Taloyhtiö vitkutteli paritalon salaojien korjaamista – viivyttely maksoi osakkaille yli 50000 euroa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Taloyhtiö vitkutteli paritalon salaojien korjaamista – viivyttely maksoi osakkaille yli 50000 euroa

Kiista johti oikeuskäsittelyyn, kun yhden osakkaan asuntokauppa ajautui karille home-epäilyn vuoksi.

Kuvan salaoja ei liity tapaukseen.

20.1.2017 10:13

Salaojien korjauksesta käyty riita 21:n paritalon taloyhtiössä tuli kalliiksi taloyhtiölle ja sen osakkaille. Jos yhtiö olisi tarttunut asiaan tarmokkaasti olisi se säästänyt noin 50 000 euroa.

Kiista lahtelaisessa asunto-osakeyhtiössä johti oikeuskäsittelyyn, kun väärin rakennettujen salaojien vuoksi yhden osakkaan asuntokauppa ajautui karille home-epäilyn vuoksi.

Osakkaalla oli menossa omakotitalon rakentaminen, mutta hän asui edelleen paritaloasunnossa, joka oli tarkoitus myydä kunhan uusi koti valmistuu.

Hintakin asunnosta oli jo sovittu, mutta kun rakennuksesta löytyi hometta vetäytyi ostaja ja kauppa jäi toteutumatta.

Osakas vaati taloyhtiöltä noin 60 000 euron korvauksia oikeuskuluineen.

Taloyhtiön muutamasta paritalosta löytyi kosteusvaurioita ja yhtiön hallitus velvoitettiin kilpailuttamaan urakat salaojista ja kosteuseristeistä jo syksyllä 2013.

Muutaman talon salaojat on tehty väärään korkoon ja ne oli uusittava.

Kolme vuotta myöhässä

Jo keväällä 2014 taloyhtiön piti saada urakkatarjoukset töistä ja työt oli tarkoitus tehdä kiireellisyysjärjestyksessä.

Hallituksen näkemys oli, että työt olisi pitänyt saada käyntiin jo kesällä 2014. Ne ovat edelleenkin kesken. Valmista on aikaisintaan ensi kesänä, kolme vuotta alkuperäistä tavoitetta myöhemmin. Taloyhtiön hallitus on arvostellut isännöitsijää töitten viivästymisestä.

Kun riitaa salaojista käsiteltiin Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa, kiisti taloyhtiö osakkaan vaatimukset ja vaati kanteen hylkäämistä.

Käräjäoikeuden keskiviikkona antamassa ratkaisussa todetaan, että asunto-osakeyhtiölain ja yhtiöjärjestyksen mukaan salaojat on pidettävä kunnossa.

Oikeus muistutti, että taloyhtiö ei ole hoitanut asiaa kohtuullisessa ajassa ja vaati, että työt on tehtävä heinäkuun loppuun mennessä valmiiksi.

Taloyhtiölle viivyttely salaojien korjaamisesta tuli maksamaan 51 000 euroa. Summa koostuu 8 000 euron vahingonkorvauksesta asunnon omistajalle ja 43 000 euron asianajokuluista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?