Näin asumisen tukia kierrätetään: yhtiö saa rahaa kaupungilta, ay-liike kuittaa miljoonien osingot

Helsinki on siirtänyt viime vuosina 19 miljoonaa euroa toimeentulotukia VVO-konsernille ja Satolle.

10.1.2017 11:08

Veronmaksajien saama jättilasku asumismenoihin käytettävistä tuista on herättänyt huolta.

Kelasta vuodenvaihteessa eläkkeelle jäänyt pääjohtaja Liisa Hyssälä arvioi, että kovaa vauhtia paisuva asuntotukipotti on viemässä Suomen perikatoon.

– Tämä asumistuki on niin kiperä kysymys, ettei meidän kantokyky tätä nykyisellään kestä. Kulut ovat 1,7 miljardia vuodessa ja jos se 20 prosentin vauhtia kasvaa, seinä tulee vastaan, Hyssälä sanoi Ilta-Sanomille viime lokakuussa.

Osa tuista menee Suomen suurimmille yksityisille vuokrayhtiöille VVO-konsernille ja Satolle. VVO:ta ja Satoa on kritisoitu julkisuudessa vuokrankorotuksista.

VVO:n kohdalla ovat olleet esillä myös kymmenien miljoonien eurojen osingot, joita VVO-konsernista enemmistön omistavat ay-järjestöt ovat saaneet sieltä verovapaasti.

Asumisen menoja korvataan myös toimeentulotuella. Joissain tapauksissa tuet siirretään suoraan vuokran­antajalle ja joissain tapauksissa tuensaajalle.

VVO:n pääkonttori sijaitsee Helsingin Pikku-Huopalahdessa aivan Mannerheimintien varressa.

Helsingin kaupungin Ilta-Sanomille toimittamien tietojen mukaan se on maksanut suoraan asiakkaiden toimeentulotukia vuosina 2012–2016 VVO:lle yhteensä 4,8 miljoonaa euroa ja Satolle 13,8 miljoonaa euroa.

Helsingin sosiaali- ja terveysvirastosta kerrotaan, ettei asiasta ole saatavissa täysin luotettavaa tilastotietoa ja ettei vuoden 2016 tilasto ole vielä lopullinen.

Viraston mukaan ei ole tiedossa, paljonko toimeentulotukea siirtyy Satolle ja VVO:lle tapauksissa, joissa kaupunki ei ole maksanut suoraan vuokranantajalle vaan tuensaajalle.

Muut suuret kaupungit ilmoittivat Ilta-Sanomille, ettei ole mahdollista selvittää, paljonko ne ovat maksaneet toimeentulotukia suoraan VVO:lle ja Satolle.

Kela on kertonut maksaneensa yleistä asumistukea ja eläkkeensaajan asumistukea yhteensä yli 1,4 miljardia euroa vuonna 2015.

Kelan mukaan vuokralainen voi useimmiten itse päättää, siirretäänkö asumistuki hänelle vai maksetaanko se suoraan vuokranantajalle.

VVO-konsernissa ja Satossa on yhteensä 60000 asuntoa.

Kela ei luovuttanut IS:n pyytämiä tietoja

Ilta-Sanomat kysyi Kelalta, kuinka suuria summia asumistukia se on maksanut kokonaisuudessaan suoraan VVO:lle ja Satolle. Kelan mukaan sieltä Satolle ja VVO:lle maksetut asumistuet olisi mahdollista poimia Kelan tietojärjestelmistä.

Sitten Kela ottikin kielteisen kannan Ilta-Sanomien tietopyyntöön.

– Kelan lakipalveluyksikön mukaan emme voi luovuttaa asumistukitietoja vain kahden yksittäisen vuokranantajan osalta. Perusteena on se, että asumistukitiedot sisältävät tietoja yksityisestä liikesalaisuudesta, viestitti pääsuunnittelija Heidi Kemppinen Kelan tieto- ja viestintäyksiköstä.

Itä-Suomen yliopiston julkisoikeuden professori Tomi Voutilainen arvelee, että Kelalla on väärä tulkinta julkisuuslaista.

– Kelan vastauksesta ei ilmene, mikä tuossa tiedossa olisi liikesalaisuutta, kun kysymys ei ole yksittäisistä asumistukitiedoista. Pidän täysin selvänä, että pyydetyssä muodossa tiedot ovat julkisia, Voutilainen kertoi.

– Pitäisin selvänä, että julkisten varojen käyttö julkisena tukena ei voi mitenkään olla liikesalaisuus, Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää sanoi.

– Kelalla ei julkisten tukien maksamiseen liittyen edes voi olla yksityisiä liikesalaisuuksia, hän jatkoi.

 Pitäisin selvänä, että julkisten varojen käyttö julkisena tukena ei voi mitenkään olla liikesalaisuus.

Julkisessa keskustelussa on pohdittu, missä määrin asumistuet nostavat asumisen hintaa.

Taloustieteen professori Matti Virén arvioi viime keväänä IS:lle, että asumistuki nostaa vuokratasoa yleisellä tasolla, eikä ainoastaan asumistukea saavilla. Hän arvioi, että jopa puolet asumistuesta siirtyy vuokriin.

VATT:n tutkimusjohtaja Essi Eerola arvioi blogissaan viime lokakuussa, että ainakaan Helsingissä uuteen asuntoon muuttaminen ei useimmiten oikeuttaisi isompaan asumistukeen. Yksin asuva saa Helsingissä yleistä asumistukea korkeintaan 508 euron kuukausivuokraan.

VVO-konsernissa ja Satossa on yhteensä reilut 60 000 asuntoa. Kaikkiaan vuokra-asuntoja on Suomessa noin 800 000. Suurin osa vuokranantajista on yksityishenkilöitä.

Saton suurin omistaja on siitä yli puolet omistava ruotsalainen kiinteistösijoitusfirma Fastighets Ab Balder. Hollantilainen eläkesijoittaja APG omistaa yhtiöstä yli 20 prosenttia.

Ylen reilu vuosi sitten tekemän selvityksen mukaan VVO on maksanut viiden vuoden aikana lähes 50 miljoonan euron osingot ay-liikkeelle, jotka saavat ne yleishyödyllisinä yhteisöinä verovapaasti.

VVO-konsernin suurimmat yksittäiset omistajat ovat työeläkeyhtiöt Varma ja Ilmarinen. Ammattiliitot ja -yhdistykset omistavat VVO:sta yhteensä yli 60 prosenttia, suurimpina Metalliliitto (9,7%) ja JHL (8,73%).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?