Aune, Oona

Kotimaa

Pizzakuski pölähti keskelle harvinaisen kiusallista tilannetta – kiihkeä pariskunta ei arvannut, että toimitus saapuisi niin nopeasti

Julkaistu:

Kotiinkuljetuksia hoitavat pizzakuskit törmäävät työssään kummallisiin tilanteisiin.
Ilta-Sanomat on aiemmin kasannut kertomuksia taksikuskien työstä ja heitä keikoilla kohdanneista tilanteista. Tällä kertaa puheenvuoron saavat pitkään pizzeria-alalla työskennelleet ja pizzoja asiakkaille kuljettaneet ihmiset.

Vuodesta 1997 asti Kotipizzassa työskennellyt Niklas Merkell toimii nykyisin yrittäjänä kolmessa pizzeriassa Helsingissä. Kysyttäessä mielenkiintoisia tarinoita vuosien varrelta mies keksii nopeasti ikimuistoisimman.

– Yksi mieleen jäänyt tapahtuma oli asiakkaan hengenpelastaminen. Tämä tapahtui viime kesänä, Merkell muistelee.


Merkell oli kuljettamassa asiakkaan asuntoon pizzoja, kun hän huomasi asunnon oven olevan auki. Astuessa sisään asunnosta huikattiin, että jätä pizzat vain siihen. Mies oli jo poistumassa, kun hätääntynyt naisääni asunnosta pyysikin apua.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

– Nainen huusi, että tule auttamaan. Hänen miehensä oli saanut sairauskohtauksen ja kaatunut sohvapöydän ja seinän väliin makaamaan. Nainen oli täysin shokissa tilanteessa.


Merkell toimi tilanteessa nopeasti ja käänsi miehen opetettuun kylkiasentoon. Tämän jälkeen hän poisti miehen kielen tämän kurkusta, jottei tämä tukehtuisi. Muutamia minuutteja myöhemmin ambulanssi henkilökunta saapui paikalle ja kuljetti miehen hoitoon.

– Minä poistuin siitä paikalta ja jatkoin tavallisesti työvuoroani, Merkell toteaa.

Asiakkaat yllätettiin petipuuhista

Suurimman tipin tarinan Merkell muistelee kuulleensa työkaveriltaan 90-luvun lopulla. Kuskina ollut kaveri oli hieman arvioitua nopeammin saapunut toimitusosoitteeseen, jossa pariskunnalla olikin vielä petipuuhat kesken.

– Pariskunta oli siellä niin sanotusti täydessä työntouhussa. Antoivat kaverille 500 markkaa tippiä, hän naurahtaa.

Myös Kuopiossa ja Joensuussa Kotipizzan pizzerioita pyörittävä Joona Korolainen kertoo kuskien kohtaavan samankaltaisia tilanteita.


– Vaimoni oli kuljettanut pizzat, ja ovelle tuli vastaan mies niin sanotusti täydessä juhlakunnossa. Keittiöstä kuului odottelevan naisen huutelua. Siellä oli selvästi ollut hellä hetki kesken, jonka pizzan saapuminen keskeytti, hän muistelee.

Paljasta pintaa on joskus näkynyt ovella enemmänkin. Merkell kertoo muistavansa muutamiakin tapauksia, joissa asiakas on suihkusta tai saunasta rientänyt ovelle hakemaan pizzaa.

– Siinä on nainen ollut pyyhe päällä ovella vastassa ja pizzoja ottaessa onkin yhtäkkiä pyyhe pudonnut kokonaan päältä. Kaikenlaista tässä hommassa saa nähdä, Merkell pohtii.

Satojen eurojen kotiinkuljetus

Eräs kaikkein omituisimmista sattumista Korolaisen mukaan tapahtui miehen pyörittäessä pizzeriaa Tahkolla. Hän kertoo pizzeriassa olleen eräänä iltana yömyynti, jossa kuljettaja oli ollut läheisen ravintolan ulkopuolella myymässä pizzoja.

