Presidentti Tarja Halonen antoi Suomen korkeimpia kunniamerkkejä tyranneille

Julkaistu: , Päivitetty:

Piilossa olleet nimet Suomen kunnia-arvoisimman kunniamerkin saaneista julkaistiin. Listalla on useita kyseenalaisia hallitsijoita.
Suomen korkea-arvoisimman kunniamerkin Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan suurristin ketjuineen saaneiden lista on julkaistu viime joulukuussa kokonaisuudessaan Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikuntien verkkosivuilla.

Tasavallan presidentti on ritarikunnan suurmestari ja päättää suurristien ketjuineen antamisesta. Kunniamerkin antamisesta ei anneta päätösperusteita. Suurristejä ketjujen kera on annettu ulkomaisille kuninkaallisille, valtionpäämiehille ja muille valtiollisille johtajille.


Presidentti Tarja Halonen antoi tasavallan presidenttinä toimiessaan suurristin ketjuineen Syyrian presidentille Bashar al-Assadille (2009), Kazakstanin presidentille Nursultan Nazarbajeville (2009) ja Saudi-Arabian kuningas Abdullahille (2007). Suurristit on myönnetty, vaikka mm. Human Rights Watchin raportit olivat kertoneet kyseisistä valtiomiehistä karua kieltään. Suurristin ketjuineen sai vuonna 2009 myös Senegalin presidentti Abdoulaye Wade.


Presidentti Halonen kertoo Ilta-Sanomille, että kunniamerkkien luovutukset kuuluvat valtiovierailuiden luonteeseen.

– Pikemmin on niin päin, että jos vierailun yhteydessä ei annettaisi kunniamerkkiä, se olisi juttu, hän vastaa.

– Ei se mikään ihmisoikeuspalkinto ole, vaan kansainvälisen yhteistyön vahvistamisen palkinto tai huomionosoituspalkinto.

Halosen mukaan esimerkiksi al-Assadilla ei ollut vuonna 2009 mitenkään erityisen huono maine.


Lue lisää päivän Ilta-Sanomien painetusta lehdestä.