”Kotkalainen kaivosinsinööri” yritti saada Helenalta tuhansia euroja – ilmestyi paitasillaan Kuopion torille

Suomessa syntynyt kaivosinsinööri pyysi Helenalta rahaa vedoten ongelmiin pankin kanssa. Naisen tarkkaavaisuus kuitenkin koitui huijarin kohtaloksi.

Luksusautoja, Oscar-gaalaa ja makeaa elämää. Kotkalainen kaivosinsinööri kehitti melkoiset tarinat yrittäessään huijata Helenalta rahaa.

14.1.2017 13:15

Kuopiolainen Helena* kertoo törmänneensä useisiin huijausyrityksiin käyttäessään erilaisia seuranhakupalveluita vuosina 2011 ja 2012. Monissa tapauksissa hän kertoo huomanneensa profiilien välillä yhtäläisyyksiä ja tavanneensakin selviä huijareita.

Kotkalainen kaivosinsinööri kuitenkin sai Helenan tuntemaan itsensä pidetyksi. Lipevästi käyttäytynyt mies tiesi tarkalleen, miten naisille pitää puhua, ja kuinka heiltä viedään jalat alta.

Miehen huijausyritys päättyi kuitenkin köpelösti pakkasessa Kuopion torilla. Huijauksen alku oli kuitenkin vakuuttava.

Hyväkäytöksinen mies vei jalat alta

– Mies pyysi kertomaan paljon itsestäni, mutta mitään en saanut kysyä häneltä. Aina yrittäessäni kysyä jotain hänestä, sain vastaukseksi vain lisää kysymyksiä omaa elämääni koskien, Helena kertoo Ilta-Sanomille.

Helena uskoo, että useat huijatuiksi joutuvat naiset eivät ole koskaan kokeneet huijareiden tarjoaman läheisyyden tyyppistä tunnetta. Miehet osaavat puhua oikein ja nostavat naiset suorastaan jalustalle. Naisilta viedään heti kättelyssä sulavalla käytöksellä jalat alta.

Mies kertoi asuvansa tuolloin Lontoossa ja työskentelevänsä öljynporauslautalla Skotlannin rannikolla. Hän oli koulutukseltaan kaivosinsinööri ja syntyperäisin Kotkasta. Hän kertoi vaimonsa kuolleen traagisesti auto-onnettomuudessa, jonka jälkeen mies oli jäänyt heidän 9-vuotiaan tyttärensä yksinhuoltajaksi.

Tytär asui silloin miehen mukaan Amerikassa sukulaisten luona, joilla heilläkin oli ongelmia. Joltain sukulaiselta oli juuri hurrikaanin mukana mennyt asunto ja koko omaisuus ja heitäkin piti auttaa. Vakinainen osoite miehellä oli sanojensa mukaan Kanadassa.

Nopeita autoja ja gaalavierailuja

Mies ei kysellyt Helenalta kertaakaan suoraa tämän varallisuudesta, mutta pieniä vihjeitä sivulauseissa tuli keskustelujen aikana. Omasta elämästään mies taas kertoi mitä ylpeämpään sävyyn. Hän kertoi Helenalle viettävänsä varakasta elämää ja käyneensä esimerkiksi Oscar-gaalassa.

– Tämän jälkeen hän myös kysyi miltä kuulostaisi, jos tulisin joku kerta hänen kanssaan sinne vieraaksi, Helena muistelee.

Mies väitti Helenalle olleensa mm. Oscar-gaalassa. Kuvan mies ei liity tapaukseen.

Mies kertoi illanvietoista toinen toistaan kuuluisempien filmitähtien kanssa ja lähetteli heidän kuviaan. Nämä puheet eivät Helenaan suurta vaikutusta tehneet ja vaikuttivat jo yliampuvilta. Nopeista autoista pitävä Helena kertoo keskustelun myös usein pitäneen sisällään ökyautoja. Mies jakoi Helenan rakkauden autoja kohtaan ja lupailikin aina vain hienompia autoja Helenalle.

Keskustelun alkuvaiheilla Helena kertoo, että mies todella tuntui ihanalta ja mukavalta ihmiseltä, jonka kanssa oli helppo keskustella. Helenan poika oli kuitenkin varoittanut tätä jo etukäteen mahdollisista huijareista.

– Poika sanoi, että jos joku kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, niin se todennäköisesti on näin. Sananlasku osui kyllä ihan oikeaan tässä kohtaa, hän naurahtaa.