– Hyvin vahvasti humaltunut mies saapui siihen kuskin luo ja halusi kyydin kotiinsa. Kuski oli ilmoittanut ainakin myyvänsä kaikki pizzat nyt ensin. Mies päätti siltä istumalta ostaa kaikki 28 pizzaa kuljettajalta pois, vain päästäkseen kotiin, Korolainen muistelee.


Reilun kilometrin päähän kotiinsa heitetty mies sai siis mukaansa liki kolmekymmentä pizzaa ja 300 euron laskun. Vahvasti humaltuneelle miehelle jätettiin vielä muistutukseksi kuitit keittiönpöydälle aamua odottamaan.

– Kyllä siinä on varmasti mies aamulla miettinyt, mistä kaikki nuo pizzat ovat ilmestyneet. Emme kuitenkaan mitään yhteydenottoja häneltä saaneet sen jälkeen, Korolainen naurahtaa.

Kuskit saavat osakseen myös halveksuntaa

Hauskojen sattumusten lisäksi kuskit kohtaavat työssään myös ikävämpiä tapauksia. Kuljettajia on ryöstetty ja uhkaaviakin tilanteita voi kotikäynneillä tulla vastaan. Molemmat yrittäjät kertovat kuitenkin suurimman osan kuljetuksista sujuvan täysin ongelmitta.

– Paljon on saanut kokea myös yleistä halveksuntaa. Pizzakuskeja tunnutaan pidettävän alimpana pohjasakkana. Poliiseja ei kuitenkaan ole koskaan tarvinnut omana aikana soittaa, Merkell toteaa.

 

Oma osansa ovat myös muistisairaat vanhukset, jotka eivät enää ovea avatessaan muista tilanneensa pizzaa.

Useimmat arjen kommelluksista ovat myös niin pieniä, ettei niitä jälkeenpäin tule edes ajateltua. Molemmat yrittäjät kertovat useista tapauksista, joissa esimerkiksi kadonnutta maksukorttia on etsitty asiakkaan asunnosta kymmeniä minuutteja. Myös pizzaa odotellessa sammuneet asiakkaat ovat tuttu näky pizzakuskille.

– Oma osansa ovat myös muistisairaat vanhukset, jotka eivät enää ovea avatessaan muista tilanneensa pizzaa. Näitäkin on tapahtunut muutamia kertoja, Merkell jatkaa.

– Kun kuljetuksia tehdään keskimäärin 800 kappaletta kuukaudessa, niin kyllä siinä näkee arjen koko kirjon, Korolainen sanoo.

Pizzanhimoinen koira säikäytti kuljettajan

Pääkaupunkiseudulla useampia pizzerioita pyörittävä Tuulia Kilpi kertoo, että niin hän kuin useat hänen työntekijänsä ovat kohdanneet erikoisia tilanteita. Kilven työntekijän kertaama tapahtuma kohtaamisesta koiran kanssa on hänen mielestään ainakin hauska.

– Kuljettaja oli tullut omakotitalolle, jonka isoa pihaa ympäröi todella korkea aita. Hän oli ihmetellyt vielä aidan korkeutta erikseen, mutta päättänyt mennä sisään portista soittamaan ovikelloa, Kilpi kertoo.


Syy korkealle aidalle paljastuikin kuljettajan mukaan hyvin nopeasti ovikellon soiton jälkeen. Pihan toiseen päähän ilmestyi tämän sanojen mukaan ”maailman isoin saksanpaimenkoira”. Koira seisoi kaksi sekuntia pihan toisessa päässä mittaillen tilannetta, jolloin kuljettaja jo pohti kohtaloaan.

– Mietin, saakohan työkaverit koskaan tietää, mitä minulle kävi. ”Samppa se vain häipyi kesken vuoron”, kuljettaja kuvailee tapahtunutta.


Kuljettaja oli kuitenkin päättänyt rohkeana viedä pizzan perille ja soittikin ovikelloa toistamiseen. Samalla hetkellä kuskin nyt ”verenhimoiseksi ihmissudeksi” kuvailema koira syöksyi hampaat irvessä kohti pizza kädessä seissyttä kuljettajaa. Hetken aikana mies oli pohtinut erilaisia selviytymismahdollisuuksiaan ja sitä, voisiko koira hypätä aidan yli hänen perässään.

– Koira juoksi aivan viereeni, pysähtyi ja haisteli hetken laatikkoa. Tämän jälkeen se aloitti kuola roiskuen haukkumisen.

Koira ei kuitenkaan innostunut laatikossa olevasta kasvispizzasta, mutta ennen kuin tilanne ehti pahentua saapui talon asukas ovelle kauhuissaan silmät pyöreänä.

– Nainen ihmetteli silmät pyöreänä sitä, kuinka mitään ei ollut sattunut. Uskoimme molemmat selviytymiseni olleen pizzan ansiota.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Silminnäkijät: Liekit löivät Helsinkiin palanneen Tokion-koneen moottorista – ”Tilanne näytti todella pahalta”

  2. 2

   Perheenisä Matti tienaa yli 100 000 € vuodessa, mutta rahat eivät meinaa riittää elämiseen – paljastaa nyt, mihin kovatuloisen rahat menevät

  3. 3

   Telkin perheen lentopiina Kanarialla: Raskaana oleva vaimo kentältä letkuihin, 15-vuotias tyttö yksin kotiin

  4. 4

   Kehonkielen asiantuntija huomasi silmiinpistävän yksityiskohdan herttuatar Catherinen ja Meghan Marklen kuvissa – onko syy selfieissä?

  5. 5

   Lähihoitaja Pirjo, 56, muutti Portugalin lämpöön – myy nyt karjalanpiirakoita Algarvessa

  6. 6

   Kaukopartiomies kertoo, miten uskomattomia asioita pervitiini sai aikaan rättiväsyneissä sotilaissa – ”Kaamea näky”

  7. 7

   Reijo Jylhän keskustelua herättänyt päätös tuli Johanna Matintalolle sokkina – ”On kurja olo, miten tässä on toimittu”

  8. 8

   Ruotsin perhesurmaan liitetty sairaus on piinaava – ihminen ”ei lataudu täyteen, voi hyytyä kokonaan sekunneissa”

  9. 9

   Ähtärin pandalippujen hinta närkästyttää kansaa verkossa: ”Katson mieluummin vaikka Pandan lakupussia”

  10. 10

   Toni ja Heidi Niemisen lapsi kastettiin – vanhemmat säteilevät perheonnea hellyttävässä yhteiskuvassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Perheenisä Matti tienaa yli 100 000 € vuodessa, mutta rahat eivät meinaa riittää elämiseen – paljastaa nyt, mihin kovatuloisen rahat menevät

  2. 2

   Viveca Lindforsilta kipakat terveiset Emmi Peltoselle olympialaisiin – ”Se paikka on minun selkänahastani otettu”

  3. 3

   Ruotsin perhesurman taustat alkavat selvitä – pitivät tilannettaan helvetillisenä: ”Elivät mahdollisesti harhaluulon vallassa”

  4. 4

   Puoliso joutui potkaisemaan alaikäistä tyttöä nuollutta viiden lapsen isää

  5. 5

   Ähtärin pandalippujen hinta närkästyttää kansaa verkossa: ”Katson mieluummin vaikka Pandan lakupussia”

  6. 6

   Kaukopartiomies kertoo, miten uskomattomia asioita pervitiini sai aikaan rättiväsyneissä sotilaissa – ”Kaamea näky”

  7. 7

   Näihin kahteen kysymykseen Jari Sillanpää jätti vastaamatta poliisikuulustelussa

  8. 8

   Maria Lund vietiin ambulanssilla sairaalaan kesken teatterinäytöksen

  9. 9

   Ilmatieteen laitoksen meteorologilta synkkä ennustus: ”Torstaina ihmiset heräävät siihen totuuteen”

  10. 10

   Remun viimeinen keikka suorana ISTV:ssä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Äiti aavisti pahaa, kun Sanna-Marin Facebook-kuva oli vaihtunut yöllä – kodista paljastui kauhein mahdollinen painajainen

  2. 2

   Radiojuontajaa odotti pankkiautomaatilla muhkea yllätys – edellisen asiakkaan kuitti löi ällikällä

