Timo Soini WSJ:lle: Jos Suomea vastaan hyökätään, taistelemme niin he***tisti

Laatulehti Wall Street Journal haastatteli Suomen ulkoministeri Timo Soinia (ps). Soini painotti Suomen pitävän huolta puolustusvoimistaan.

Ulkoministeri Timo Soini (ps) korosti, että jos Suomi tarvitsee lisää aseita, Suomi ostaa niitä.

17.1.2017 8:07

Suomen ulkoministeri Timo Soini (ps) kertoo The Wall Street Journalissa (WJS), että Yhdysvaltain uusi presidentti Donald Trump noudattaa virkaan astuessaan maltillista politiikkaa suhteessa Eurooppaan.

Soini kertoi myös Suomen luottavan puolustusvoimiensa lisäksi viisaaseen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. Hän korosti, että Britanniaan ei pidä suhtautua kostoasenteella Brexitin jälkeen, koska Britannialla on merkittävä rooli Euroopan turvallisuuspolitiikassa.

Lehti kysyi Soinilta muun muassa sitä, pelkääkö Soini Trumpin viimeaikaisten Venäjän presidentti Vladimir Putinia koskeneiden kommenttien tuovan uudenlaisen tilanteen Venäjän, Yhdysvaltojen ja Euroopan välille.

–Uskon, että molemmin puolin Atlanttia ymmärretään, että hyvät suhteet hyödyttävät kaikkia osapuolia. Varsinkin Yhdysvaltain ja Euroopan välinen kauppa on tärkeää, Soini painotti.

Suhteet Venäjään esillä

– Suomi ei ole Nato-maa eikä teillä ole Naton luomaa turvallisuutta. Millaisia kokemuksia Suomella on Venäjästä, WJS kysyi Soinilta.

Soini muistutti vastauksessaan ensin Suomen viettävän 100-vuotisen itsenäisyytensä juhlavuotta.

– Me puolustamme itseämme, pidämme huolta puolustuksestamme, meillä on asevelvollisuuteen perustuva armeija. Jos tarvitsemme jotain lisää –esimerkiksi aseita – me ostamme niitä. Puolustuksemme perustuu suureksi osaksi viisaaseen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan, jolla vältämme aseelliset konfliktit. Jos joku hyökkää meitä vastaan, taistelemme niin helvetisti, Soini painottaa lehdessä.

Ei pidä opettaa ihmisiä, miten äänestää

–Onko Euroopassa menossa nyt poliittisesti populististen voimien menestyksen aika?, WJS kysyi.

– Demokratiassa ihmiset voivat äänestää, ketä haluavat, Soini korosti.

Hän painotti, että ei pidä olettaa vain esimerkiksi sosiaalidemokraattien ja konservatiivien menestyvän vaaleissa.

– Joskus nämä puolueet haastetaan sillä on seurauksensa, mutta en ole erityisen huolestunut siitä. Jos ihmiset kokevat äänestäneensä väärin siten, että se johtaa huonoon talouteen tai turvallisuuspolitiikkaan, he korjaavat asian seuraavissa vaaleissa. Läntisessä demokratiassa ei pitäisi opettaa ketään, miten pitää äänestää. On oikeutemme äänestää, mitä puoluetta vain, mutta en itse äänestäisi kommunisteja milloinkaan. Jos joku haluaa äänestää heitä, sen kuin äänestävät, Soini painotti.

Soinilta kysyttiin myös Brexit-neuvotteluista ja siitä, että onko tämä EU:n loppu.

– Neuvotteluissa Britannian kanssa ei pitäisi olla pahantahtoisuutta. Britannia ei ole jättämässä Eurooppaa, vaan EU:n, hän korosti.

– Onko tämä EU:n loppu?, WJS kysyi,

– En spekuloi sillä. Elämä on opettanut, että ei kannata ampua puuta. Siellä voi olla orava, joka putoaa päähäsi, Soini kommentoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?