Poliisi varoittaa internetin hurmurihuijareista – ”Taktista ja ammattimaisesti johdettua toimintaa”

Jos sinua lähestyy Facebookissa miellyttävän oloinen, luotettavaksi ja vakavaraiseksi rikoskomisarioksi esittäytyvä henkilö, lähettäisitkö tälle 10 000 euroa lainaksi?

15.1.2017 16:31

Et varmastikaan, mutta jos huijari saa kohteensa ihastumaan itseensä, voi tilanne olla täysin toinen, kertoo keskusrikospoliisin rikoskomisario Kimmo Silventoinen.

Verkkohuijauksiin laajasti perehtyneen Silventoisen mukaan verkkohuijaukset ovat kehittyneet vuosien varrella huomattavasti, mutta kaikki ei ole muuttunut: huijarit valitsevat uhreikseen henkilöitä, joiden katsovat olevan otollisessa tilassa.

Esimerkkinä tällaisesta uhrista toimii suomalainen Emma, joka ihastui verkossa viestitelleeseen, amerikkalaisena majurina esiintyneeseen huijariin ja lähetti tälle lopulta jopa 56 000 euroa.

Usein huijarin yhteydenottoa on jo edeltänyt uhrin seuraaminen verkkopalvelussa, esimerkiksi treffisivustolla tai Facebookissa. Huijari näkee tilaisuutensa tulleen, jos uhri on esimerkiksi menettänyt läheisensä tai ollut pitkään vailla seuraa.

– Netissä kerrotaan nykyään kaikki mahdollinen itsestä, mutta samalla ei ymmärretä, että tieto voi päätyä vääriin käsiin, Silventoinen sanoo.

Kun sopiva uhri löytyy, tämä halutaan tyypillisesti pitää kiireisenä. Kiireessä ihmiset tekevät harkitsemattomia päätöksiä.

– Kyllähän autokaupoillakin käydään koeajolla, potkitaan renkaita ja nukutaan ensin yön yli ennen auton ostamista.

Rikoskomisario painottaa, että huijauksissa on kyse suuren luokan bisneksestä: netin auervaarat ovat onnistuneet huijaamaan jopa 100 000–300 000 euroa. Toisinaan tekijänä on yksittäinen henkilö, mutta usein huijarit ovat osa ammattimaista rikollisryhmää.

– Siinä missä toiminta on joskus aiemmin ollut sitä, että nuoret istuvat nettikahviloissa deittailemassa ja tekemässä huijauksia, nyt toiminta on kehittynyt ja muistuttaa teollisuutta. Se on taktista ja ammattimaisesti johdettua toimintaa, Silventoinen sanoo.

 Se on taktista ja ammattimaisesti johdettua toimintaa.

Toiminnan ammattimaisuutta ilmentää esimerkiksi sen kausiluontoisuus: ryhmä kohdistaa huijauksensa esimerkiksi Suomeen ja siirtyy toiseen maahan kun paikallinen poliisi ja lehdistö ovat saaneet tarpeeksi vihiä käynnissä olevasta huijausaallosta.

Myös tekotavat ovat muuttuneet internetin myötä. Varsinkin aiemmin suomalaisia yritettiin narauttaa shekkihuijauksilla, mutta Silventoisen mukaan niissä onnistuttiin vain harvoin. Suomessa shekkejä ei juuri käytetä ja niihin suhtaudutaan muutenkin epäluuloisesti.

– Esimerkiksi asianajotoimisto on voinut saada perintätoimen, mutta perinnän kohde ottaakin pian yhteyttä ja lähettää shekin. Toimistolle kerrotaan, että se voi ottaa palkkionsa shekistä, mutta loput rahat tulee lähettää perijälle. Toimisto on voinut lähettää rahat muulille ja lunastaa shekin vasta jälkikäteen, jolloin on käynyt ilmi, että se on katteeton, Silventoinen kertoo.

Poliisin on kuitenkin hankala päästä ulkomailla toimivien tekijöiden jäljille. Näiden käyttämiä rahamuuleja – henkilöitä, joiden pankkitilejä toiminnassa hyödynnetään – sen sijaan saadaan narautettua.

Silventoinen huomauttaa, että Suomen rikoslaista löytyy tällaiselle toiminnalle oma nimikkeensä. Se on rahanpesu, ja siitä voidaan tuomita vankeutta.

– Jos summa löytyy tililtä, asia on helppo näyttää toteen. Virtuaalivaluuttojen käyttö kuitenkin vaikeuttaa rahamuulien jäljille pääsyä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?