Päähän rajusti potkittu menehtyi vammoihinsa – virui tajuttomana rappukäytävässä ainakin kaksi tuntia

37-vuotias löi ja potki uhria päähän asunnossa ja raahasi tajuttoman uhrin rappukäytävään, missä uhri virui ainakin kaksi tuntia ennen kuin ulkopuolinen löysi hänet. Uhri kuoli vammoihinsa sairaalassa muutamaa päivää myöhemmin.

14.1.2017 22:06

37-vuotias mies löi ja potki kuhmolaisessa asunnossa iltaa viettänyttä miestä rajusti päähän viime heinäkuussa. Hän aloitti väkivallan lyömällä ensin sohvalla istunutta miestä päähän ja retuutti tämän sitten lattialle. Tilanne rauhoittui hetkeksi, kunnes 37-vuotias aloitti rajun väkivallan. Hän potki puolustuskyvytöntä maassa maannutta miestä päähän ja vartaloon.

Teko aiheutti uhrille hengenvaaralliset pään ja rintakehän vammat. Mies raahasi verisen ja tajuttoman uhrin asunnon rappukäytävään ja jätti sinne. Uhri ehti virua rappukäytävässä ainakin kaksi tuntia ennen kuin ulkopuolinen löysi hänet ja hälytti apua.

Uhri kuoli kovankalvon alaiseen verenvuotoon, aivoruhjeisiin ja kylkiluun murtumiin muutamaa päivää myöhemmin sairaalassa. Kainuun käräjäoikeus tuomitsi Petri Henrik Salovaaran törkeästä pahoinpitelystä, törkeästä kuolemantuottamuksesta ja pahoinpitelystä viiden vuoden vankeusrangaistukseen viime lokakuussa.

Tuomio tuli lainvoimaiseksi perjantaina, koska muun muassa Salovaara peruutti valituksensa Rovaniemen hovioikeuteen.

Asunnossa oli tapahtumahetkellä useampia henkilöitä uhrin ja tuomitun lisäksi. 37-vuotias pahoinpitelikin ensin toista asunnossa ollutta miestä lyömällä tätä nyrkillä. Tämä uhri ei pystynyt lonkkavikansa takia pakenemaan. Teolle ei löytynyt mitään syytä.

Sen jälkeen mies kävi toisen uhrin kimppuun. Uhrin omaisen avustajan mukaan tämäkin teko tehtiin ilman mitään ulkoista motiivia. Uhri yritti avustajan mukaan estää ensimmäistä pahoinpitelyä.

Asunnossa olleet todistajat kertoivat miehen polkeneen uhria päähän. Yksi asunnossa olleista miehistä yritti suusanallisesti lopettaa teon.

”Kyllä sille sanottiin, että lopeta, mutta ei se uskonut vaan kiihty vaan”, ensimmäinen uhri kertoi.

Tilanne oli asunnossa olleiden mukaan pelottava. Asunnossa olleen toisen todistajan mukaan mies oli sekava, aggressiivinen ja halusi vain lyödä ihmisiä. Todistaja poistui asunnosta, kun uhria lyötiin ensimmäisen kerran ja soitti hätäkeskukseen kello 23.02. Hän soitti myöhemmin hätäkeskukseen uudelleen, koska ensimmäisen soiton jälkeen poliisi ei mennyt paikalle. Uhrin löytänyt soitti hätäkeskukseen kello 00.56. Aikaväli ensimmäisen ja kolmannen puhelun välissä oli oikeuden mukaan noin kaksi tuntia.

Tuomitun omat muistikuvat teosta olivat heikot.

Käräjäoikeuden mukaan miehen täytyi tajuta, että hänen erityisen raa’an ja julman sekä törkeän pahoinpitelyn varsin todennäköinen seuraus on uhrin kuolema.

Oikeus otti rangaistusta määrätessään huomioon rikoksista ilmenevän miehen välinpitämättömyyden toisen ihmisen hengestä ja terveydestä sekä miehen aiemmat rikokset. Hänet on tuomittu 2008-2013 mm. neljästä törkeästä pahoinpitelystä, jotka on tehty vuosina 2008-2011. Siksi oikeus sovelsi koventamisperustetta.

Uhrin kuolemaan johtanut törkeä pahoinpitely tapahtui miehen ehdonalaisen vapauden koeaikana. Tuomiossa on siten mukana myös jäännösrangaistusta.

Mies joutuu maksamaan uhrin ainoalle lapselle mm. 12 000 euroa kärsimyksestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?