  3. 3

   Kun Teemu syntyi, isä otti hatkat: sai selityksen 18 vuoden jälkeen Kadonneen jäljillä -sarjassa – Näin kävi, kun kamerat sammuivat

  4. 4

   Näin näännytetty 17-vuotias pakeni ikkunan kautta vanhempiensa kidutusta ja pelasti 12 sisarustaan – keksi kännykän hätäkikan, poliisi ylistää

  5. 5

   Puoliso joutui potkaisemaan alaikäistä tyttöä nuollutta viiden lapsen isää

  6. 6

   Nelihenkinen perhe löytyi kuolleena Ruotsissa – vanhempien allekirjoittama kirje paljasti järkyttävän motiivin

  7. 7

   Perheenisä Matti tienaa yli 100 000 € vuodessa, mutta rahat eivät meinaa riittää elämiseen – paljastaa nyt, mihin kovatuloisen rahat menevät

  8. 8

   Ylen juontaja haki asuntolainaa Nordeasta, virkailija kehotti palaamaan kotimaahan – näin vastaa pankki

  9. 9

   Autoilija ajoi ikkunat huurussa ABC-asemalle, eikä poliisi ”ollut 20 vuoden aikana nähnyt yhtä tyhmää miestä”

  10. 10

   Näin Jari Sillanpää kertoi poliisille huumeiden käytöstä – lue kuulustelu sanasta sanaan: ”Nautin polttamalla amfetamiinia”

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Silminnäkijät: Liekit löivät Helsinkiin palanneen Tokion-koneen moottorista – ”Tilanne näytti todella pahalta”

  2. 2

   Perheenisä Matti tienaa yli 100 000 € vuodessa, mutta rahat eivät meinaa riittää elämiseen – paljastaa nyt, mihin kovatuloisen rahat menevät

  3. 3

   Telkin perheen lentopiina Kanarialla: Raskaana oleva vaimo kentältä letkuihin, 15-vuotias tyttö yksin kotiin

  4. 4

   Kehonkielen asiantuntija huomasi silmiinpistävän yksityiskohdan herttuatar Catherinen ja Meghan Marklen kuvissa – onko syy selfieissä?

  5. 5

   Lähihoitaja Pirjo, 56, muutti Portugalin lämpöön – myy nyt karjalanpiirakoita Algarvessa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Perheenisä Matti tienaa yli 100 000 € vuodessa, mutta rahat eivät meinaa riittää elämiseen – paljastaa nyt, mihin kovatuloisen rahat menevät

  2. 2

   Viveca Lindforsilta kipakat terveiset Emmi Peltoselle olympialaisiin – ”Se paikka on minun selkänahastani otettu”

  3. 3

   Ruotsin perhesurman taustat alkavat selvitä – pitivät tilannettaan helvetillisenä: ”Elivät mahdollisesti harhaluulon vallassa”

  4. 4

   Puoliso joutui potkaisemaan alaikäistä tyttöä nuollutta viiden lapsen isää

  5. 5

   Ähtärin pandalippujen hinta närkästyttää kansaa verkossa: ”Katson mieluummin vaikka Pandan lakupussia”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Äiti aavisti pahaa, kun Sanna-Marin Facebook-kuva oli vaihtunut yöllä – kodista paljastui kauhein mahdollinen painajainen

  2. 2

   Radiojuontajaa odotti pankkiautomaatilla muhkea yllätys – edellisen asiakkaan kuitti löi ällikällä

  3. 3

   Kun Teemu syntyi, isä otti hatkat: sai selityksen 18 vuoden jälkeen Kadonneen jäljillä -sarjassa – Näin kävi, kun kamerat sammuivat

  4. 4

   Näin näännytetty 17-vuotias pakeni ikkunan kautta vanhempiensa kidutusta ja pelasti 12 sisarustaan – keksi kännykän hätäkikan, poliisi ylistää

  5. 5

   Puoliso joutui potkaisemaan alaikäistä tyttöä nuollutta viiden lapsen isää

  6. Näytä lisää