Näillä nikseillä huijarisulhaset iskevät suomalaisiin naisiin – poliisi avaa röyhkeää juonta

Netissä ihastuneet suomalaiset lähettävät vuosittain miljoonia euroja ulkomaille. Moni menettää koko omaisuutensa.

Moni tavallinen suomalainen menettää netin auervaaroille suuria summia. Uhrit ovat Suomessa useimmiten naisia, mutta myös miehet joutuvat vastaavanlaisiin ansoihin.

14.1.2017 10:08

Ilta-Sanomat kertoi aiemmin pohjalaisesta Emmasta, 56, joka sai Facebookissa kaveripyynnön charmantilta viisikymppiseltä amerikkalaismieheltä, joka väitti olevansa Yhdysvaltain armeijan majuri. Mies paljastui lopulta huijariksi, mutta ehti sitä ennen viedä Emmalta kaikkiaan 56 000 euroa.

Emman tarina on tuttu myös keskusrikospoliisille. Kyseessä on tyypillinen netissä tapahtuva massamarkkinointipetos, jossa suomalainen mies tai nainen ihastuu netissä ulkomaalaiseen arkkitehtiin, insinööriin tai kenraaliin, joka alkaa erilaisen tarinan turvin pyytää rahaa.

Valtavassa rikosbisneksessä Emman menettämä yli 50 000 euron summa on vielä suhteellisen pieni. Moni tavallinen suomalainen menettää netin auervaaroille jopa 100 000–300 000 euroa ja joutuu lopulta myymään kaiken omaisuutensa. Uhrit ovat Suomessa useimmiten naisia, mutta myös miehet joutuvat vastaavanlaisiin ansoihin.

 Pahimmassa tapauksessa, jonka tiedän, uhri laittoi aviomieheltä salaa rahaa satojatuhansia, ja samalla hävisivät eläkepäivärahat.

– Ennen puhuttiin nigerialaiskirjeistä. Nykyään on helppo sosiaalisessa mediassa ja Tinderissä houkutella etupäässä naisia rikoksen uhreiksi. Suomesta varmaan vuositasolla siirtyy useita miljoonia ulkomaille. Rahat päätyvät ties mihin ja jopa terroristiseen tarkoitukseen, kuvailee rikoskomisario Kimmo Silventoinen keskusrikospoliisista.

Kohteeksi valitaan usein herkässä tilassa oleva ihminen

Huijaus kohdistuu usein herkässä tilassa olevaan ihmiseen, joka on esimerkiksi juuri menettänyt lähiomaisensa tai on altis ihastumaan helposti.

Rikoksen uhri voi menettää paitsi kaiken omaisuutensa, myös romahtaa henkisesti ja päätyä lähes itsemurhan partaalle.

– Yleensä huijari ei lopeta, ennen kuin rahat loppuvat. Pahimmassa tapauksessa, jonka tiedän, uhri laittoi aviomieheltä salaa rahaa satojatuhansia, ja samalla hävisivät eläkepäivärahat.

Huijarit kuuluvat usein isompaan rikollisjärjestöön, joka toimii useassa eri maassa. Rahaa vastaanottavia ja eteenpäin välittäviä muuleja on paljon.

– Se on maailmanlaajuinen bisnes ja jopa Europolilla on sitä torjuvia operaatioita. Rahamuulien jäljille vielä päästään, mutta näiden tekijöiden, jotka ovat netissä yhteydessä uhreihin, jäljille on vaikea päästä.

Uhri tulee netti-ihastuksesta riippuvaiseksi

On hyvin tavallista, että uhri tulee riippuvaiseksi netti-ihastuksestaan ja haluaa olla jatkuvassa keskusteluyhteydessä tähän. Hän alkaa pelätä, että jos ei lähetä rahaa, keskusteluyhteys katkeaa.

– Se voi tuntua jännältä, että on päässyt tekemisiin ulkomaalaisen kanssa. Alussa voi vähän antaa apua, mutta sitten se riistäytyy käsistä.

Kaikki rikollisuus ei tule edes poliisin tietoon, sillä moni häpeää myöntää lähettäneensä netissä suuria summia tuntemattomalle ihmiselle.

– Huijatut naiset ovat usein kuin raiskauksen uhreja, eivätkä uskalla tehdä rikosilmoitusta, eivätkä kertoa edes kellekään läheiselle, että näin on käynyt. Sen jälkeen sitä hävetään pankissa.

Poliisilla on naisille yksi neuvo:

– Periaate on se, että netissä voit ihastua tai rakastua, mutta ei pidä lähteä lähettämään rahaa kellekään, koska silloin se homma menee pieleen.

Poliisin mukaan suomalaiset ovat aika sinisilmäisiä ja heidän luottamustaan käytetään surutta hyväksi. Uhriksi joutuu tyypillisesti ihminen, jolla on halu auttaa muita.

– Joskus olen käynyt puhelinkeskustelua uhriksi joutuneen naisen kanssa ja hän on inttänyt, että hänellä on mennyt usko miehiin tilanteen vuoksi. Olen sitten sanonut, että mistä tiedät, että olet edes ollut jonkun miehen kanssa tekemisissä? Kirjoittelijat voivat hyvin olla naisia, koska kenraalit ovat niin salaisissa tehtävissä, etteivät voi edes Skypessä esiintyä omilla kasvoillaan.

Moni ei usko edes silloin, kun poliisi varoittaa

Rikollisuuden jäljille pääseminen vaatii kansainvälisiä operaatioita, eikä suomalaisilla paikallispoliiseilla ole juuri mahdollisuutta tutkia tapauksia.

– Me välitämme tietoa muille yksiköille maailmalla, mutta olemme toisten valtioiden viranomaisten varassa.

 Huijatut naiset ovat usein kuin raiskauksen uhreja, eivätkä uskalla tehdä rikosilmoitusta, eivätkä kertoa edes kellekään läheiselle, että näin on käynyt.

Rikoskomisarion mukaan moni ei usko joutuneensa rikoksen uhriksi edes silloin, kun poliisi yrittää varoittaa häntä. Usein vasta siinä vaiheessa, kun kaikki rahat ovat loppuneet ja ihminen alkaa ottaa pikavippejä, hän ymmärtää tulleensa huijatuksi.

– Pikavippivaiheessa ihminen ei saa enää mistään lainaa ja asuntokin on myyty pois. Tilanne on paha, jos olet pienipalkkaisessa ammatissa, jossa autat muita ja joudut vielä asuntosi myymään.

Silventoinen on havainnut, että rahankalastelijoiden kampanja kohdistuu Suomeen tiettyinä aikoina. Silloin tapauksia alkaa tippua poliisin pöydälle isompina sumina.

– Se osoittaa, että kyse on järjestelmällisestä toiminnasta. Huijausten jäljet johtavat Afrikkaan. Näistä rikoksista tulee isot voitot ja kiinnijäämisriski on vähäinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?