Kotimaa

Kommentti: Haja-asutusalueen hiipuvat takavalot

Julkaistu:

Liikenneministeri Anne Bernerin poliittinen taustaryhmä on keskusta. Mitä Santeri ja Urho tästä oikein tuumaisivat, kirjoittaa uutispäällikkö Vesa Kovanen.
Kuvitellaanpa. On Mäki-Korholan perhe, isä, äiti, tytär, 18 ja poika, 20. Perhe asuu vaikkapa Pohjanmaalla, hiekkatien varressa, omassa talossa. Linja-auto ei ole vuosikausiin kulkenut, ja kirkonkylältä ennen maailmalle vienyt Haapamäen ratakin ruostunut umpeen. Mutta pakko on päästä, muuten eivät maailman, Suomen ja perheen talouden rattaat rullaa.

Isä on timpuri, tarvitsee työssään pakettiautoa. Käytössä on vanhahko diesel-hiace. Kestää ja sitä voi itsekin huoltaa ja korjata. Äiti työskentelee kirkonkylällä lähihoitajana, vuorotyö, minne kulkee perheen tuoreimmalla kulkuneuvolla. Tytär sai juuri kortin, lukiossa naapurikunnassa, oma auto on punainen. Poika opiskelee maatalouskonekorjaajaksi, saksalainen takaveto vm. 1998, tyyppi 320i.

Mäki-Korholoille Bernerin uudistus toisi tämänhetkisten tietojen mukaan vähintään 2 156 euron lisälaskun. Todennäköisesti suuremman, sillä perheen autokalusto ei ole erityisen vähäpäästöistä. Siinä saa rouva Mäki-Korhola lähteä puolitoista kuukautta yöksi töihin ennen kuin lasku on kuitattu.

Autoveron poistaminen ei Mäki-Korholoita suoranaisesti koske, sillä 2 000 euron auto maksaa heille veromuutoksen jälkeenkin 2 000 euroa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Polttoaineveron muutos tietysti Mäki-Korholoita hieman helpottaisi, mutta valtion tulovirran takaamiseksi veroa ei kovin radikaalisti voi laskea. Veron tuotto on viime vuodet ollut muutenkin laskeva, sillä uudet autot eivät ole yhtä janoisia kuin esimerkiksi kymmenen vuotta täyttäneet kulkuneuvot.

Polttoainepumpulla hinta myös heijastelee maailman melskeitä niin, että Suomessa tehty marginaalinen veronkorjaus on kuin raakaöljypisara Nesteen tankkerin lastissa.

Liikenneministeri Anne Bernerin poliittinen taustaryhmä on keskusta. Keskustalle on perinteisesti ollut tärkeää pitää koko maa asuttuna ja elinkelpoisena.

Nyt alkiolaiseen henkeen ja vahvaan maauskoon kasvaneessa Mäki-Korholan perheessä saatetaan illalla miettiä, että mitähän Santeri ja Urho tästä oikein tuumaisivat?

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt