Charmantin ”majurin” käytös alkoi epäilyttää Emmaa, 56, – näin unelmamies paljastui röyhkeäksi huijariksi

Yhtäkkiä Harveyn Facebook-profiili katosi kuin nappia painamalla. Emma kertoo, miten koko tarina eteni.

14.1.2017 8:01

Ilta-Sanomat kertoi perjantaina pohjalaisesta Emmasta, 56, joka sai Facebookissa kaveripyynnön charmantilta viisikymppiseltä amerikkalaismieheltä.

Harvey Franklinina esiintynyt mies kertoi olevansa USA:n armeijan majuri ja työskentelevänsä rauhanturvatehtävissä Kabulissa, Afganistanissa.

Harvey väitti syntyneensä Pariisissa, mutta muuttaneensa perheensä kanssa 15-vuotiaana Yhdysvaltoihin. Rankan elämäntarinan mukaan Harveyn äiti oli kuollut synnytyksessä. Vaimo oli kuollut auto-onnettomuudessa, jolloin Harveysta oli tullut 9-vuotiaan pojan yksinhuoltajaisä.

Mies piti päivittäin yhteyttä. Emma oli ollut jo viisi vuotta eronnut, eikä seurustelu ollut edes kiinnostanut häntä.

Kohteliaan miehen huomio ja ystävälliset viestit hivelivät kuitenkin kovia kokeneen naisen itsetuntoa. Joidenkin viikkojen yhteydenpidon jälkeen Emma huomasi rakastuneensa.

– Hän puhui hyvää englannin kieltä, eikä alkanut heti puhua mistään rakkaudesta. Meni viikkoja ja viikkoja, kun juttu pikkuhiljaa lämpeni, Emma muistelee.

Näin koko tarina eteni

Harvey sanoi alusta asti tulevansa jossain vaiheessa Suomeen.

Loppuaikoina mies pyysi rahaa yhä useammin.

Ongelmat alkoivat, kun eräänä päivänä Harvey kysyi, voisiko hän lähettää Emmalle arvotavaroita sisältävän paketin. Pian Emma sai lähetystositteen diplomaattipostista. Sen jälkeen Emma alkoi saada kuriirifirmoina ja Britannian tulliviranomaisina esiintyviltä tahoilta sähköpostiviestejä, joissa pyydettiin maksamaan lähetykseen liittyviä arvonlisäveroja ja muita maksuja. Erilaisia viestejä tuli koko ajan lisää ja laskujen maksamisella oli aina kiire.

 Hän osasi olla niin herrasmies. Jos suomalainenkin mies tuolla tavalla kirjoittaisi, niin mehän olisimme kaikki täällä aivan umpirakastuneita.

Samaan aikaan Harveyn viestit muuttuivat yhä hellemmiksi.

– Hän piti linjat koko ajan auki ja tiesi aina, milloin tulin töistä ja rupesi heti juttelemaan. Jälkeenpäin ajatellen se oli taitavaa psykologista peliä. Siinä on vaikea sanoa ei, kun ensin on luotu tuttu, lämmin, turvallinen suhde ja sitten inhottava kuriirifirma vaatii ja pyytelee. Sitä rupeaa olemaan niin hämmentyneessä tilassa.

Facebook-profiili katosi kuin nappia painamalla

Epäilyt vaivasivat Emmaa ja miehen profiili Facebookissa alkoi näyttää kummallisen tyhjältä. Pian hän huomasi saman profiilikuvan kahden muun henkilön profiilissa. Kun Emma teki ilmiannon Facebookissa, Harveyn profiili katosi kuin nappia painamalla. Emma ihmetteli asiaa, mutta kun mies sanoi tekevänsä ilmoituksen viranomaisille ja pyysi Emmaa siirtymään toiseen nettipalveluun keskustelemaan, hän myöntyi.

Kun Yhdysvaltain armeijan majurina esiintynyt mies alkoi pyytää rahaa lentolippuihin, Emma ymmärsi, ettei viestien kirjoittelija ollut se, joka väitti olevansa.

Syksyn aikana Emma joutui sairaalaan ja kärsi terveysongelmista. Harvey kyseli aina ensimmäiseksi vointia ja oli hyvin huolehtivainen.

– Hän osasi olla niin herrasmies. Jos suomalainenkin mies tuolla tavalla kirjoittaisi, niin mehän olisimme kaikki täällä aivan umpirakastuneita.

 Ensin kiellät asian, sitten tulee suuttumus ja lopulta suret ja hyväksyt asian.

Noin kolme kuukautta tutustumisen jälkeen Harvey kertoi hyvistä uutisista: hän aikoi vihdoin tulla Suomeen. Monia hämmästyksen aiheita ja epäilyksen varjoja oli ollut aiemminkin, mutta vasta kun Yhdysvaltain armeijan majurina esiintynyt mies pyysi rahaa lentolippuihin, koko juoni lopulta valkeni kuin kertaiskusta Emmalle.

Emma istui auton ratissa, tuijotti eteenpäin ja suunnitteli ajavansa suoraan järveen. Lopulta hän sai kuitenkin soitettua ystävälleen. Samana iltana keskusrikospoliisista tuli soitto, jossa Emmaa varoitettiin nettipetoksen uhriksi joutumisesta. Kaiken kaikkiaan hän oli lähettänyt 56000 euroa tuntemattomille tileille ulkomaille.

– Onneksi minulla oli kaksi hyvää ystävää, jotka auttoivat minut takaisin jaloilleni. Jos ei olisi ketään, en varmaan olisi täällä enää.

Pankissa työskentelevä ystävä auttoi häntä yhdistämään maksuja varten ottamansa pikavipit yhdeksi matalakorkoiseksi lainaksi. Alusta asti Emma on tiennyt, ettei saa penniäkään takaisin, mutta on pikkuhiljaa alkanut uskoa selviävänsä.

– Se on kauhea rahasumma. Sillä olisi saanut vaikka kuinka hienon, uuden auton.

 Nyt kun järkytyksestä ja shokista olen herännyt, niin osaan varoittaa monia. Haluaisin perustaa vertaistukiryhmän muille huijauksen uhreille.

Niin suuri häpeä ja pettymys on kyseessä, ettei Emma tiedä, pystyykö kertomaan asiasta koskaan edes omille lapsilleen.

– Ne ovat aika rajuja tunteita ja melkein samanlaisia tunteita kuin joku läheinen ihminen olisi kuollut. Ensin kiellät asian, sitten tulee suuttumus ja lopulta suret ja hyväksyt asian.

Jälkeenpäin moni asia on valjennut hänelle. Vielä viime kesänä hän ei ollut edes kuullut vastaavanlaisista nettirakasansoista.

– Nyt kun järkytyksestä ja shokista olen herännyt, niin osaan varoittaa monia. Naisten kannattaa ottaa selvää armeijan arvoasteikosta kuvissa näkyvien nauhojen ja laattojen avulla. Haluaisin perustaa vertaistukiryhmän muille huijauksen uhreille.

Pohjanmaan poliisilaitokselta vahvistettiin Ilta-Sanomille, että Emman tapaus on ollut poliisin tutkittavana. Kun ulkomailla sijaitsevien tilien haltijoista ei ole saatavilla tietoa, poliisi päätti keskeyttää tutkinnan. Se tiedetään, että rahat menivät Turkkiin ja Indonesiaan.

*Emman nimi on muutettu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?