti ympäri maailman vahvoja reaktioita. Myös suomalaiset päättäjät kommentoivat puhetta sosiaalisessa mediassa.

Yhdysvallat käpertyy. Ilmastopoliitikka johtaa hankaluuksiin. Vastakkainasettelu lisääntyy.

Muun muassa tällaisilla tuntemuksilla suomalaiset poliitikot ottivat sosiaalisessa mediassa vastaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin virkaanastujaispuheen, jonka hän piti perjantai-iltana Suomen aikaa Washington DC:ssä vannottuaan virkavalan.

– Trumpin uhoa ja vastakkainasettelua kumpuava puhe sai vain Obaman näyttämään suuremmalta. Meidän oltava ääni toivon ja ihmisyyden puolesta, twiittasi vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö.

Trumpin uhoa ja vastakkainasettelua kumpuava puhe sai vain Obaman näyttämään suuremmalta.

Meidän oltava ääni toivon ja ihmisyyden puolesta.— Ville Niinistö (@VilleNiinisto) 20. tammikuuta 2017

Jos twiitti ei näy yllä, sen voi katsoa täällä.

Rkp:n kansanedustaja Eva Biaudet twiittasi illan mittaan ahkerasti. Yhdessä twiitissä hän kuvaili Trumpin patrioottisesti värittynyttä puhetta ”kuvottavaksi” ja kirjoitti olevansa pahoillaan amerikkalaisten puolesta. Toisessa twiitissään Biaudet kirjoitti englanniksi:

– Se ei ollut kovin presidentillistä eikä kuulostanut maailmanjohtajalta. Ei arvoja, silkkaa egoismia... Elämme pimeitä aikoja.

Not very presidential nor does it sound like a world leader. No values, pure egoism... DArk times we live in.— Eva Biaudet (@EvaBiaudet) 20. tammikuuta 2017

Jos twiitti ei näy yllä, sen voi lukea täällä.  

Biaudet’n puoluetoveri, Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kirjoitti, että on harvoin ollut niin huolissaan kuin nyt.

–Tänään maailma kääntää sivua, kun Trump siirtyy presidentiksi. Kukaan ei tiedä, mitä odottaa. Harvoin on tullut oltua näin huolissaan, puoluejohtaja twiittasi ruotsiksi.

Idag vänder världen blad då Trump tillträder som president.Ingen vet vad som väntar. Sällan har man känt en sådan oro.— Anna-Maja Henriksson (@anna_maja) 20. tammikuuta 2017

Jos twiitti ei näy yllä, sen voi katsoa täällä.

Sdp:n puheenjohtajaa Antti Rinnettä huoletti Yhdysvaltain käpertyminen. Hän peräänkuulutti twiitissään eurooppalaista yhteistyötä.

Trumpin virkaanastujaispuheen perusteella Yhdysvallat käpertyy. Nyt tarvitaan eurooppalaista yhteistyötä.— Antti Rinne (@AnttiRinnepj) 20. tammikuuta 2017

Jos twiitti ei näy yllä, sen voi lukea täällä.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson taas arveli Twitterissä, että uuden presidentin ilmastopolitiikka johtaa pahoihin vaikeuksiin.

Trumpin ilmastopolitiikka johtaa myöhemmin vielä äkillisempään ja vaikeampaan rakennemuutokseen duunareille ja teollisuuspaikkakunnille.— Li Andersson (@liandersson) 21. tammikuuta 2017

Jos twiitti ei näy yllä, sen voi lukea täällä.

Keskustan tuleva presidenttiehdokas, kansanedustaja Matti Vanhanen kommentoi puhetta Facebookissa.

– Presidentti Trumpin puhe ei vielä kertonut, mitä hän tulee tekemään, mutta se tekee jälkikäteen ymmärrettäväksi hänen tekonsa. Konkreettisinta oli protektionistinen viesti. Uskon, että hän asettaa kauppapolitiikan ja työllisyyden kaiken muun edelle ja muut politiikkalohkot joutuvat edistämään näitä, hän tuumasi.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) julkaisi Trumpia koskevan kirjoituksen blogissaan. Hän tuntui rivien väleissä toppuuttelevan liian hätäisten johtopäätösten tekemistä presidentin retoriikasta.

– Presidentti Trump piti tänään virkaanastujaispuheensa, joka antoi ensiosviittaa siitä, mihin suuntaan hän tulee Yhdysvaltain politiikkaa johtamaan. Vaikka sanat eivät ole politiikassa merkityksettömiä, tulee presidentti Trumpinkin politiikkaa arvioida ennen kaikkea hänen tekojensa pohjalta. Niitä voimme odottaa jo lähipäivinä, pääministeri kirjoitti.

Myös perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini pohti sanojen ja tekojen välistä eroa. Hän kertoi blogissaan seuranneensa puheen Zürichin lentokentältä ja kommentoi sen populistisia painotuksia.

– Kansa (tai osa sitä), otti viestin vakavasti, eikä kirjaimellisesti. Trump juoksuttaa mediaa kuin pässiä narussa. Olisi senkin palstatilan joutunut rahalla ostamaan. -- Trumpin puhe oli taattua tavaraa. Mitä todella tapahtuu, jää nähtäväksi, Soini puntaroi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?