Kotimaa

Tästä ministeri Mattila vaikenee: Kelan tukia voidaan maksaa yhä Isis-taistelijoille – edeltäjä lupasi puuttua

Julkaistu:

Terrorismi
Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä lupasi elokuussa 2015 tukkia Kelan tukien mahdollisen valumisen Suomesta Isis-terroristeille. Tilanne on edelleen ennallaan. Mäntylän seuraaja Pirkko Mattila ei kommentoi hankkeen etenemistä.
Kelan maksamat tuet vierastaistelijoille nousivat keskusteluun elokuussa 2015. Suomen Kuvalehti kertoi, että Kela maksaa tukia suomalaisille Isis-terroristeille. Aiheesta oli aiemmin tehnyt kirjallisen kysymyksen eduskunnassa kansanedustaja Mika Raatikainen (ps).

Tuolloinen sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps) lupasi heti tuoreeltaan tukkia lain porsaanreiät, jotta Isis-joukkoihin taistelemaan lähteville suomalaisille ei enää voitaisi Kelan tukia maksaa.

Hankkeesta ei ole kuulunut juuri mitään. Sosiaali- ja terveysministeri on vaihtunut ja ministerinä istuu nyt Pirkko Mattila (ps).

Ilta-Sanomat on yrittänyt saada Mattilaa kommentoimaan porsaanreikien tukkimisen edistymistä. Viime viikolla Mattila kieltäytyi haastattelusta kovaan flunssaan vedoten.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tänään Mattila kieltäytyi avustajansa välityksellä haastattelusta, koska ”tässä vaiheessa ei ole mitään uutta”. Lisäkysymykset ohjattiin sosiaali- ja terveysministeriön projektipäällikkö Henna Huhtamäelle.

IS haastatteli Huhtamäkeä viime viikolla. Huhtamäki kertoi, että ministeriössä on meneillään hallituksen hanke, jossa tarkastellaan maahan- ja maastamuuttoon liittyvää sosiaaliturvaa. Terrorismiin syyllistyneitä ei ole lakihankkeessa tarkasteltu erikseen.

Nykyisen lain mukaan tilapäisesti enintään vuoden ajan ulkomaille oleskelevalle voidaan maksaa lähes kaikkia samoja tukia kuin Suomessa maksetaan.

– Se ei ole mikään peruste laittaa sosiaaliturvaa poikki, että joku kuuluu tietynlaiseen organisaatioon, Kelan lakimies Antti Klemola vahvisti viime viikolla.

Kelan sosiaaliturvaan kuuluu, jos palaa takaisin Suomeen vuoden sisällä EU:n ulkopuolelle matkustamisesta.

– Vastaavasti jos ilmoittaa, että lähtee ulkomaille toistaiseksi, se tarkoittaa sitä, että Suomen sosiaaliturva menee saman tien poikki, Klemola sanoo.

Kyse ei ole Isisin kannalta mitättömistä rahoista. Ruotsalainen terrorismin tutkija Magnus Ranstorp kertoi aiemmin Ilta-Sanomille, että sosiaalituet ovat yksi Isisin merkittävimmistä mikrorahoituksen lähteistä.

– Lähes kaikki Isis-taistelijoiksi lähtevät saavat sosiaalitukia, koska sosiaalitukien maksamista ulkomaille ei kontrolloida riittävästi. Sillä rahalla ei pääse rikastumaan, mutta pienistä puroista voi kasvaa suuri virta, jos maksamista jatketaan. Toinen suuri rahanlähde taistelijoille on yksityishenkilöiden varainkeruu humanitäärisiin tarkoituksiin esimerkiksi Facebookissa, kertoi Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulussa työskentelevä Ranstorp.

Isisin mikrorahoitusta tutkineen Ranstorpin mukaan jokainen Isisin riveihin lähtevä vierastaistelija tuo oman kortensa kekoon rahoittamalla terroristijärjestöä eri tavoin. Moni ottaa tekstiviestilainoja juuri ennen lähtöään. Työtä tekevät saattavat nostaa isompia lainoja. Toiset tekevät vakuutus- tai veropetoksia.

– Jotkut vuokraavat auton, ajavat sillä Syyriaan ja sitten myyvät sen, Ranstorp kuvailee.

Ranstorpin mukaan Isis-taistelijoksi lähtevät pystyvät varsin riskittömästi keräämään rahaa terroristijärjestölle, koska viranomaiset eivät pysty seuraamaan EU:n ulkopuolelle kulkevia rahavirtoja.

– Ruotsalaiset veroviranomaiset ovat nyt aloittaneet Operaatio lumipallo -nimisen selvityksen, missä he saavat turvallisuuspalvelulta Syyriaan vierastaistelijoiksi lähteneiden nimet ja selvittävät, ovatko he tai heidän perheensä saaneet rahoitusta, josta he eivät ole ilmoittaneet verottajalle.

Terrorismin tutkijan mukaan veroviranomaisten tietoonsa saamista ruotsalaisista vierastaistelijoista kaikki nostivat sosiaalitukia.

– He löysivät 70–80 tapausta ja yhteensä 10 miljoonaa pimeänä pysynyttä Ruotsin kruunua, Ranstorp sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt