Kuoleman kaivos: Ojamon lampeen on hukkunut useita sukeltajia – ainutlaatuinen luolasto houkuttaa

Lohjan Ojamon sukelluskaivoksessa on vuosien varrella menehtynyt useita sukeltajia.

14.1.2017 18:34

Lohjan Ojamolla menehtyi keski-ikäinen mies sukeltaessaan lauantaina puolen päivän aikaan.

Poliisi tutkii onnettomuuden syytä.

Päivystävän palomestarin Jukka Ekholmin mukaan Kaivoslammella on sattunut kaivoksen sukelluskäyttöön avaamisen jälkeen useita onnettomuuksia, joista osa on päättynyt sukeltajan menehtymiseen.

– Valitettavasti liian tuttu osoite meille. Ainakin kymmenkunta tehtävää siellä on ollut ja kaikissa ei ole ollut onnellinen loppu, Ekholm sanoo.

Ojamolla on menehtynyt 17 vuoden aikana neljä sukeltajaa: maaliskuussa 2000, maaliskuussa 2001, helmikuussa 2011 sekä tänään lauantaina puolen päivän aikaan sattunut kuolemantapaus.

Helmikuussa 2011 Ojamolla menehtynyt uhri oli Suomen Tivolin pitkäaikainen johtaja Jyrki Sariola.

Lohjan Urheilusukeltajat ry:n puheenjohtaja Perttu Paappasen mukaan kyseessä on pieni, suljettu ja aidattu kaivoslampi, jonne pääsee sukeltamaan vain kolmen eri toimijan kautta: Kaivossukeltajat ry:n, Meriturvan ja Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Luksian kautta. Luksia kouluttaa siellä ammattisukeltajia. Samoin Meriturva järjestää lammella koulutusta.

Paappanen kertoo sukeltavan Ojamolla itsekin aktiivisesti. Tänä vuonna hän ei ole siellä ehtinyt kuitenkaan vielä sukeltaa.

Näin tapahtumat etenivät

Pelastuslaitosta edustavan Ekholmin mukaan menehtynyt henkilö on ollut ilmeisimmin luolasukellusta harrastamassa, on pinnan alla on tullut ongelmia.

– Toinen henkilö on käynyt pinnalla kertomassa niistä. Pelastuslaitos hälytettiin paikalle, kun henkilö oli yhä edelleen veden alla. 3–4 sukeltajaa oli paikalla tuomassa häntä pintaan. Siitä kului noin vartti, kun saatiin hänet pintaan. Aloitimme välittömästi elvytystoimenpiteet, mutta mitään ei ollut tehtävissä.

Pelastuslaitos valvoi, kun muut sukeltajat tulivat turvallisesti pintaan.

Ekholmin eikä Paappasen tiedossa ei ole, mitä porukkaa sukeltajat olivat.

– Laiteharrastusporukkaa oli paikalla kaiken kaikkiaan toistakymmentä henkilöä. Joku sukellustapahtuma siellä oli.

Paikalla oli useita pelastusyksiköitä ja pelastushelikopteri.

  Tällainen paikka Ojamo on – autonromu, vene, kottikärryjä

Lohjan Urheilusukeltajien puheenjohtajien mukaan sukelluspaikka on 100 metriä pitkä ja hieman sitä kapeampi.

Kohteessa on avovesialue ja kaivospuoli. Kaivospuolella luolaston kuilut ulottuvat jopa 200 metrin syvyyteen, mutta niin syvälle siellä ei Paappasen mukaan sukelleta..

– Kattavassa kaivoksessa on luolastoja on mm. 30, 40 ja 50 metrin syvyydessä luolastot, joita yhdistävät ilmastointikuilut.

Veden kirkkaus vaihtelee avovesipuolella paljonkin, mutta Paappasen mukaan luolastoissa on pääsääntöisesti melko hyvä näkyvyys.

Avovesipuolelta löytyy Paappasen mukaan mielenkiintoisia kivimuodostelmia, autonromu, laiva, kottikärryjä, polkupyöriä ja muuta rojuksi luokiteltavaa.

– Jos lammen päällä on jääkansi, niin me avovesisukeltajat menemme narun kanssa eli ”naruttamalla” sinne. Sukelluspari on narun kanssa pinnassa toisessa päässä, sitä kautta se turvallista, kun on narun kautta yhteys sukeltavaan.

Luokitetut luolasukeltajat sen sijaan menevät vapaasti omia menojaan ja tuntevat lammen niin hyvin, että saavat tulla sitten takaisin.

Mistä turma on voinut johtua?

– Syitä voi olla monenlaisia. Yleisimpiä syitä on kuitenkin sairaskohtaus, laiterikko tai kaasun loppuminen.

”Turvallista toimintaa”

Paappasen mukaan luolasukeltamisessa turvallisuudesta huolehditaan hyvin eikä luoliin päästetä ilman asianmukaista luola- tai kaivossukelluskoulutusta.

– Kursseja on eritasoisia ja se määrittää sitä, kuinka syvälle saa sukeltaa luolastossa.

– Koulutuksissa käydään erilaisia riskilanteita läpi: mm. sitä, miten toimia, jos näkyvyys häviää.

Paappasen mukaan luolasukellukset ovat aina hyvin suunniteltuja tapahtumia. Niissä on mm. aina turvasukeltaja paikalla ja pidetään kirjaa siitä, kuka tulee ja menee.

Paappanen ei allekirjoita Ekholmin kommenttia siitä, että osoite olisi pelastuslaitokselle valitettavan tuttu.

– Ihmettelin vähän sitä kommenttia.

– Olen ollut siellä monta kertaa. Kyllä se turvallista toimintaa on.

Samanlainen kuin Plurdalenin surmanloukku?

Maaliskuussa 2014 Pohjois-Norjassa sijaitsevan Plurdalenin luolastossa menehtyi kaksi suomalaissukeltajaa.

Tuolloin Suomen Sukeltajaliiton laite- ja turvallisuusvaliokunnan jäsenen Jouni Piispanen kertoi Ilta-Sanomille, ettei Suomessa Plurdalenin eli Pluran kaltaisia sukelluskohteita ei ole kuin Lohjan Ojamon kaivos.

Ojamolla on tehty luolasukellusta 1990-luvun lopulta saakka.

Juttua muokattu 19.28. Täsmennetty Ojamon sukelluskohteen tietoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?