Presidentti Tarja Halonen antoi Suomen korkeimpia kunniamerkkejä tyranneille

Piilossa olleet nimet Suomen kunnia-arvoisimman kunniamerkin saaneista julkaistiin. Listalla on useita kyseenalaisia hallitsijoita.

Bashar al-Assadille ja Nursultan Nazabajeville on myönnetty Suomen korkea-arvoisin kunniamerkki.

17.1.2017 5:20 | Päivitetty 17.1.2017 7:17

Suomen korkea-arvoisimman kunniamerkin Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan suurristin ketjuineen saaneiden lista on julkaistu viime joulukuussa kokonaisuudessaan Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikuntien verkkosivuilla.

Tasavallan presidentti on ritarikunnan suurmestari ja päättää suurristien ketjuineen antamisesta. Kunniamerkin antamisesta ei anneta päätösperusteita. Suurristejä ketjujen kera on annettu ulkomaisille kuninkaallisille, valtionpäämiehille ja muille valtiollisille johtajille.

Presidentti Tarja Halonen tapasi Syyrian presidentin Bashar al-Assadin lokakuussa 2009.

Presidentti Tarja Halonen antoi tasavallan presidenttinä toimiessaan suurristin ketjuineen Syyrian presidentille Bashar al-Assadille (2009), Kazakstanin presidentille Nursultan Nazarbajeville (2009) ja Saudi-Arabian kuningas Abdullahille (2007). Suurristit on myönnetty, vaikka mm. Human Rights Watchin raportit olivat kertoneet kyseisistä valtiomiehistä karua kieltään. Suurristin ketjuineen sai vuonna 2009 myös Senegalin presidentti Abdoulaye Wade.

Kazakstanin presidentti Nursultan Nazarbajev vieraili Helsingissä maaliskuussa 2009 ja tapasi Suomen presidentin Tarja Halosen.

Presidentti Halonen kertoo Ilta-Sanomille, että kunniamerkkien luovutukset kuuluvat valtiovierailuiden luonteeseen.

– Pikemmin on niin päin, että jos vierailun yhteydessä ei annettaisi kunniamerkkiä, se olisi juttu, hän vastaa.

– Ei se mikään ihmisoikeuspalkinto ole, vaan kansainvälisen yhteistyön vahvistamisen palkinto tai huomionosoituspalkinto.

Halosen mukaan esimerkiksi al-Assadilla ei ollut vuonna 2009 mitenkään erityisen huono maine.

Suurristi painaa ketjuineen ja rintatähtineen yli 300 grammaa.

Lue lisää päivän Ilta-Sanomien painetusta lehdestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?