Lehti: Hevosten epäillään menehtyneen hapenpuutteeseen Ruotsin-laivalla – toinen ravureista kuului Jaajo Linnonmaan talliin

Kaksi hevosta kuoli keskiviikon ja torstain jälkeisenä yönä Ruotsin-laivalla myrskyssä. Ruotsalaisen Travronden-lehden tietojen mukaan kuolinsyy on mahdollisesti hapenpuute. Toinen ravureista kuului suosikkijuontaja Jaajo Linnonmaan talliin.

13.1.2017 19:09

Ilta-Sanomat kertoi aiemmin tällä viikolla, että kaksi ravihevosta kuoli sen jälkeen, kun ne matkasivat Silja Symphony -laivalla kovassa merenkäynnissä Suomesta Ruotsiin keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Hevosia kuljetettiin kahden hevosen autolla.

Raviurheiluun erikoistuneen Ravinetti-sivuston mukaan kuolleet ravihevoset olisivat Pine Crown Girl ja Euphoria Diablo. Molemmat kuolleista hevosista olivat matkalla Göteborgiin suomalaisen ravivalmentaja Veijo Heiskasen valmennukseen.

Pine Crown Girlin kilpailuoikeudet on vuokrannut Suomen Ravitalli Oy. Yhtiön yksi kolmesta hallituksen jäsenestä on radio- ja televisiojuontaja Jaajo Linnonmaa.

Linnonmaa ei halunnut aiemmin perjantaina kommentoida IS:lle hevosten kuolemaa.

Hevosten kuolinsyy on ollut toistaiseksi epäselvä. Ruotsalaisen Travronden-lehden tietojen mukaan kuolinsyyksi on mahdollisesti paljastumassa hapenpuute. Näin uskoo myös Ravinetin haastattelema henkilö, joka kuljetti tammoja autolla.

– Ikävä kyllä voi olla niin, että hevoset ovat tukehtuneet. Joku luukku on voinut myrskyssä mennä sillä lailla kiinni, että happi on lopulta loppunut. Mutta tämä on spekulaatiota, ja kuolinsyyt varmistuvat avauksessa, kuljettaja sanoi Ravinetille.

Ruotsalaislehden mukaan hevoset on kuljetettu Tukholman satamasta Uppsalaan eläinlääkäriin ruumiinavausta varten.

Ilta-Sanomat ei perjantaina illansuussa tavoittanut hevoskuljetusautoa kuljettanut ravivalmentajaa Jori Turjaa kommentoimaan tapausta.

Tallink Siljan viestintäjohtajan Marika Nöjdin mukaan hevosia kuljettanut henkilö ei mennyt tarkistamaan hevosten kuntoa matkan aikana.

– Hevosia pääsee halutessaan katsomaan niin monta kertaa kuin haluaa, mutta sitä varten täytyy pyytää lupa laivan infosta. Meidän tietojemme mukaan kuljettaja ei kuitenkaan jostain syystä ole huolehtinut hevosista matkan aikana, Nöjd kertoi STT:lle.

Ravinetti-sivuston mukaan hevosia kuljettanut henkilö tuli itse merisairaaksi, eikä hän pystynyt tekemään mitään. Ruotsalainen Expressen-lehti kirjoittaa, että hevoset olivat aamulla löydettäessä erittäin huonossa kunnossa, ja niiden tilan tarkisti paikalle hälytetty eläinlääkäri.

– Laivayhtiön väki kävi viimeisen kerran puoli neljältä katsomassa hevosia. Silloin ne olivat hengissä, mutta aamulla kannelle päästessäni ne olivat kuolleet, kuljettaja sanoi sivustolle.

Nöjdin mukaan laivan miehistön vastuulla ei ole kuitenkaan huolehtia hevosten tai muiden eläimien hyvinvoinnista.

– Miehistö ei käy niitä katsomassa, eikä saa missään nimessä antaa hevosille edes vettä, koska ne ovat kuljettajan vastuulla, Nöjd sanoi STT:lle.

Nöjdin mukaan eläimien kuljettajalla on aina täysi vastuu niiden hoidosta ja siitä, lähteekö matkaan myrskyisellä säällä. Laivayhtiöllä ei ole tuulirajaa, joka rajoittaisi sitä kuljettamasta eläimiä.

Ruotsalainen Travronden-lehti tiedusteli asiasta myös Tukholman poliisilta. Se ei ollut kuitenkaan tapauksesta tietoinen.

– En näe, että meille olisi tullut puhelua asiasta, mikä puolestaan tarkoittaa sitä, että emme ole olleet paikan päällä terminaalissa ja tehneet tutkimusta, Tukholman poliisin edustaja Sven-Erik Olsson kertoi Travrondenille.

Videolla Viking Linen Gabriella-laivan matkustajat kertovat myrsky-yöstä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?