Kotimaa

Jannen jääkaruselli ihastuttaa maailmalla – Helsinkiin luvassa 50-metrinen jättiläinen

Julkaistu:

Janne Käpylehdon jääkaruselli on herättänyt laajaa mielenkiintoa ympäri maailman.
Mitä saadaan, kun yhdistetään kipakka talvisää, halkaisijaltaan 12-metrinen jäälautta, perämoottori ja ripaus kekseliäisyyttä?

Lopputulos on tietysti jääkaruselli, josta kuvattu video kiinnostaa Yhdysvalloissa asti. Suomessa asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Karusellin isä, tietokirjailija ja energia-alan asiantuntija Janne Käpylehto kertoo Ilta-Sanomille rakentaneensa karusellin loppiaisena omaan mökkirantaansa Kirmusjärven jäälle.

Lautan sahaaminen 20-senttiseen jäähän kesti nelisen tuntia ja oli Käpylehdon mukaan ”aikamoinen homma”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Mutta kyllä se tosi hauska homma oli, nikkari sanoo.


Käpylehto kuvasi karusellistaan videon ja latasi sen Youtubeen. Sen jälkeen ”julkisuusmopo” lähti niin sanotusti käsistä.

– Kaiken maailman mediatalot haluavat ostaa videon. Lisäksi on kysytty, että jos joku keskusteluohjelma haluaa minut mukaan, niin voinko lähteä heti Yhdysvaltoihin, Käpylehto kertoo.

Käpylehto kertoo loppiaisen karusellin olleen eräänlainen kokeilu, jonka myötä hän aikaa viedä pyörivän jäälautan paljon pidemmälle.

Miehen suunnitelmissa on rakentaa Helsinkiin vielä tammikuun aikana valtava, halkaisijaltaan 50-metrisen jääkarusellin, eikä siinä vielä kaikki. Karusellin päälle on tarkoitus rakentaa muun muassa baaritiski, esiintymislava ja sauna. Koko komeutta pyörittää sähköperämoottori ja energia tulee auringosta.

– Tässä mittakaavassa en ole vastaavaa nähnyt. Rakensin tätä varten jo laitteiston, joka sahaa automaattisesti halutun kokoisia lauttoja. 50-metristä ei voi käsin tehdä, Käpylehto kertoo.

Jos säät sallivat, jättimäinen jääkaruselli syntyy joko Roihuvuoren rantaan tai esimerkiksi Vanhankaupungin lahdelle. Tarvitaan muutama aste pakkasta, vähän tuulta ja sopivasti aurinkoa. Lisäksi jään paksuuden on oltava riittävä.

Käpylehto kertoo pitävänsä erilaisten härveleiden rakentelusta, mutta karusellin osalta hänellä on muitakin tavoitteita: kuvata lopputuloksesta upea video ja näyttää maailmalle, että talvella voi olla hauskaa.

– Suomessa osataan pitää hauskaa, vaikka talvella onkin kylmä. Mainion säväyksen tekee sekin, että tekniikkaa hyödyntämällä saadaan aikaan hauskoja asioita, Käpylehto sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt