Reserviläiset ryntäsivät siviilipalvelukseen – syynä puolustusvoimien lähettämä kirje

Reserviläisten hakemukset siviilipalvelukseen ovat moninkertaistuneet.

15.1.2017 11:10

Perinteisesti hakijoita on ollut 100–200, mutta toissa vuonna saapui lähes tuhat hakemusta ja viime vuonna yli 700, kertoo siviilipalvelusjohtaja Mikko Reijonen.

– Kaikkein merkille pantavin tekijä oli Puolustusvoimien lähettämä reserviläiskirje, joka sai aikaan toukokuussa 2015 tilanteen, että alkoi tulla hakemuksia täydennyspalvelukseen eli pois reservistä siviilipalveluksen puolelle, Reijonen kertoo.

Reijonen arvioi, ettei luku enää putoa aiemmalle tasolle vaan asettuu noin 500 hakijan paikkeille.

Täydennyspalveluun hakeneet ovat varusmiespalvelun suorittaneita alle 50-vuotiaita. Reijonen luonnehtii heitä aivan tavallisiksi suomalaisiksi miehiksi, joilla on hyvä motivaatio osallistua täydennyskoulutukseen.

– He ovat itse omalla allekirjoituksellaan tehneet hakemuksen. Se on tietoinen ratkaisu heiltä, Reijonen sanoo.

Täydennyskoulutettavien määrän kasvu on johtanut siihen, että tarvitaan lisää kursseja. Maanantaina käynnistyy ensimmäinen kurssi Kuopion Pelastusopistossa.

Tänä vuonna Kuopiossa järjestetään kolme ja Lapinjärven siviilipalveluskeskuksessa kahdeksan täydennyskoulutuskurssia. Tähän mennessä kursseja on järjestetty vain Lapinjärvellä Uudellamaalla.

Täydennyskoulutus sisältää Kuopiossa ensiapu- ja alkusammutuskoulutusta sekä yleistä varautumista kriiseihin. Kurssit kestävät viikon.

– Viikko on tietysti aika lyhyt aika kouluttaa yhteiskunnalle tärkeitä tietoja ja taitoja.

Aseistakieltäytyjäliitto suhtautuu kielteisesti

Aseistakieltäytyjäliitto suhtautuu kursseihin kielteisesti. Järjestösihteeri Kaj Ranisen mukaan on perusteetonta, että kaikki reservin kieltäytyjät pakotetaan kursseille.

– Kyseessä on yksi viiden päivän mittainen kurssi, jonka sisältö ei ole erityisen tarpeellinen yhteiskunnalle eikä myöskään näille ihmisille, Raninen arvioi.

Hän sanoo, että kurssit rikkovat myös ihmisten yhdenvertaisuutta, koska armeijassakaan kaikkia ei kutsuta kertausharjoituksiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?