Pyysi rahaa palkanmaksuun

– Myöhään eräänä perjantaina mies lähetti viestin, jossa hän kertoi tarvitsevansa rahaa palkkojen maksuun öljynporauslautalla. Hän ei omien sanojensa mukaan saanut yhteyttä pankkiinsa ja tarvitsi 5 000 euroa maksamiseen, Helena sanoo.

Epäilyksen herättyä Helena soitti pojalleen, joka oli varma siitä, että mies on huijari. Poika ja Helenan ystävä antoivat tälle liudan jatkokysymyksiä, joilla oli tarkoitus selvittää miehen yhtiön taustoja.

Nettisivut kyllä löytyivät, mutta pojan yrittäessä vierailla niillä uudestaan hetkeä myöhemmin kaikki tiedot olivat kadonneet.

– Mies oli ilmeisesti nopeasti saanut ylös tällaiset huijaussivustot, jotka sitten poistuivat vain hetkeä myöhemmin.

Jo aiemmin vedätystä epäilleenä Helenalla ei ollut aikomustakaan lähettää mitään rahaa miehelle. Mies tulistui tästä ja katkaisi kaiken yhteydenpidon Helenaan.

Tässä kohtaa Helena oli myös jo selvittänyt, että miehen matkapuhelinnumero oli peräisin Afrikasta, eikä mistäänpäin Kanadaa saatikka Eurooppaa.

Päätti huijata huijaria

Jonkin ajan kuluttua Helena ystävättärineen päätti kuitenkin yrittää itse lähestyä miestä uudestaan. Naiset keksivät valehdella Helenan saaneen pankista lainaa, jotta voisi avustaa miestä. Huijari tarttui syöttiin samantien.

– Mies oli todella innoissaan kuullessaan pankkilainasta. Hän kertoi tulevansa mielellään itse henkilökohtaisesti hakemaan rahat ja tapaamaan minua Suomeen, Helena kertoo.

Tapaaminen sovittiinkin helsinkiläiseen hotelliin, mutta ennen kohtaamista koko saagassa tapahtui yllättävä käänne. Helenan ystävä soitti eräänä päivänä peloissaan tälle, että oli juuri nähnyt miehen Kuopion torilla kuljeskelemassa. Nainen oli tunnistanut miehen, sillä tämä oli lähettänyt useita kuvia itsestään Helenalle.

– Hän seisoskeli kuulemma pelkkä paita päällä Kuopion torilla pakkasella. Ei vaikuttanut kovin hyvin säähän varautuneelta, nainen kertoo.

Sulavakäytöksinen mies vei Helenalta jalat alta. Kuvituskuva.

Hän epäilee, että miehellä oli samaan aikaan kierrossa muitakin naisia, joita hän mahdollisesti oli tullut kaupunkiin tapaamaan. Toinen vaihtoehto on se, että mies oli selvittänyt Helenan asuvan Kuopiossa ja yrittänyt paikantaa tämän itse. Helena ei kuitenkaan ollut koskaan kertonut osoitettaan, tai mitään tietoja kodistaan miehelle.

Helena soitti miehelle ja kysyi mitä tämä tekee Kuopiossa, kun hän rahoineen odotteli tätä Helsingissä. Mies vastasi pikaisesti hätääntyneenä kysyen, miten Helena tiesi tämän olevan kaupungissa. Yhteydenpito lakkasi tähän.

– Luulen, että hän epäili minun olevan kimpassa jonkun kanssa yrittääkseni saada hänet kiinni huijauksestaan, Helena kertoo.

Yritti vielä myöhemmin uudestaan ottaa yhteyttä

Mies yritti tapauksen jälkeen vielä muutamia kertoja ottaa yhteyttä Helenaan, mutta kerrasta oppineena Helena torjui yhteydenpidon. Hän kertoo suhtautuvansa nykyään enemmän varauksella ihmisiin.

Deittipalstoillakaan ei enää ole tarvinnut pyöriä, kun hyvä mies löytyy jo omasta takaa.

– Poikani kysyi, että mitäs nyt tästä opit. Halusin nimenomaan kertoa tarinani, sillä nykypäivänä netissä ei tiedä ikinä kuka siellä on toisella puolen. Kaikki on mahdollista, Helena varoittelee.

Helenan kertoo lukeneensa huijari majurin tapauksesta ja tunnistaneensa miehen samaksi, johon myös hän törmäsi Facebookissa viime syksynä. Nyt 65-vuotias Helena kertookin, että naisten on syytä olla varuillaan verkossa.

– Itse olin silloin eronnut ja 59-vuotias, joten varmasti juuri ideaali kohde tällaisille huijareille. Nykyään olen enemmän tuntosarvet pystyssä aina kun törmään uusiin ihmisiin, Helena lopettaa.

*Helenan nimi on muutettu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?