Poliisit joutuivat taklaamaan miehen irti koulutytöstä – 12-vuotiasta kuristanut pakkohoitoon - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Poliisit joutuivat taklaamaan miehen irti koulutytöstä – 12-vuotiasta kuristanut pakkohoitoon

Mies soitti itsekin hätäkeskukseen ja kertoi olevansa kuristamassa tyttöä hengiltä viime toukokuussa Espoossa. Oikeuden mukaan tekoa ei tehty erityisen raa’alla tavalla eikä se ollut kokonaisuutena arvostellen törkeä.

20.1.2017 14:21

12-vuotiasta koulutyttöä kaksin käsin kuristanut oli mielentilatutkimuksen mukaan syyntakeeton. Espoon käräjäoikeus katsoi miehen syyllistyneen tapon yritykseen, mutta jätti hänet syyntakeettoman rangaistukseen tuomitsematta. Mies päästettiin vankeudesta vapaaksi ja hän jäi hoidettavaksi Vanhan Vaasan sairaalaan.

Syyttäjä oli vaatinut 58-vuotiaalle miehelle rangaistusta murhan yrityksestä.

Mies kävi täysin yllättäen koulusta pyörällä lähteneen tytön kimppuun viime toukokuussa Espoossa. Hän ei irrottanut otetta edes poliisien tullessa paikalle, vaan poliisit joutuivat taklaamaan miehen irti tytöstä. Mies ei tuntenut tyttöä entuudestaan.

Kuristaminen kesti lähes kymmenen minuuttia. Tyttö oli konkreettisessa hengenvaarassa. Mies soitti itsekin teon aikana hätäkeskukseen ja ilmoitti tappavansa tytön. Hätäkeskustallenteelta kuuluu, kuinka viiden minuutin jälkeen tytön ääni vaimenee ja hän menettää todennäköisesti tajuntansa.

Mies käytti tyttöä painostuskeinona saadakseen viranomaiset paikalle. Hän oli jo aiemmin soittanut hätäkeskukseen, kun hän oli löytänyt ulkoa geokätkön ja luullut sitä pommiksi.

Kun viranomaiset eivät tulleet paikalle, hän meni uudestaan ulos ja pysäytti kolme poikaa ja otti heiltä reput, koska luuli reppujen laukaisevan ”pommin”. Poikien jälkeen koululta tuli tyttö, jonka repussa mies luuli olevan ”räjähdevyön”. Hän kävi tytön kimppuun ja alkoi kuristaa. Mies sanoi, että hän halusi pelastaa koko Suurpellon terroriteolta.

 Mies sanoi, että hän halusi pelastaa koko Suurpellon terroriteolta.

Koiraa ulkoiluttanut nainen yritti mennä auttamaan hengenvaarassa olevaa tyttöä, mutta mies potkaisi hänet maahan.

Syyttäjä nosti syytteen murhan yrityksestä, mutta oikeus katsoi teon tapon yritykseksi. Oikeuden mukaan mies pitkitti tekoa tarkoituksellisesti ja aiheutti lapselle tuskaa ja kärsimystä. Mies käytti tyttöä painostuskeinona saadakseen viranomaiset paikalle. Siksi oikeus piti tekoa julmana.

Oikeuden mukaan mies ei kuitenkaan tehnyt tekoaan ”erityisen raa’alla tavalla” eikä teko ollut ”kokonaisuutena arvostellen törkeä”.

Näin oikeus perusteli käsitystään. Sen mukaan mies soitti itse hätäkeskukseen heti alkaessaan kuristaa tyttöä. Mies edellytti, että poliisi tai muu viranomainen tulee paikalle, ja kuristamisen pitkittyminen johtui osaltaan siitä, että poliisit eivät ehtineet paikalle. Mies oli lähes koko teon ajan puhelimella yhteydessä hätäkeskukseen. Teko tapahtui päivällä ja paikalla oli muita ihmisiä. Vain koiraa ulkoiluttanut nainen puuttui tilanteeseen. Se miksi muut eivät puuttuneet jäi epäselväksi. Uhrille tilanne oli kuitenkin yllättävä. Näiden seikkojen perusteella tekoon johtaneet ja teosta ilmenevät seikat huomioon ottaen oikeus ei pitänyt tekoa törkeänä.

Mielentilatutkimuksen mukaan mies ei varsinaisesti täytä minkään persoonallisuushäiriön diagnoosikriteeriä. Ennen tekoa mies oli työasioiden vuoksi voimakkaasti stressaantunut ja hänen todellisuudentajunsa petti vähitellen petti. Siitä seurasi psykoottinen tila.

Mies tuomittiin maksamaan tytölle 5 000 euroa kärsimyksestä sekä kivusta, särystä ja tilapäisestä haitasta 1 500 euroa.

Oikeudessa mies sanoi ymmärtäneensä, että tilanne oli ollut kauhea eikä hänellä ollut oikeutta menetellä tyttöä kohtaan näin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?