F-Securen Hyppönen Kalevalle: Kännykät enemmän seurantalaitteita kuin puhelimia - Kotimaa - Ilta-Sanomat

F-Securen Hyppönen Kalevalle: Kännykät enemmän seurantalaitteita kuin puhelimia

Tietoturvayhtiö F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen sanoo, että matkapuhelimet ovat enemmän seurantalaitteita kuin puhelimia.

Tietoturvayhtiö F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen sanoo kalevan haastattelussa, että matkapuhelimet ovat enemmän seurantalaitteita kuin puhelimia. Kuvituskuva.­

16.1.2017 5:00

Suomalaisten liikkumista seurataankin kännyköiden avulla ennennäkemättömän tarkasti, Hyppönen arvioi sanomalehti Kalevalle.

Monen taskuista löytyvät Android- ja iPhone-puhelimet lähettävät jatkuvasti tietoa omistajansa sijainnista. Tiedot menevät yhdysvaltalaisille jättiyhtiöille Googlelle ja Applelle.

Yritykset keräävät globaalisti sijaintitietoa kännykänomistajien suostumuksella. Moni sovellus tai palvelu edellyttää sijaintitiedon lähettämistä.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnion mukaan sijaintitietoa ei saa kerätä ilman kuluttajan lupaa tai lakia. Sijaintitiedot ovat hänen mukaansa luottamuksellisia ja kuuluvat kirjesalaisuuden piiriin.

Aarnio toisti Kalevalle kantansa siitä, että aikeet seurata autoilijoiden liikkumista gps-valvonnan avulla voivat olla ristiriidassa perustuslain kanssa. Gps-autovalvonta saattaisi hänen mukaansa vaatia perustuslain muuttamista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?